Tijdens het koken vermijd ik al jaren pakjes en zakjes. Hooguit gebruik ik nog een schepje bouillonpoeder, maar verder vind ik het fijn om zoveel mogelijk pure ingrediënten in de pan te gooien. Dan weet je tenminste wat je binnen krijgt. Maar wat voor je eten geldt, geldt eigenlijk ook voor persoonlijke verzorgingsproducten. Het is toch fijn om te weten wat je nou allemaal precies op je huid smeert.

 

Geïntrigeerd door de immense hoeveelheid ingrediënten die in de meeste alledaagse verzorgingsproducten zitten, raak ik steeds meer fan van het DIY’en. Het is verbazingwekkend wat je allemaal zelf kunt maken als alternatief voor de chemische, niet zo milieuvriendelijke varianten uit de supermarkt of bij de drogist. Met bewondering volg ik bijvoorbeeld de blog van Galina. Voor mij de absolute koningin van alles wat je zelf kunt maken op het gebied van persoonlijke verzorging en schoonmaakmiddelen.

Maar dat DIY’en is voor mij nu nog vooral theorie. In de praktijk heb ik vrij weinig uit mijn badkamerkastje zelf gemaakt. Tijd om daar verandering in te brengen! Het eerste projectje is zelf vloeibare handzeep maken. Eerlijk is eerlijk: ik gebruik wel een blok zeep als basis, dus helemaal puur en onbewerkt zijn de ingrediënten niet. Maar ik kies daarbij expres voor een zeepsoort die volledig plantaardig en natuurlijk is. Dus zonder synthetische conserveringsmiddelen, zonder microplastics en bovendien dierproefvrij.

 

marseillezeep
Marseillezeep

 

Recept vloeibare handzeep

Nou ja, recept, recept. Eigenlijk doe je de werkwijze daarmee al teveel eer aan. Het is namelijk supersimpel om dit te maken (fijn, zo’n instap-projectje).

Wat stop je erin?

 • 40 gram marseillezeep
 • 1 liter water

Wat doe je daarmee?

 • Pak het blok zeep en rasp daar 40 gram van fijn. Het is net kaas raspen (en zo ziet het er trouwens ook uit).

 

zelf vloeibare handzeep maken _ raspen
Heus waar, dit is zeep en geen kaas

 

 • Doe een liter water in een pannetje en breng dit aan de kook (tip: doe de deksel op de pan terwijl je het water verwarmt, dan kookt het sneller en bespaar je dus energie).
 • Zodra het water kookt, voeg je de geraspte zeep toe. Roer dit totdat het helemaal opgelost is en zet het vuur dan uit.

 

zelf vloeibare handzeep maken _ koken

 

 • Doe de deksel weer op de pan en laat de boel zo’n 8 uur afkoelen. In het begin ziet het er nog erg waterig uit, geen zorgen: dit komt goed.
 • Als het helemaal afgekoeld is, is er een dikke, witte substantie in de pan ontstaan. Roer dit goed door met bijvoorbeeld een garde, zodat het lekker smeuïg wordt en er geen klontjes meer inzitten. Klaar is je zeep!

 

zelf vloeibare handzeep maken _ afgekoeld

 

 • Schenk de boel over in een zeeppompje en bewaar de rest bijvoorbeeld in een oude frisdrankfles. Je hebt ruim genoeg voor een paar refills.

 

zelf vloeibare handzeep maken _ pompje

 

Palmolievrij

Eén van de belangrijkste redenen voor mij om zelf zeep te maken, was dat ik graag minder producten met palmolie wil gebruiken. Langzaam maar zeker wil ik mijn badkamerkastje palmolievrij krijgen. Aangezien marseillezeep van oorsprong 100% van olijfolie wordt gemaakt, dacht ik hiermee dus een goede oplossing te hebben. Veel DIY-recepten voor zeep gebruiken bovendien glycerine, terwijl dat juist ook meestal uit palmolie bestaat. Ik heb dus expres een verhouding gezocht waarbij het toevoegen van glycerine niet nodig was.

Pas toen ik het blok al thuis had en het brouwsel op het fornuis stond, keek ik online nog even goed naar de ingrediëntenlijst. En toen kwam ik er dus achter dat in deze variant van Marseillezeep niet alleen maar olijfolie is gebruikt. De lijst bestond uit vier ingrediënten. Naast sodium olivate en aqua, stonden ook sodium palmate en sodium palm kernelate op de ingrediëntenlijst. En dat wijst dus op palmolie.

Hier kan ik dus enorm van balen! Maar dan ook echt! Sta ik met al mijn goede bedoelingen een blok zeep te raspen, blijk ik nog geen palmolievrij alternatief te hebben. Dom, dom, dom, ik had me er eerst nóg beter in moeten verdiepen. Er zijn namelijk zeker wel palmolievrije blokken marseillezeep te koop. Alleen zijn er ook steeds meer varianten waaraan wel palmolie toe wordt gevoegd. En daarvan had ik er dus één te pakken.

Nog steeds zijn er natuurlijk allerlei voordelen aan dat ik nu zelf zeep heb gemaakt. Er zitten geen chemische toevoegingen in, het is enorm zero-waste (want je gooit niet steeds een lege verpakking weg) en het is nog goedkoop ook. Die voordelen blijven absoluut staan ten opzichte van wat ik hiervoor had. Maar perfect is het nog niet. Hoe dan ook, eerst dit blok marseillezeep opmaken. Want weggooien doen we natuurlijk niet, dat is pas echt zonde!

 

 

 

20 thoughts on “DIY: zelf vloeibare handzeep maken”

 1. Toevallig was dit ook mijn nieuwe projectje en kwam ik er ook niet waar ik gegarandeerd palmolievrije zeep kon kopen. Waar heb jij deze vandaan? In elk geval heb je wel plastic bespaard, dat is ook wat – veel – waard.

  1. Aleppozeep is alleen olijfolie en kun je bij Dille en Kamille kopen! Krijg je wel een dunner vloeistofje dan deze. Ik moet het nog eens proberen in een andere verhouding. Ik zou denk ik beginnen met 40 gram in 250 ml. Later verdunnen is makkelijker dan verdikken. Geloof me :’)

  2. Je hebt dus wel palmolievrije marseillezeep, een rondje googlen levert wel wat opties op. Het schijnt dat de groene variant helemaal van olijfolie is gemaakt en er in de witte variant dus vaak palmolie wordt toegevoegd. Maar dan nog zou ik dus even op de ingrediëntenlijst kijken (ik heb m’n lesje wel geleerd :)). Ik heb ‘m in elk geval bij de Dille & Kamille gekocht. Hij staat naast de aleppo zeep ;).

   1. Jacob Hooy Marseillezeep €3.99 Gevonden tegen een schappelijk prijsje (nu 2 voor 1) bij HollandandBarret (de Tuinen) en met zeeprecept om te wassen en tip om dit met soda te doen voor de witte was. #TOP
    Link wordt helaas opgevat als spam..

 2. Zó lief, je mention 🙂 Wist je dat ik tot nu toe slechts één keer vloeibare zeep heb gemaakt 😮 Heb hier nog een blok aleppozeep liggen, misschien toch maar eens aan de slag ermee 😉

  1. Haha, dus in dit geval hebben we evenveel ervaring ;)! Maar serieus, verder kan ik nog zóveel van je leren! Helemaal als het gaat om niet-newtoniaanse vloeistoffen ;).

 3. Ik heb een blok zeep liggen om handen te wassen en mee af te wassen. Ik haal gewoon de afwasborstel over de zeep. Met bovenstaand recept, maar 20gr/l, doe ik de was, al voor het tweede jaar.

  1. O, kan dit ook voor vloeibare wasmiddel doorgaan (in iets andere verhoudingen dan)? Dat is interessant! Dat ga ik ook zeker een keer proberen!

  1. Jazeker kan dat! Ik las in veel recepten dat ze er nog een beetje etherische olie (in je favoriete geur) aan toevoegen. Dus je kunt je hart ophalen :). Ik vind het zelf trouwens zo ook al heel lekker ruiken, maar smaken verschillen natuurlijk.

 4. Ik wil al een tijdje zelf handzeep maken, maar het komt er maar niet van. Nu kom ik je blog tegen en heb ik van de week heel de week vrij, dus ik ga een poging wagen! Thanks (:

 5. Een vraagje: heeft het voordelen om vloeibare zeep te gebruiken boven een blok zeep? Ik gebruik gewoon het blok om m’n handen te wassen. En kan het met alle zeep? Dank je.

  1. Een blok is natuurlijk ook helemaal goed! Sterker nog: in vergelijking met wanneer je vloeibare zeep zou kopen (inclusief steeds een nieuw pompje), kun je milieutechnisch juist beter voor een blok kiezen. Ik heb er nu voor gekozen om van het blok vloeibare zeep te maken omdat ik dit persoonlijk makkelijker in gebruik vind. Maar dit is mijn eigen voorkeur. En in principe kun je inderdaad van alle vaste blokken ook vloeibare zeep maken. Afhankelijk van de ingrediënten van de zeep zal je wel meer of minder water moeten gebruiken, dus dat is goed om even te checken.

 6. Als je helemaal je milieu impact wilt verkleinen, kun je werfzeep gebruiken. Dat is palmolie vrij en een Nl product, dus minder vervoersimpact dan alleppozeep die geïmporteerd moet worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *