Reizen is één van m’n lievelings. Door onbekende plaatsjes struinen, nieuwe dingen ontdekken, de tijd nemen om zonder doel rond te slenteren en je laten verrassen door alles wat je tegenkomt. Maar stiekem vergeet ik vaak dat je helemaal niet ver weg hoeft om dit soort nieuwe indrukken op te doen. Afgelopen weekend toog ik met een vriendinnetje richting Maastricht. En dat was geweldig!

 

Het was al een tijdje geleden dat ik in Maastricht was. Zo’n 13 jaar geleden kwam ik er voor het laatst (en voor het eerst, for that matter). En eerlijk gezegd wist ik er niet zoveel meer van. Nu heb ik sowieso het richtingsgevoel van een stoeptegel, dus qua oriëntatie was ik alles al kwijt. Maar ik was ook vergeten hoe mooi deze stad is! Lekker langs de Maas slenteren, door de straatjes van Wyck hobbelen en langs de oude stadsmuur wandelen. Puur genieten. En dat de zon zich het hele weekend liet zien, maakte het extra fijn! Alle groene hotspots die we tegenkwamen kun je hieronder terugvinden.

 

Groene Hotspots in Maastricht

Groene Hotspots in Maastricht

 

We kwamen vrijdag aan het einde van de dag aan, na een flinke treinreis (zó dichtbij is Maastricht namelijk ook weer niet 🙂 ). Op onze OV-fietsjes gingen we naar de B&B die we geboekt hadden. Een prachtig oud herenhuis, precies tussen het centrum van de stad en de Pietersberg in. Nadat we waren ingecheckt, gingen we op pad om een hapje eten te scoren. Spannend nog, want hoe zou het met de vega(n) scene in Maastricht gesteld zijn? Even Vegans&Veggiez checken leerde ons dat we daarvoor bijvoorbeeld richting Wyck konden gaan. Een geweldig buurtje dat ook wel bekend staat als Little Paris. En dat klopt wel, het doet er eerder Frans aan dan Nederlands. En het staat vol met leuke eettentjes en winkeltjes.

 

Groene Hotspots in Maastricht

 

Al slenterend door Wyck kwamen we terecht bij het eettentje Céramique. En dat rijmt dus, kwam ik achter. Ik maakte de fout om Wyck uit te spreken als Wijk met een ij, maar dat was duidelijk niet de bedoeling. De Maastrichtenaren spreken het uit als Wiek.

Eetcafé Céramique was echt een geweldige start van ons culinaire tripje. We kregen er heerlijke gerechten: bijvoorbeeld gepofte aubergine met een zwarte knoflookdressing, zacht gegaarde knolselderij met zoete aardappelpuree en een rabarber-witlof-lasagne met wodka-lime saus (I kid you not). Smullen geblazen!

 

Groene Hotspots in Maastricht _ ceramique

 

Zaterdag gingen we Maastricht verder verkennen. We wandelden langs het Vrijthof (toch een veplicht nummertje in deze stad) en liepen daarna door naar de Dominicanenkerk. In die kerk zit één van de tofste boekenwinkels die ik ooit heb gezien. Wat een mooi sfeertje daar! Een prima moment om even een tussenstop te doen bij Coffee Lovers, de bekendste lokale koffietent met verschillende locaties.

 

Groene Hotspots in Maastrict _ vrijthof

Groene Hotspots in Maastrict _ dominicanenkerk

Groene Hotspots in Maastricht _ dominicanenkerk

Groene Hotspots in Maastrict _ Coffee Lovers

 

We vervolgden onze weg naar de Markt, alwaar we op een vlooienmarkt terecht kwamen. Altijd leuk, tussen al die troepjes op zoek gaan naar mooie pareltjes. Of je gewoon verbazen over de bizar bonte collectie die sommige kraampjes bij elkaar hebben weten te verzamelen.

Groene Hotspots in Maastrict _ vlooienmarkt

Groene Hotspots in Maastrict _ vlooienmarkt

Groene Hotspots in Maastrict _ vlooienmarkt

 

De zon brak intussen steeds verder door, dus we besloten dat het tijd was voor lunch op het terras. Daarvoor staken we de Maas weer over. We wisten een plekje te bemachtigen op de schommelstoelen van Café Zuid. Daar waren we de rest van de middag niet meer weg te slaan. Temeer omdat we dit heerlijke broodje met falafel voorgeschoteld kregen.

 

Groene Hotspots in Maastrict _ Cafe Zuid

 

Na een middagje zonnen, waren we ook wel weer toe aan een avondmaaltje. Je leest het: dit weekend heeft vooral in het teken gestaan van eten. Maar ja, we moesten de bourgondische levensstijl van het zuiden natuurlijk wel zelf ervaren. Dit keer was onze keus gevallen op de Brandweerkantine. Het is hier helemaal hipperdepip ingericht. En het leuke is dat de aanliggende ruimtes ook volop voor workshops en exposities worden gebruikt. Check de agenda hier.

 

Groene Hotspots in Maastricht _ brandweerkantine

Groene Hotspots in Maastricht _ brandweerkantine

 

Ook hier kregen we weer een heerlijk maaltje voorgeschoteld. We deelden venkel in citroen met spinazie en spelt en een paddenstoelen terrine (je weet wel, zo’n jaren ’70 gerecht) met gebakken prei en noodles. Een bijzonder smakelijke avond!

 

Groene Hotspots in Maastrict _ Brandweerkantine

Groene Hotspots in Maastricht _ brandweerkantine

 

De volgende ochtend was het tijd om wat actiever te worden na al dat eten. We besloten dus vroeg op pad te gaan naar de Sint Pietersberg. En dat was helemaal geen verkeerd idee! Wat een prachtige omgeving zeg! En ideaal dat je zowel dicht bij een levendige stad als een prachtig stuk natuur zit.

 

Groene hotspots in Maastricht _ Sint Pieter

 

Op de terugweg kwamen we min of meer per toeval bij Bijzonder terecht. Dat was een schot in de roos! Alleen al aan de vormgeving van de menukaart kun je zien dat je op een fijn plekje terecht bent gekomen. De gerechten die erop staan verraden een voorliefde voor gezond, maar lekker eten. Veel groenten, suikervrij, minder gluten en vooral: biologisch en vers.

 

Groene Hotspots in Maastricht _ Bijzonder

Groene Hotspots in Maastricht _ Bijzonder

Groene Hotspots in Maastricht _ Bijzonder

 

Eigenaresse Dimitra vertelde dat ze een dergelijk concept miste in Maastricht en daarom 1,5 jaar geleden haar eigen restaurantje is begonnen. Ze deed inspiratie op door het hele land en nam al haar goede ideeën mee naar de Luikerweg. Extra leuk is dat ze niet alleen heerlijk ontbijt en een fijne lunch serveren, maar ook voor het diner een mooie kaart hebben. De meeste restaurants kiezen voor ontbijt & lunch of voor lunch & diner, maar bij Bijzonder kun je letterlijk heel de dag terecht. En dat kan ik je ook zeker aanraden. Al is het alleen al voor hun eigengebakken boekweitbrood, bomvol pitjes, zaadjes en amandelen. Daarop smaakt serieus alles lekker!

 

Groene Hotspots in Maastricht _ Bijzonder Dimitra

Groene Hotspots in Maastrict _ Bijzonder

Groene Hotspots in Maastrict _ Bijzonder

Groene Hotspots in Maastrict _ Bijzonder

 

Al met al was dit echt een ontzettend geslaagd weekendje weg in eigen land. Maastricht is een heel behapbare stad om in een weekend te doen. En tegelijkertijd hebben we ook nog zoveel niet gedaan (of vooral: bij zoveel tentjes niet gegeten 😊). Een goede reden om nog eens terug te keren dus!

 

6 thoughts on “Groene Hotspots in Maastricht”

 1. Wat is Maastricht toch leuk! Ik ben er eerlijk gezegd nog nooit geweest, toch iets te ver vanaf Zwolle. Maar het ziet er echt heel gezellig en leuk uit. De plek ‘Bijzonder’ lijkt me echt heel erg leuk bijzonder (oke flauw) om een bezoekje aan te brengen. Wat een geweldige bos haar heeft Dimitra ook! Om jaloers om te worden 😀

  1. Het is echt zo’n aanrader! Maar inderdaad wel ver. Vanuit Amsterdam gaat er gelukkig een rechtstreekse trein, dan doe je er 2,5 uur over. Maar dat is zo voorbij als je een boekje meeneemt of lekker aan het kletsen bent. En te gek hè, haar haar?! Was er ook wel een beetje jaloers op ;)!

 2. Hey, wat superleuk dat jullie Vegans & Veggiez hier noemen. We doen hard ons best snel verder uit te breiden. Jullie maken dat mede mogelijk en tips zijn altijd welkom. Dank je wel!!!

  1. Vind dat jullie echt een superhandig initiatief hebben, dus daar maak ik graag melding van! En qua tips: ik zou dus zeker Bijzonder ook opnemen. Past helemaal in het rijtje!

   1. Super tof! Bijzonder hebben we al gemaild, hopelijk sluiten ze snel (gratis) bij ons aan. Trouwens, leuk als je een recensie achter wilt laten over Ceramique op onze site. Fijne avond!

    P.S. Een heuse app is in de maak, dus straks is het nóg handiger zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *