Aanstaande vrijdag 10 februari is het weer zover: Warmetruiendag. Een sympathiek initiatief dat Het Klimaatverbond in 2007 gestart is en dat dit jaar dus voor de 11e keer plaatsvindt. Door een extra warme trui aan te trekken kun je de verwarming een graadje lager te zetten. Je bespaart daarmee 6% energie en je stoot dus ook 6% minder CO2 uit.

 

 

De warme trui als symbool

Elk jaar bedenkt de organisatie van Warmetruiendag ludieke acties. Zo hebben ze in eerdere jaren breipatronen verzameld en gedeeld en kon je je eigen warme trui breien. Ook is Warmetruienman in het leven geroepen: de superheld die de wereld van CO2 wil redden. Hij is onderdeel van de lespakketten voor scholen.

Dit jaar gaat Warmetruiendag op zoek naar de lievelingstrui van Nederland. Bekende en onbekende Nederlanders worden gefotografeerd in hun allerwarmste lievelingstrui en delen hun verhaal daarbij.

Je kunt natuurlijk ook je eigen ludieke Warmetruienactie bedenken en delen. Zo zijn er al warmetruienparty’s, warmetruienflashmobs en warmetruienruilmiddagen. Kortom: Warmetruiendag is een feestelijke dag. De warme trui is zo een symbool geworden voor wat je zelf kunt doen tegen de uitstoot van broeikasgassen.

 

warmetruiendag

© Warmetruiendag

 

Inleveren op comfort

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik een enorme koukleum ben. Het liefst heb ik de verwarming in de winter op 21 graden staan. Niet omdat ik dan vrolijk in m’n t-shirtje door het huis kan huppelen. Ik heb dan nog steeds een dikke trui aan om me comfortabel te voelen. Deze winter heb ik al besloten om de verwarming standaard een graadje lager dan mijn geliefde 21 te zetten. Zeker omdat ik nu hele dagen thuis werk en de verwarming dus de hele dag aan staat, leek me dat een nuttige besparing. Over mijn warme trui trek ik dan ook nog eens een dik vest aan. Dat betekent dat ik aanstaande vrijdag natuurlijk helemaal de sjaak ben, want dan kan ik de thermostaat op 18 of 19 graden kan zetten. Voor veel mensen misschien een normale temperatuur (het thuisfront loopt bij de eerdergenoemde 20 graden namelijk nog steeds op blote voeten in een t-shirt rond), maar voor mij echt bikkelen.

En dat is nou precies wat ik zo jammer vind aan veel groene initiatieven. Het lijkt vaak alsof je moet inleveren op comfort om duurzaam bezig te zijn. Terwijl dat in principe helemaal niet hoeft. Als we de boel maar anders inrichten. Dat we in 1959 in Slochteren toevallig een enorme gasbel hebben ontdekt, en dat heel Nederland binnen tien jaar aan het gas is aangesloten, maakt ons enorm afhankelijk van deze fossiele bron. Bijna elke centrale verwarming en warmwatervoorziening in Nederland werkt op basis van aardgas. Het is de meest gebruikte fossiele brandstof in Nederland. Terwijl technische innovaties er inmiddels voor kunnen zorgen dat we onze huizen op een compleet schone manier kunnen verwarmen. Sterker nog: dat zal in de toekomst wel moeten, want naar schatting raakt wereldwijd de voorraad aardgas binnen 60 jaar op.

 

warmetruiendag _2

© Warmetruiendag

 

Het kan anders

Als we allemaal goed geïsoleerde gebouwen zouden hebben, zou de noodzaak om te verwarmen al een stuk kleiner zijn. Bestaande huizen isoleren is natuurlijk geen goedkoop grapje en het zal ook wel even duren voordat dit voor iedereen binnen handbereik ligt. Maar het is zeker mogelijk. En bij nieuwbouw zou het eigenlijk standaard in de plannen meegenomen moeten worden dat een gebouw energieneutraal is.  Er zijn al landen in Europa waar de regelgeving stelt dat er geen nieuw gebouw meer neergezet mag worden als deze niet energieneutraal is.

Wil je de boel dan alsnog iets opstoken, dan kan dat bijvoorbeeld met een warmtepomp. Daar komt geen fossiele brandstof aan te pas. Of je laat je huis verwarmen door de warmte van een computerserver van Nerdalize. Dan ben je een goede nerd en een klimaatlover in één ;).

Ook voor koken en warm water hoef je echt niet afhankelijk te zijn van gas. Dit kan prima elektrisch (uiteraard met groene stroom), met zonneboilers of via zo’n warmtepomp. Aan de technische innovaties ligt het in elk geval niet. Er liggen al hele haalbare oplossingen klaar en deze blijven ook doorontwikkeld worden. Duurzaam bezig zijn hoeft dus echt niet gelijk te staan aan inleveren op comfort.

 

Trek die trui aan!

Maar goed, wat ik hierboven schets is helaas een (ver) toekomstbeeld. De realiteit van de dag is dat het grootste deel van de huishoudens voorlopig nog van aardgas afhankelijk is voor verwarming. En dan is minderen inderdaad het enige juiste om te doen. Er is namelijk echt geen ruimte om op deze voet door te gaan. Wat dat betreft draagt Warmetruiendag bij aan een flink stuk bewustwording. Dat alleen al is prijzenswaardig.

En dus trek ik met liefde aanstaande vrijdag mijn allerwarmste lievelingstrui aan en zet ik de verwarming lager. Jij ook?

Geef je op en draag zo je steentje bij! En nog beter: maak van elke winterdag een Warmetruiendag!

 

9 thoughts on “Over de zin en onzin van Warmetruiendag”

 1. Goed zeg die warmetruiendag! Ook ik hul mij in vesten en truien als ik bij 19,5 graad thuis achter mijn bureau zit. En sokken, niet te vergeten 🙂 Mijn tip voor koukleumen: af en toe je eigen circulatie opstoken. Paar minuutjes touwtje springen, wat zonnegroeten, even lekker dansen of whatever. Ook heeeel gezond hè 🙂

  1. Ik heb net even de muziek keihard aangezet en een rondje gedanst door de kamer, weer helemaal warm :)! En mijn warme sloffen en ik zijn deze dagen ook onafscheidelijk.

 2. Het is inderdaad jammer dat duurzaamheid vaak geassocieerd wordt met ongemakkelijkheid. Mijn vriend heeft het al-tijd warm, dus ik pas me sowieso aan door me warm te kleden. Helemaal niks mis mee! Doe mij maar een wegkruiptrui, want hoewel mijn blognaam anders doet vermoeden ben ik dól op warme kleren!

  1. Hahaha, toch een nieuwe url aanmaken dan ;). Maar toch typisch, dat die kerels het over het algemeen veel warmer hebben. Hier in huis is dat dus precies zo!

 3. Fijn artikel weer! Mijn appartement is echt super slecht geïsoleerd. Hierdoor is het altijd koud. Dit is fijn in de zomer, maar vervelend in de winter. Ik heb expres elk raam dicht en overal gordijnen hangen zodat de warmte binnen blijft. Ook draag ik standaard 3 lagen kleding als ik thuis werk. Oh en heel veel thee drinken helpt ook <3

 4. Wat goed dat je even nadenkt over het nut van zo’n actie! Maar ik hoop dat mensen het niet ervaren als inleveren op comfort, juist omdat Warmetruiendag er zo’n feestje van maakt. Misschien zijn er veel mensen die makkelijk de verwarming hoger zetten en er nu eens aan herinnerd worden dat er ook andere manieren zijn om jezelf te verwarmen. Alleen al die aandacht voor duurzaamheid vind ik het de moeite waard maken.

  Nu wachten tot ik thuis ben met daglicht, zodat ik mijn favoriete trui op de foto kan zetten 😀

  1. O, ik vind het zeker een goede actie! En ik vind juist dat ze het heel leuk aanpakken. Mooi dat ze zo’n feestelijke manier gevonden hebben van het onder de aandacht brengen van een groot probleem. Het is niet voor niets dat ik – ondanks mijn koukleumerigheid – graag meedoe. En er uberhaupt al mee begonnen ben om de verwarming standaard wat lager te zetten (ik hoop mezelf daar aan te kunnen laten wennen en zo de verwarming stukje bij beetje steeds minder hoog op te hoeven stoken). Alleen voor mij voelt dat dus wel als inleveren op comfort. Terwijl dat in theorie dus helemaal niet nodig is. Maar zolang het wel nodig is, sta ik vierkant achter deze aanpak.

 5. Dat we allemaal van het gas af moeten heeft een voordeel. Voor werkelijke duurzaamheid bij de verwarming moet verbruikersgedrag radicaal veranderen. Je hebt inderdaad gelijk: er is geen ruimte om op deze voet door te gaan. Ik vind 21 graden overigens helemaal zo warm niet. Dan heb ik in huis ook een trui aan. Dat heb ik overigens meestal. Daar zit ik ook helemaal niet mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *