Weggooien lijkt de nieuwe norm. Vroeger deden we nog zunig an: als iets kapot ging dan repareerde je de boel. Tegenwoordig gebeurt dat nauwelijks meer. Gat in je sokken? Dan gooi je ze weg! Wasmachine kapot? Dan koop je een nieuwe!

 

De weggooicultuur heeft enerzijds te maken met dalende prijzen en stijgende welvaart. Het is vaak simpelweg goedkoper om iets nieuws aan te schaffen dan je duurbetaalde tijd (of die van iemand anders) te besteden aan een reparatie. Anderzijds heeft het er volgens mij ook mee te maken dat we niet meer zo goed weten hoe dat nou precies moet, dat repareren. Daarbij is fatsoenlijk sokken stoppen of een gat in een spijkerbroek repareren één ding (hoewel dat ook een kunst op zich is). Maar met alle technische apparaten die ons leven verrijkt hebben, is het een heel ander verhaal. Ik weet van een groot deel van de apparaten die we in huis hebben niet eens hoe ze nou precies werken. Dus als ze stuk gaan, dan denk ik automatisch dat ze kapot zijn beyond repair.

 

Kunnen we het maken?

Grondstoffen worden schaarser terwijl onze afvalberg groeit. Het zou dus helemaal niet zo onverstandig zijn om het weer wat zuniger an te doen. Dat kan een persoonlijke beslissing zijn, maar er kan zelfs landelijk beleid op gemaakt worden. Zo is er in Zweden al een wetsvoorstel ingediend dat mensen moet stimuleren om hun kapotte spullen te repareren in plaats van de vervangen. Door het financieel aantrekkelijker te maken wordt reparatie ineens een rationeel economische beslissing. Ik word blij van dit soort berichten!

Maar goed, regelgeving zoals in Zweden is nog ver weg in Nederland. En intussen is onze elektrische tandenborstel kapot gegaan. Dat wil zeggen: de oplaadbare batterij is niet meer oplaadbaar. Met een beetje geluk kon ik nog de helft van m’n gebit poetsen, maar daarna hield hij er midden in mijn poetsbeurt mee op. Het beestje heeft bijna 5 jaar trouwe dienst gedaan, dus op zich geen schande. Gewoon tijd om een nieuwe tandenborstel uit te zoeken.

Toch bekruipt me een ongemakkelijk gevoel. Een batterij vervangen moet toch niet al te moeilijk zijn? Maar het apparaatje zit potdicht, dus hoe kom je dan in hemelsnaam bij de batterij? En zit daar dan niet een gekke batterij in die je never nooit niet bij de gewone spullenwinkels kunt kopen?

 

elektrische tandenborstel repareren _1

 

Nou en of!

Enigszins sceptisch waagde ik er toch een zoektochtje aan. Ik wilde stiekem toch wel graag die elektrische tandenborstel repareren. Het thuisfront vond het tot dan toe onzin. Hij leefde in de veronderstelling dat we de tandenborstel heus niet zelf konden fixen. Wat mij ook iets ontmoedigde, want mijn meneer is van het type ‘als-het-niet-te-koop-is-dan-maak-ik-het-wel’.

Maar zowaar! Er zijn hele tutorials te vinden die uitleggen hoe je de batterij van ons modelletje tandenborstel kunt vervangen (deze bijvoorbeeld, of deze). Dat zag eruit alsof het allemaal prima te doen moest zijn. Bovendien ging er een ‘gewone’ oplaadbare AA batterij in, dat zou dus ook de bottleneck niet zijn. Ik wilde al bijna aan de slag gaan, totdat ik bij het punt in de tutorial aankwam waarbij ik ineens een soldeerbout nodig bleek te hebben. Tja. Die heb ik natuurlijk niet…

Beteuterd vertelde ik het thuisfront over mijn reparatiedilemma. Verbazing viel mij deel toen hij meldde dat hij uiteraard wel een soldeerbout heeft. “Dat hoort toch bij de standaarduitrusting van elke gereedschapskist?” zei hij bloedserieus. Blijkbaar vond meneer solderen één van de leukste dingen die er waren toen hij in zijn puberteit zat. Je leert nog eens wat over elkaar.

Dus sloegen we aan het repareren. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik het reparatiewerk toch maar aan het thuisfront heb overgelaten. Maar niet uit traditionele rolverdelingsoverwegingen. Gewoon uit liefde. Blijkbaar wordt hij er intens gelukkig van om zich op dit soort klusjes te storten. En niet zonder resultaat: onze tandenborstel poetst weer als een zonnetje! Op naar de volgende 5 levensjaren!

 

elektrische tandenborstel repareren _2

 

Repaircafés

Heb of ben je nou zelf niet zo’n Handige Harry / Harriëtte in huis? Of mis je de juiste tools om te klussen? Dan hoef je alsnog je kapotte meuk niet weg te gooien. De repair cafés schieten namelijk als paddestoelen uit de grond. Een fantastisch concept: je neemt je kapotte apparaat mee naar een repair café bijeenkomst. Daar zijn dan gereedschappen aanwezig en mensen die weten hoe ze dingen kunnen repareren. En samen probeer je de boel weer aan de praat te krijgen. Niet alleen leerzaam, maar ook nog eens gezellig. Gebrek aan technische kennis of tools hoeven dus geen reden meer te zijn om je apparaat niet te repareren!

 

elektrische tandenborstel repareren

 

9 thoughts on “Repareren kun je leren”

  1. Wauw wat cool! Zo stom eigenlijk dat we nooit spullen repareren. De volgende keer als bij mij iets kapot gaat, ga ik kijken of ik het kan maken haha.

    1. Ja, gek he?! Ik schoot ook bijna automatisch in de ‘dan kopen we wel een nieuwe’-reactie. Maar het leuke is dat er dus best wel veel tutorials zijn over hoe je allerlei dingen kunt fixen. En ik vond het ook nog eens heel voldoenend, veel leuker dan een nieuwe tandenborstel kopen ;).

  2. He dat is mooi! Wij poetsen ook elektrisch en we hebben al 2x opnieuw een gekocht, waarschijnlijk was het idd steeds ook de batterij. Volgende keer ga ik op zoek op youtube om te zoeken hoe te maken! Het wordt anders zo duur en super slecht voor het milieu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *