Op 10 oktober is het Dag van de Duurzaamheid. Door het hele land zijn er die dag duizenden activiteiten die duurzame initiatieven in het zonnetje zetten. Urgenda is 9 jaar geleden met dit initiatief begonnen en inmiddels is het uitgegroeid tot een gigantisch evenement. Doel: laten zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend én winstgevend is.

 

Nu klinkt ‘Dag van de Duurzaamheid’ je misschien niet direct als een feestdag in de oren. Niets is minder waar! Althans, het programma staat in elk geval bomvol feestelijke activiteiten. Van CO2-neutrale-dansvoorstellingen, Pimp je eigen kledingstuk en een Ugly Sweater verkiezing tot gratis kopjes koffie, Glow in the dark yoga en het Klimaat Straat Feest.

Ok, er zijn ook heel wat serieuzere bijeenkomsten om het nut en de noodzaak van verduurzaming onder de aandacht te brengen. Maar het idee is juist om mensen op een positieve en laagdrempelige manier kennis te laten maken met duurzaamheid. Dat kan ik uiteraard alleen maar aanmoedigen.

Een hoogtepuntje (vind ik) op de Dag van de Duurzaamheid is de bekendmaking van de Duurzame 100. Trouw presenteert jaarlijks deze ranglijst, waarop 100 Nederlanders staan die opgevallen zijn op het gebied van duurzaamheid. In Amsterdam wordt tijdens een avondvullend programma bekend gemaakt wie de meest duurzame ondernemers, wetenschappers, politici, architecten en activisten van 2017 zijn.

 

Waarom een dag als het ook een week kan?

Hoewel meer niet altijd beter is (minimaliseren is immers hip), is meer aandacht voor duurzaamheid dat wat mij betreft zeker wel. Gelukkig ben ik niet de enige die dat vind. Rondom de Dag van de Duurzaamheid zijn er dan ook allerlei initiatieven waarbij duurzaamheid een hele week wordt gevierd. Ik zeg: lekker bezig!

Zo heb je bijvoorbeeld:

Week van de Duurzaamheid
Van 3-10 oktober laat Den Haag zien wat er nu al gebeurt in de stad om hun doelstelling om klimaatneutraal te zijn in 2040 te halen.

Dutch Sustainable Fashion Week
Van 6-15 oktober kunnen fashion-liefhebbers door het hele land zich storten op duurzame mode. Van Amsterdam tot Hengelo: overal vind je shows, rondleidingen en shoppingroutes.

De Duurzame Week
Van 7-14 oktober staat Utrecht in het teken van duurzaamheid met een heuse festivalweek. De Duurzame Week biedt een podium voor ondernemers, inwoners, pioniers en visionairs die laten zien hoe we een duurzame toekomst tegemoet kunnen gaan.

Dutch Earth Week
Van 10-14 oktober daagt de Dutch Earth Week iedereen in Limburg uit om duurzaam te denken én te doen. Centrale thema van die week is No Waste.

 

dag van de duurzaamheid _ duurzame week

Lekker lachen om het klimaat (nu het nog kan)

Ik kan mijn eigen groene hart ophalen in Utrecht tijdens de Duurzame Week. Helaas laat m’n schema het niet toe om het hele programma af te gaan. Maar ik ga zeker wel van een paar programmaonderdelen meegenieten.

Centraal staat de Kas op het Domplein waar je al flink veel groene inspiratie kunt ophalen (en niet onbelangrijk: waar je ook lekker kunt eten en lokale biertjes kunt drinken). Daar ga ik denk ik wel een vrijdagmiddagborreltje doen. Verder heb ik in elk geval 4 dingen gepland staan. Maar ik sluit niet uit dat dat er nog meer worden (climate-nerd-allert!).

Maandag wordt mijn ‘we-mogen-duurzaamheid-soms-best-met-een-korrel-zout-nemen-dag’. Tijdens de lunch ga ik een fijne Dutch Weed Burger eten (die is dus echt heul lekker) en luisteren naar het betoog ‘Duurzaamheid is passé’. ’s Avonds ga ik naar de schouwburg voor de Climate Comedy Night. Onder het motto ‘Lekker lachen om het klimaat (nu het nog kan)’ wordt die avond de spot gedreven met alles wat met het klimaat te maken heeft. Dat kan alleen maar goed gaan.

Op de Dag van de Duurzaamheid zelf (dinsdag dus) ga ik eerst op wandelsafari rond het stationsgebied, daar zit ik toch elke dag naast. ’s Avonds ga ik – na al het cynisme van de vorige dag – weer een dosis positieve inspiratie opdoen door te luisteren naar Jan Terlouw.

Het programma van de Duurzame Week is trouwens nog veel uitgebreider, dus neem vooral zelf een kijkje! En misschien zie ik jullie wel bij één van die leuke activiteiten?

 

 

 

One thought on “Dag van de Duurzaamheid: 10 oktober 2017”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *