Vraag me niet waarom, maar ik ben dol op hamsteren. Op de één of andere manier vind ik het een heel geruststellend idee dat ik iets op kan maken en er meteen een nieuw exemplaar voor in de plaats heb. Plus het is goedkoper: ik koop vaak in 2=1 acties om mijn voorraadjes op te bouwen.

 

Het gaat dan overigens altijd om houdbare dingen. En dan vooral in de bathroom department. Tandpasta in sixpacks. Meerdere deo’s als mijn vaste merk in de aanbieding is. Voorraadje wasmiddel als de Ap aan het stunten is. En natuurlijk mijn vaste shampoo en conditioner. Maar het eind van dat specifieke voorraadje is in zicht en dat lijkt mij een mooi moment om mij te verdiepen in de wereld van duurzame shampoo. Eén van mijn groene voornemens was immers om mijn badkamerkastje te verduurzamen.

Zo kwam het dat ik aan de slag ging met de vraag: Kan ik met mijn keuze voor shampoo ook een steentje bijdragen aan een betere wereld?

 

Microplastics en palmolie

Eerst maar eens kijken wat ze allemaal in die shampoo stoppen. Na een beetje onderzoek op het interwebs begrijp ik dat ik op twee belangrijke dingen moet letten: zitten er microplastics in mijn shampoo en is er palmolie gebruikt?

Je kunt microplastics herkennen aan 5 verschillende benamingen: Polyethylene, Polypropylene, Polyethylene terephthalate, Polymethylmethacrylate of Nylon. Bovendien is er de handige website van Beat the micro bead. Hier staan per land productlijsten. In die lijsten kun je op zoek gaan naar jouw shampoo, scrubje of dagcrème en zo weet je meteen of er plastics in zitten. Na uitpluizen van de ingrediënten van mijn shampoo (Elvive van L’oréal) blijken er geen microplastics in te zitten. Dat is een geruststelling! Maar ik kom zoveel andere ingrediënten tegen op het flesje die me helemaal niets zeggen (en waar je niet blij van wordt als je ze ecosiaat) dat dit verder niet persé een geruststellende exercitie is.

Hoe dan ook, microplastics zijn dus relatief makkelijk te herkennen. Palmolie is een heel ander verhaal. Er zijn 25 verschillende benamingen voor palmolie, en ook nog veel meer benamingen van ingrediënten waarvoor palmolie is gebruikt. Daarnaast heb je nog een onderscheid tussen gecertificeerde en ongecertificeerde palmolie. Gecertificeerde palmolie is in elk geval op een meer verantwoorde manier gewonnen. Ongecertificeerde palmolie komt bij echte natuurboeven vandaan.

Zo goed en zo kwaad mogelijk duik ik met deze info weer in de ingrediëntenlijst op mijn shampooflesje. Ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen, maar het lijkt erop alsof ik hier ook redelijk safe zit met mijn shampoo. Ik vermoed dat er geen palmolie in zit. So far, so good. Edit: naarmate ik verder in mijn zoektocht kwam, bleek dat palmolie de basis vormt van nog heel veel meer ingrediënten (check voor een uitgebreid overzicht deze derivatenlijst van palmolie.info). Het wordt bijvoorbeeld ook vaak gebruikt om SLS / SLES van te maken (Sodium Laureth / Lauryl Sulfate). Dit is een reiniger en zit in zo’n beetje alles wat schuimt: van shampoo en conditioner tot handzeep en (af)wasmiddel. En inderdaad, het zat dus ook in de shampoo die ik eerder gebruikte.
Dit illustreert maar weer hoe ingewikkeld producenten het soms maken om de herkomst van de producten die je gebruikt te herleiden.

 

duurzame shampoo _1

 

Producent en verpakking

Hoewel microplastics en palmolie al een belangrijke aanwijzing zijn van hoe duurzaam jouw shampoo is, is het niet het enige waar je op kunt letten. Belangrijk is bijvoorbeeld ook: wie is de producent? Het kan prima zo zijn dat je net een product te pakken hebt waarbij het ok zit, maar dat de andere producten van diezelfde fabrikant niet zo netjes zijn. Of dat die producent op een andere manier heel vervuilend of slecht bezig is. Een handig hulpmiddeltje om hier achter te komen is de website Rank a Brand. Hier kun je van producenten in heel veel verschillende categorieën zien hoe zij scoren op hun beleid voor duurzaamheid en mensenrechten. Als ik zoek op L’Oréal, zie ik dat zij stiekem dus helemaal (nog) niet zo goed bezig zijn. Dat is dan nog een minpunt voor mijn huidige shampoo.

Daarnaast is het natuurlijk fijn dat er geen plastic in mijn shampoo zit, maar mijn shampoo zit wel in plastic. En dat is nou ook niet echt heel milieuvriendelijk. Misschien zijn er ook manieren om dat duurzamer aan te pakken.

 

To poo or not to poo

Nu ik dit allemaal weet, zijn er volgens mij drie opties:

 1. Ik kan me aansluiten bij de no poo-beweging
 2. Ik kan zelf shampoo gaan maken
 3. Ik kan op zoek gaan naar een shampoo die een stukje milieuvriendelijker is

1 en 2 lijken mij voor dit moment nog wat ver gaan (maar wie weet dat ik hier nog eens op terugkom). Dus ga ik aan de slag met 3. Op zoek naar een duurzame shampoo van een milieuvriendelijk merk.

Via Rank a Brand werd mij al duidelijk dat er een paar cosmeticamerken met kop en schouder bovenuit steken. Weleda bijvoorbeeld. En Dr. Hauschka. Met een shampoo van één van deze merken zit je volgens mij al snel goed. Maar daarmee heb je het verpakkingsprobleem nog niet opgelost.

Ik ben getriggerd door een trend die de laatste tijd in groen (beauty) bloggerland waait: de shampoobar. Dat is een stuk zeep, maar dan voor je haar. En die zit lekker helemaal niet in een plastic fles verpakt. Dus dat ga ik proberen! Maar eens even kijken of zo’n stuk haarzeep me bevalt.

 

duurzame shampoo _2

 

Waar kan ik nog meer op letten?

Eerlijk gezegd vond ik deze zoektocht best ingewikkeld. Er zijn volgens mij nog zoveel meer dingen die meespelen in de beoordeling of een verzorgingsproduct duurzaam is. Ik heb nu vier punten uitgekozen om op te focussen, maar ik zie er vast ook nog een hoop over het hoofd. Als jullie dus tips hebben, dan hoor ik dat graag! De rest van mijn badkamerkastje moet immers nog aan inspectie onderworpen worden…

 

PS. Ik kan me voostellen dat je na het lezen van dit artikel denkt: maar wat zijn microplastics dan precies? Of: waarom is palmolie eigenlijk slecht? Ik ben hier van alles over tegengekomen, maar moet dit ook nog even voor mijzelf structuren. Hier volgen dus nog aanvullende posts op!

PS2. Scrollend door de lijst van Rank a Brand viel ik nog redelijk vaak in verbazing. Zo zag ik dat de Body Shop bijvoorbeeld ook helemaal niet zo goed bezig is. En ik maar denken dat zij zo’n ‘natuurlijke’ uitstraling hadden en dat dat wel goed zou zitten. Niet dus. Naïef van mij. En een extra motivatie om m’n badkamerkastje onder de loep te nemen.

 

 

 

 

 

19 thoughts on “Met m’n handen in het haar”

 1. Je omschrijft je zoektocht weer leuk en helder! Ik ben ook mijn shampoo aan het opmaken (duurt eindeloos, want ook ik ben van de voordeelverpakkingen) en daarna ga ik proberen of het wassen met baking soda bevalt. Zeker na de laatste uitzending van De Prijsvechter met die nare, met plastic bedekte stranden, kan ik niet wachten tot het zo ver is.

  1. Dank je wel! Baking Soda als shampoo, daar had ik inderdaad ook over gelezen (volgens mij was dat één van de tips van de no poo-guru’s). Ben heel benieuwd wat jouw ervaringen zijn! Deel je die dan ook op je blog?

   En herkenbaar, je ongeduld ;). Ik had ook al heel lang ‘zin’ om met een milieuvriendelijker variant aan de slag te gaan. Maar ja, aangezien weggooien nog slechter is, moest ik inderdaad mijn voorraadje opmaken. Die laatste aflevering heb ik gister trouwens ook teruggekeken. Dat vond ik nog wel de meest pakkende / confronterende van de serie.

 2. Hee Amke,
  Ik heb net je artikel hierover gelezen en ik ben -uiteraard- Lush-bevooroordeeld, maar ik zou niet blind vertrouwen op de lijst van Rank A Brand… Het is een ok leidraad, maar hun onderzoeksmethoden zijn twijfelachtig. Als je hier meer over wilt weten leg ik het je graag uitgebreider uit 🙂
  Voor nu wil ik je alleen even wijzen op de shampoo bars van Lush: https://nl.lush.com/shampoo-bars
  Misschien kun je er wat mee!

  Fijne dag!
  X Kristel

  1. Kris! Die Lush shampoobars zien er in elk geval fantastisch uit :)! En ik zou graag juist wat meer weten over de onderzoeksmethoden van Rank a Brand. Zoals gezegd, it’s a jungle outthere: er zijn zoveel dingen die je in je overweging mee moet nemen om op duurzaamheid te scoren. Dus ik hoor graag hoe jij daar, aan Lush-zijde, over denkt. Kopje koffie binnenkort?

 3. Heel herkenbaar, het oerwoud waar je je door heen moet werken om een beetje duidelijkheid te krijgen. Je vroeg nog naar tips waar je nog meer op kunt letten: of een product dierproefvrij is, is iets waar ik zelf altijd op let. Dat beperkt de hoeveelheid merken eigenlijk gelijk ook aanzienlijk, waardoor het oerwoud kleiner wordt 🙂

  1. Dat is ook zeker een goed punt! Gek dat dat in eerste instantie niet in me op gekomen is :). Heb meteen even gecheckt bij de zeepjes waar nu mijn oog op gevallen is, maar die zijn gelukkig beiden niet op dieren getest. Goed om dat in mijn zoektocht naar het verduurzamen van de rest van mijn badkamerkastje mee te nemen!

 4. Oh fijn, Amke! Hiermee help je me enorm in mijn zoektocht naar palmolievrije shampoo. Die Aleppo-zeep en Babong zijn allebei goedgekeurd volgens mijn kritische eisen en nog makkelijk te koop ook.

  Ik had al eens een Lush-bar gekocht voor op reis (want handbagage, klein, licht, geen vloeistof, dubbelt ook als handwasmiddel = ideaal) en hij beviel me heel goed, maar Lush noemt soms kokosolie en soms palmpitolie als bron van hun sodium laureth sulfate. En zelfs als het toch van kokosolie is, is dat waarschijnlijk ook niet bepaald duurzaam.

  Dus als mijn vloeibare shampoo en Lush-bars op zijn (duurt lang inderdaad!), ga ik zeker eens die Aleppo-zeep of Babong proberen. Kan ik meteen eens proberen of ik kan afkicken van die sodium laureth sulfate. Hoe bevalt de shampoobar? Heb je ze allebei al geprobeerd?

  1. Wat leuk dat je hier echt wat aan hebt! Ik heb tot nu toe alleen de Aleppo-bar gebruikt. De eerste paar weken beviel die heel goed, maar op een gegeven moment bleef m’n haar heel vettig, ook al direct na het wassen. Misschien toch omdat hij op basis van olijfolie is en mijn haar daar niet zo fantastisch op reageert? Ik weet het niet. In elk geval wordt dit niet mijn vaste nieuwe shampoo. Als zeep / douchegel is hij overigens wel heel fijn, dus hij komt zeker wel op.
   Morgen ga ik mij aan de Babongo wagen. Ik houd je op de hoogte van wat ik ervan vind. Ik heb over dat merk overigens wel al veel goede verhalen gelezen, dus ik ga het vol vertrouwen testen :).

   1. Die Babong klinkt als verzeepte olie in plaats van gewone olie, dus ik kan me voorstellen dat hij echt anders werkt. Hopelijk gaat ie je bevallen! Als m’n shampoo bijna op is, klop ik weer bij je aan 😉

     1. Ja, echt hè?! Wel goed om af en toe dan ook weer terug te lezen waar je initieel tegenaan liep (want andere mensen lopen daar nu ongetwijfeld ook tegenaan).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *