Toegegeven, pensioenen zijn nou niet bepaald mijn favoriete onderwerp. En ik ken vrij weinig andere mensen die met een grote lach op hun gezicht hun pensioenoverzichten induiken. Maar ik wil er toch even de aandacht op vestigen. Pensioenfondsen hebben namelijk enorme kapitalen tot hun beschikking. Dat geld beleggen ze om er nog meer geld van te maken. En helaas investeren ze ook flink in kolen-, olie- en gasbedrijven.

 

350.org: “We’re building a global climate movement”

Een paar jaar geleden is er een nieuwe beweging opgestaan. Zij scharen zich internationaal onder de naam 350.

350 staat voor de veilige hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Bij 350 parts per million kunnen we de wereld veiligstellen voor de gevolgen van klimaatverandering, momenteel zitten we op meer dan 400 ppm. In Nederland staan ze beter bekend als Fossielvrij NL.
Deze beweging vertelt het verhaal van divestment. Het idee is simpel: investeer je kapitaal niet meer in fossiele brandstoffen, maar in groene alternatieven. Het is niet alleen moreel twijfelachtig om te blijven investeren in fossiel, maar het is ook nog eens financieel onverstandig. Door in duurzaamheid te investeren, help je niet alleen de planeet, maar maak je op termijn nog meer winst ook.

 

If it’s wrong to wreck the planet
Then it’s wrong to profit from that wreckage

 

Het divestment-verhaal begint steeds succesvoller te worden. Begin deze maand is het Global Divestment Report gepubliceerd. Daarin kun je lezen dat er al bijna 700 instellingen en 60.000 individuen in 76 landen hebben toegezegd te de-investeren in fossiele brandstoffen. Hun gezamenlijke geïnvesteerde vermogen telde op tot 5000 miljard dollar.

 

pensioen paris proof _1

Roep jouw pensioenfonds op om Paris Proof te worden

Gezamenlijk hebben de Nederlandse pensioenfondsen meer dan 1700 miljard euro in kas. Dat is een gigantisch bedrag en daarmee maakt het wel degelijk uit in welke sectoren de pensioenfondsen investeren. Op 12 december 2015 stemden bijna 200 landen in Parijs voor een bindend klimaatakkoord. Nu – een jaar later – zijn de pijlen van de divestment-beweging op de Nederlandse pensioenfondsen gericht. Veel van deze fondsen investeren namelijk nog steeds in de fossiele industrie en hebben hun beleggingsbeleid niet aangepast naar het klimaatakkoord. Daarom heeft Fossielvrij NL een website gelanceerd waarop iedereen zijn of haar eigen pensioenfonds aan kan schrijven om fossielvrij te gaan beleggen.

In een paar stappen kun je onderdeel worden van deze succesvolle klimaatbeweging:

  • Ga naar deze website: Pensions Paris Pledge
  • Selecteer jouw pensioenfonds
  • Vul je gegevens in
  • Klik op ‘verstuur je oproep’

Echt waar, een fluitje van een cent. Binnen een minuut kun je je statement maken en er aan bijdragen dat jouw pensioen Paris Proof wordt. Doe je mee?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *