Aanstaande woensdag barst het International Documentary Film Festival Amsterdam los. Tussen 16 en 27 november worden 300 maatschappelijk relevante documentaires getoond die geselecteerd zijn door de organisatie van het IDFA. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me nog nooit eerder in het IDFA geweld heb gestort, ook al heb ik er altijd goede verhalen over gehoord. Maar dit jaar ga ik daar verandering in brengen.

Na me te hebben verdiept in het enorme aanbod documentaires, heb ik er 6 geselecteerd met een groen tintje die me in elk geval de moeite waard lijken.

 

1. You’ve been Trumped too

IDFA You've been Trumped too

The Guardian kopte: ‘Het is de film waarvan Donald Trump niet wil dat je die ziet’. Alleen dat is natuurlijk al reden om ‘m wel te gaan bekijken ;).

You’ve been Trumped too is het vervolg op de in 2011 verschenen documentaire over hoe de Amerikaanse miljardair (en sinds vorige week president) Donald J. Trump een natuurgebied aan de Schotse kustlijn verpestte door de bouw van een luxe golfresort. Weduwe Molly Forbes weigerde om plaats te maken en haar woning te verkopen, maar werd wel van haar watertoevoer afgesloten doordat tijdens de bouw van het resort haar waterleiding werd beschadigd. Nu, 5 jaar later, is filmmaker Anthony Baxter teruggegaan voor een onthutsende update. Molly Forbes heeft nog steeds geen water. De toezeggingen van Trump jr. over reparatie zijn niet nagekomen. Maar de Schotse bewoners laten niet met zich sollen. In de documentaire wordt de bescheiden en harmonieuze manier van leven van de bewoners van Balmedie afgezet tegen die van Trump en zijn familie, zoals zijn op olifanten jagende zoons.

 

2. Seed: the untold story

IDFA Seeds: The Untold Story

In de twintigste eeuw verdween 94 procent van onze zaadvariëteiten. Veel zaadsoorten zijn net zo bedreigd als de ijsbeer of de reuzenpanda. En dat terwijl zaden zo ontzettend essentieel zijn. Ze zijn de basis van onze voeding, van onze kleding en van heel veel materialen die we gebruiken in ons alledaagse leven. In Seed: The Untold Story komen enthousiaste verzamelaars aan het woord die je meenemen in de wonderlijke wereld van zaden. Maar het is ook een “good versus evil”-verhaal. Een verhaal over hoe machtige agrochemische concerns ervoor zorgen dat de rijkheid aan zaden en de gezondheid van boeren en omwonenden worden bedreigd met patenten, monocultuur en pesticiden.

De recensies over de film zijn lovend. Er werd zelfs geschreven: “You owe it to yourself to see this film”. Reden genoeg dus om deze op het lijstje te zetten.

 

3. Plastic China

IDFA Plastic China

Wist je dat China de grootste importeur van plastic afval in de wereld is? In 30 verschillende Chinese steden wordt dit plastic afval verwerkt. Mensen die daar wonen en werken, leven tussen immense bergen plastic en smerige verbrandingsdampen. Zo ook Yi-Jie (11 jaar) en haar ouders. Yi-Jie kan niet naar school, daar is geen geld voor. Volgens haar vader omdat hij te weinig verdient, volgens zijn baas omdat haar vader alles opzuipt. Tussen het plastic afval is Yi-Jie altijd op zoek naar verborgen schatten en krijgt zo een blik op een andere, welvarendere wereld. Eentje die voor haar nooit bereikbaar zal zijn.

De organisatie van het IDFA zegt over Plastic China: “Deze schrijnende, dicht op de huid geschoten film heeft geen uitleg nodig, de beelden vertellen een universeel verhaal over sociale ongelijkheid.”

 

4. The Borneo Case

IDFA The Borneo Case

The Borneo Case laat zien hoe meer dan 90% van het oerwoud van de Maleisische deelstaat Sarawak verwoest is. De film toont beelden die 25 jaar lang verzameld zijn in het onderzoek naar waar de winsten van die verwoesting terecht zijn gekomen. Na al die jaren van onderzoek wordt de eerste minister van Sarawak ontmaskerd. Hij verdiende miljarden aan de illegale houtkap en heeft dit geld witgewassen met behulp van grote banken die het geld op geheime rekeningen en in fondsen loodsten. De zaak werd bestempeld tot een van de grootste milieu misdaden van de eeuw.

 

5. South to North

IDFA South to North

Het South-North Water Transfer Project is een waanzinnig groot Chinees project dat gedurende meerdere decennia gebouwd wordt. Uiteindelijk moet het jaarlijks tweehonderd miljard liter water gaan omleiden van de Yangtze Rivier in het zuiden naar de industriegebieden in het noorden van China. Het project stuit op nogal wat kritiek. Het is een enorme verspilling van grondstoffen, het kan een gigantische verlies van water opleveren door verdamping en vervuiling en het zorgt ervoor dat drinkwater duurder wordt voor Chinese consumenten. Ook ligt het gevaar op de loer dat de Yangtze rivier droog komt te vallen, want een regelrechte milieuramp zou zijn.

In South to North neemt de regisseur van de film je mee langs de drie routes van het Transfer Project. De film gaat in op de relatie tussen mens en natuur. Het levert surrealistische beelden op van het vreemde landschap dat is ontstaan door de bouw. En ook al prijst de Chinese regering het project nog zo mooi aan met ‘Making China more beautiful’, de Chinezen zelf zijn er lang niet altijd blij mee.

 

6. Woman and the Glacier

IDFA Woman and the Glacier

In Woman and the Glacier krijg je een inkijkje in het dagelijks leven van de Litouwse wetenschapper Ausra Revutaite. Al dertig jaar doet zij klimaatonderzoek naar het ijs van de Tujuksu-gletsjer in Centraal-Azië. Ze woont in een houten huis naast de gletsjer en wordt alleen vergezeld door een hond en een kat. Haar hele leven heeft ze gewijd aan het eenzame bestaan en de glaciale observaties. Het selectiecomité van het IDFA zei dat ze onder de indruk waren door de adembenemende film, het betoverende verhaal en de prachtige cinematografie.

 

Tot zover mijn selectie. Ben jij van plan naar het IDFA te gaan? En welke documentaires staan op jouw lijstje? Ik ben benieuwd!

2 thoughts on “6 x zien tijdens het IDFA”

  1. Een en twee zou ik best willen zien: over de onrustzaaier en de monozaadjes – dank voor deze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *