Hoera! Het is vandaag – 22 mei – de Internationale Dag van de Biodiversiteit! Een mooi moment om er bij stil te staan hoe ingenieus onze aarde in elkaar steekt. Hoe geweldig het is dat alles samenhangt, samenwerkt en elkaar in stand houdt. En hoe belangrijk het dus is om al dat moois te beschermen.

 

Nu denk je misschien: ja, jeetje, je kunt zo voor alles wel een dag verzinnen. En dat is ook zo. Maar de VN heeft 22 mei juist uitgeroepen tot deze dag omdat het helemaal niet zo fantastisch gesteld is met heel veel verschillende dier- en plantensoorten. Van groot (omgebrachte orka’s en oerwouden) tot klein (bedreigde bijen): ze hebben allemaal een rol in het leefbaar houden van onze planeet. En het is dus letterlijk van levensbelang om hier voorzichtig mee om te springen.

 

VN-verdrag inzake Biologische Diversiteit

Op 22 mei 1992 heeft de Verenigde Naties de tekst van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit goedgekeurd. In dat verdrag verplichten VN-lidstaten zich om de biodiversiteit in hun eigen land en in ontwikkelingslanden te beschermen. De VS en Andorra ontdoen zich trouwens van de verantwoordelijkheid hiervoor. Die hebben het verdrag wel ondertekend, maar nooit geratificeerd.

Ondanks de goede intenties in het verdrag, laat de praktijk vooralsnog een ander beeld zien. Begin deze maand bracht het IPBES een nieuw rapport uit waarin zij de status van de biodiversiteit grootschalig in kaart hebben gebracht. Het IPBES is een commissie van de Verenigde Naties en staat voor Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten. Zij berichtten dat er wereldwijd 1 miljoen dier- en plantsoorten met uitsterven bedreigd worden.

1 miljoen! Dat is nogal wat. Wetenschappers vergelijken de snelheid waarmee de uitsterving gepaard gaat met het Mesozoïcum. Dat is het tijdperk waarin dinosaurussen leefden. Het grote verschil met toen is dat deze verwoesting nu door menselijk handelen wordt veroorzaakt in plaats van een asteroïde. Intensieve landbouw, overbevissing, ontbossing, vervuiling en klimaatverandering zorgen voor het rap uitsterven van heel veel soorten.

 

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Het is natuurlijk vreselijk voor die 1 miljoen verschillende soorten, maar daar hebben wij als mens toch geen last van? Vergis je niet! We zijn zo ontzettend afhankelijk van de systemen in de natuur. We denken wel dat we alles naar onze hand kunnen zetten, maar dat gaat op een gegeven moment keihard backfiren.

Zo houdt een rijke biodiversiteit rechtstreeks verband met wat we kunnen eten. Bossen zorgen bijvoorbeeld niet alleen voor schone lucht, maar ook voor vruchtbare bodem. Ontbossing veroorzaakt erosie, daardoor spoelt vruchtbare grond weg en wordt landbouwgrond op een gegeven moment onbruikbaar. In eentonige akkers met monoculturen, zoals we die doorgaans nu in Nederland kennen, hebben ziekten en plagen veel meer kans. Mislukte oogsten zijn het gevolg. Overbevissing maakt dat de vangsten teruglopen en dat sommige soorten zelfs helemaal verdwijnen. Sterker nog: het verdwijnen van koraal zorgt ervoor dat de hele voedselketen in zee op wankelen staat. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

En niet alleen voor onze voedselvoorziening is een florerende biodiversiteit van groot belang. Ook voor helder water, schone lucht, grondstoffen en medicijnen zijn we daar sterk afhankelijk van. Met andere woorden: zonder een biodiverse planeet ook geen gezond mensenleven.

 

Wat kun jij doen? Stemmen natuurlijk!

Natuurlijk is het beschermen van wereldwijde biodiversiteit zo’n groot thema, dat je je af kunt vragen wat jij hier nou zelf aan kunt doen. Maar je kunt wel degelijk iets betekenen hierin.

Gebruik je stemrecht!

En wel op 2 manieren.

Allereerst tijdens verkiezingen, hét moment om invloed op (inter)nationale politiek uit te oefenen. Zo mogen we morgen weer naar de stembus voor de Europese Unie. Gebruik dit stemrecht en kies voor een partij die op Europees niveau proactief beleid voor het beschermen van biodiversiteit wil maken.

In dit overzicht vind je terug welke Europese fracties (en aangesloten Nederlandse partijen) zich hard maken voor het beschermen van het klimaat en de biodiversiteit.

Daarnaast kun je elke dag stemmen met je portemonnee. Koop bijvoorbeeld minder vlees, minder producten met palmolie en meer biologisch, lokaal en van het seizoen. Je hoeft niet meteen full-on vegan te worden (mag wel natuurlijk 😉), maar elke keer dat je voor biologisch en plantaardig (zonder palmolie) kiest, breng je een stem uit voor het beschermen van biodiversiteit.

 

3 thoughts on “Internationale Dag van de Biodiversiteit”

  1. Hier in België trekken we zondag naar de stembus. Ik heb m’n groene stem alvast klaar. 😊 En die duurzame stem brengt m’n portefeuille inderdaad dagelijks uit.

    1. Goed te lezen dat je groen stemt: met je portemonnee èn je stempas! Begreep dat er helaas veel mensen in België anders over dachten :(. Dat zal wel even een klap zijn geweest daar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *