Er is een nieuwe woontrend in opmars: Tiny Houses. De van oorsprong Amerikaanse Tiny House Movement is een sociale stroming die een eenvoudiger, maar betekenisvoller leven promoot. Simpelweg door kleiner te gaan wonen. “Minder huis, meer leven” is het motto.

 

De Tiny House Movement is ontstaan als reactie op de financiële crisis en de heersende norm dat huizen almaar groter en duurder moeten zijn. Maar er liggen niet alleen financiële overwegingen ten grondslag aan de beweging. Meer vrijheid, minder verplichtingen en een kleinere ecologische voetafdruk zijn ook redenen voor mensen om in een ieniemienie-huisje te gaan wonen. En die trend is dus overgewaaid naar Nederland.

 

tiny houses _3
© Tiny Heirloom

Wat zijn Tiny Houses precies?

Tiny Houses zijn – je raadt het al – hele kleine huisjes. Over de precieze grootte verschillen de meningen. Sommigen vinden dat een Tiny House maximaal 24 m2 mag zijn, anderen tellen hier nog wat vierkante meters bovenop. Over het algemeen mag je een huisje van minder dan 50m2 wel als Tiny House bestempelen. Bovendien gaat het bij Tiny Houses niet eens echt om het precieze oppervlakte. Het gaat veel meer om de filosofie erachter. De Tiny House beweging staat voor een geheel andere visie op wonen en leven. Eentje die in het teken staat van zo min mogelijk ballast en zoveel mogelijk vrijheid.

Je kunt je voorstellen dat in zo’n klein huisje niet veel ruimte is voor overbodige spullen. En dus moet je flink ontzamelen als je je ‘gewone’ huis inruilt voor een kleiner huisje. Enorm Marie Kondo. Daarnaast kost een klein huis veel minder geld dan een flinke woning. Denk in ordegrootte € 35.000 – € 45.000. Dat levert een hoop financiële vrijheid op. Als je minder geld nodig hebt voor je huur of hypotheek, heb je meer geld over voor leuke dingen. Of je kunt bijvoorbeeld minder gaan werken (wiehoeee, vrije tijd!). Veel Tiny Houses zijn bovendien mobiel. Ga je verhuizen? Dan neem je je huis gewoon mee! Je bent niet meer aan één plek gebonden.

Met een Tiny House ruil je je woonoppervlak eigenlijk in voor meer tijd, meer geld en meer vrijheid. Zo’n klein huisje heeft dus grote voordelen. Dat is precies de reden dat steeds meer mensen hun eigen Tiny House laten ontwerpen. En dat steeds meer Nederlandse gemeentes proefballonetjes oplaten om plek te creëren voor dit soort huizen. Tiny Houses kunnen namelijk ook een goed antwoord zijn op de groeiende vraag naar betaalbare woningen.

 

tiny houses
© Güte

Maar waarom zijn deze kleine huisjes duurzaam?

Eén van de grote voordelen van een Tiny House is dat het veel milieuvriendelijker wonen is. Om te beginnen doordat je voor zo’n klein oppervlak lang niet zoveel verwarming en verlichting nodig hebt als voor een ‘normaal’ huis. Pure besparing.

Daarnaast kost het bouwen van een huis over het algemeen enorm veel energie. Voor alleen de bouw van een gemiddeld nieuwbouwhuis is al evenveel energie nodig als je in de 15 tot 20 jaar daarna in dat huis verbruikt  (uit: De Verborgen Impact). Deze energie zit in het bouwen zelf en in materialen. Een Tiny House wordt gebouwd met duurzame materialen. Materialen die liefst hernieuwbaar zijn en dus geen negatief effect op het milieu hebben. Er is bovendien veel minder materiaal nodig. Alleen al van wat er aan afval bij de bouw van een regulier huis wordt geproduceerd kun je ongeveer 2 Tiny Houses bouwen.

Het idee van een Tiny House is dat hij (grotendeels) zelfvoorzienend is. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonne-energie en regenwater. Tiny Houses maken bij voorkeur geen aanspraak op fossiele brandstoffen voor hun energievoorziening. Het is met een klein huis makkelijker mogelijk om volledig ‘off the grid’ te gaan, en dus niet meer aangesloten te zijn op het gas-, elektriciteits- en waternetwerk.

Tot slot passen er dus minder spullen in zo’n huisje. Aangezien de categorie ‘spullen’ nummer 1 van de impact top 10 is, is dat dus ook heel milieuvriendelijk. Al met al gaat het volgens MijnTinyHouse vooral hierom:

 Dat is precies wat fans van Tiny Houses willen: genoegen nemen met genoeg. Niet meer grondstof verbruiken dan nodig. Niet meer ruimte innemen dan nodig. De natuur, het milieu, zo min mogelijk belasten. En het draait om vrijheid: niet gebonden zijn aan te veel spullen en hoge woonlasten. Je huis meenemen wanneer je ergens anders wilt wonen.

 

En hoe ziet dat er dan uit?

In een Tiny House moet heel slim gebruik worden gemaakt van de ruimte en daarbij worden vaak innovatieve snufjes toegepast. Tel daarbij op dat je zo’n klein huisje makkelijker in een geweldige omgeving kan plaatsen. Samen levert dat dus prachtige plaatjes op! Kijk maar…

 

tiny houses
© David Hillegas

tiny house

 

tiny houses
© Snohetta

tiny houses© TinyTexasHouses

tiny houses
Mushroom dome

11 thoughts on “De Tiny House beweging”

 1. Ik vind dit zo leuk en heb er zo’n enorm romantisch beeld van! Afgelopen zomer deden wij een rondreis door Denenmarken – Zweden langs kampeerhutten, dat zijn praktisch gezien ook een soort Tiny Houses. Ik vond h et echt heerlijk, er is gewoon echt niet heel veel meer ruimte nodig dan degene die je daar hebt. (al was een badkamertje fijn geweest) en je bent zo veel buiten!

  1. Als je er echt in wilt wonen, is een badkamer zeker wel fijn 😉 . Maar ik vind dit ook zó leuk! Zeker als je in een omgeving zit waar het heel fijn is om veel buiten te zijn. Kan me voorstellen dat dat in Denemarken zeker zo was!

 2. Ik zou echt zo enorm graag in een tiny house willen wonen! Hoe wij het praktisch gezien (want: twee kinderen) zouden moeten doen weet ik niet, maar het idee spreekt me echt enorm aan 🙂

  1. Dat wordt met twee kids praktisch dan inderdaad wel wat lastiger 🙂 . Het idee in de basis is denk ik ook gewoon dat het niet altijd maar meer, meer, meer hoeft. Dat een klein huisje misschien wel veel minder zorgen oplevert. En of dat dan max. 50 m2 of iets groter is (met eigen kamers voor de kids zodat die niet tegen de muren oplopen 🙂 ), maakt dan eigenlijk niet zoveel uit (hoewel er wel echt té veel mooie plaatjes van schattige tiny houses zijn).

 3. Geweldig, Amke! – en zo helemaal onze lijn – We zijn reeds begonnen met ontzamelen (wat moet je in ’s hemelsnaam met duizenden boeken, geluids- en beelddragers (topic-tip: hoe milieu-ontlastend zijn media zoals Netflix en Spotify in dezen?), meters archief en een kamer vol speelgoed & spelletjes – Ofwel: minimaal bijkopen en voor wat er is reeds een mooie bestemming vinden. Een postbus, een opslaghok, een huis op wielen met zonnepanelen op het dak – een uitklapbare aanbouw & – een zespits-keuken als aanhanger – Dit is een serieus project dat wij in de komende veertien jaar fasegewijs uitrollen – Mea Shaniem – Baruch HaShem, uiteraard!

  1. Leuk hè?! Ik moest ook helemaal aan jullie denken: ontzamelen en daarmee juist de vrijheid weer opzoeken. En die van Netflix / Spotify gaat op het lijstje, mooi uitzoek projectje (ik kan me voorstellen dat datacenters ook veel energie slurpen, maar hoe dat in verhouding tot de CD / DVD industrie is…).

 4. Wauw zo mooi! Ik zou wel graag in een Tiny House willen wonen. Ondanks dat ik de ruimte in eerste instantie waarschijnlijk heel erg ga missen. Maar het lijkt me fijn om in een huis te wonen waarbij je gewoon alleen hebt wat je nodig hebt. Dat het mobiel is, is natuurlijk helemaal leuk!

  1. Ik denk dat het inderdaad wel even wennen zou zijn, minder ruimte. Maar ik vind het idee van alleen maar gebruiken wat je nodig hebt wel heel mooi. En inderdaad het mobiele aspect is ook heel cool. Dan ruil je gewoon af en toe van uitzicht zonder dat je van huis hoeft te ruilen (en ik vind verhuizen echt vreselijk, dus dat klinkt mij als muziek in de oren :)).

 5. Mijn vriend en ik zijn druk bezig met de realisatie van ons tiny house. Inderdaad op wielen en geheel zelfvoorzienend. We zijn al druk bezig om onze levensstijl ook in onze huidige woning aan te passen en dat bevalt al heel goed. We hebben er veel zin in om (hopelijk begin volgend jaar) in ons tiny house te gaan wonen!

  1. Wat ontzettend cool! Ontwerpen jullie het huisje ook helemaal zelf? Daar komt vast nog heel wat bij kijken! En goed idee om dan alvast aan de levensstijl te gaan wennen op deze manier. Een groot deel is natuurlijk ook het leven naar de filosofie erachter. Echt heel leuk om te horen dat jullie echt in een tiny house gaan wonen!

   1. Laaaaate reactie (zie nu pas je antwoord, sorry!): nee, we laten het ontwerpen door een architect die gespecialiseerd is in duurzaam bouwen en small living. We hebben pas geleden onze eerste meeting met hem gehad en hij had al hele gave ideeën!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *