Ik heb Titanic denk ik wel 20 keer gezien. Uren kon ik zwijmelen bij het moment dat Jack geconcentreerd van zijn tekenvel opkeek naar Rose. Och, die blik… Geen tijdschrift waar Leo als Moppie van de week of Hyperhunk verscheen was veilig voor mij. Ik moest en zou zijn hoofd boven mijn tienerbed hebben.

 

Fictief probleem

Inmiddels is wel duidelijk dat Leonardo DiCaprio veel meer is dan een knap koppie. Naast dat hij begenadigd kan acteren, regisseert hij ook niet onverdienstelijk, is hij eigenaar van een productiebedrijf en… maakt hij zich hard tegen klimaatverandering. Het belangrijkste issue van deze tijd, zoals hij het zelf benoemt. Om het grote publiek bewust te maken van de klimaatproblematiek maakte hij de documentaire Before the flood. Mensen zijn zich namelijk nog lang niet doordrongen van de ernst van de situatie. Hij speechte voor de Verenigde Naties:

“As an actor, I pretend for a living. I play ficticious characters, often solving ficticious problems. I believe that mankind has looked at climatechange in that same way.”

In Before the flood gaat DiCaprio op zoek naar antwoorden op de vragen: Hoe ver zijn we gegaan? Hoeveel schade hebben we berokkend? En is er nog iets dat we er aan kunnen doen? Het antwoord op die vragen is allesbehalve rooskleurig. Waar we een jaar of twintig geleden nog wegkwamen met ‘vervang je gewone lampen door spaarlampen’, is dat nu echt niet meer afdoende.

 

De zondvloed

Before the flood maakt op een confronterende manier duidelijk dat we het zelfregulerend systeem van onze aarde kapot maken met onze drift naar consumptie. De hoeveelheid fossiele brandstoffen die we delven en opstoken, de hoeveelheid vlees die we eten, de hoeveelheid palmolie die we in onze producten stoppen, de manier waarop we China als de fabriek van de wereld gebruiken: het is zo complex, maar je kunt je ogen niet meer sluiten voor de effecten hiervan. Om nog maar te zwijgen over de impact die het gaat hebben als opkomende economieën als India en China ons slechte voorbeeld gaan volgen. En een versnelde overgang naar renewables wordt ook nog eens bemoeilijkt door de lobby vanuit de fossiele industrie. Die heeft zijn tentakels zo diep in de Amerikaanse politieke gelederen zitten, dat ontkenners van klimaatverandering nog altijd veel macht hebben.

 

Te laat?

Gelukkig zijn er ook veel Machtige Mensen die de noodzaak van verandering wèl inzien. Leonardo spreekt in de documentaire onder andere met president Barack Obama, paus Franciscus en VN-baas Ban-Ki Moon. Allen onderstrepen de urgentie van de problemen waar we voor staan. Maar ze zijn ook hoopvol over een oplossing. Mits er tenminste echt wat gaat gebeuren. Want de boodschap is vrij ondubbelzinnig: we hebben niet heel veel tijd meer en we moeten er rap voor zorgen dat we onze CO2-uitstoot terugbrengen. En wat je daar zelf aan kan doen?

Consume differently:

What you buy
What you eat
How you get your power

 

Gaat dat zien!

Afgelopen zondag werd Before the flood door National Geographic uitgezonden. Wil je ‘m ook zien? (En ja, dat wil je!) Dan kun je tot 6 november gratis terugkijken via bijvoorbeeld YouTube. Ook draait de docu in de bios. Om je alvast op te warmen (pun intended) hieronder de trailer.

 

PS. En ik kan – net als 19 jaar geleden – eigenlijk niets ander zeggen dan Ik ben verliefd op Leonardo, Leonardo DiCaprio

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *