Er zijn van die dingen waar je niet zo vaak bij stil staat. Zoals: hoeveel CO2 stoot je eigenlijk uit door internet te gebruiken? Nou, best veel dus, kwam ik achter. En dat wordt alleen maar meer en meer, want ons internetgebruik blijft almaar groeien.

 

Met elke seconde die jij op een website besteedt, stoot je 0,02 gram CO2 uit. Nu is dat op zich niet zo heel veel (ter vergelijking: 1 kilometer met de auto staat gelijk aan ongeveer 175 gram CO2 uitstoot). Maar als je dat gaat omrekenen, wordt het ineens toch wel heel relevant. Wereldwijd zijn er naar schatting 3,42 miljard internetgebruikers die meer dan 21 uur per week online zijn. Er is berekend dat de datacentra die ons zo fijn laten surfen op het web in 2020 een hogere CO2 uitstoot hebben dan de luchtvaartindustrie!

Wees niet bang: dit wordt absoluut geen pleidooi om het moois dat internet heet links te laten liggen. I love the internet! Maar het is wel goed om er soms bij stil te staan op welke manier de dagelijkse dingen die je doet (en voor lief neemt) impact hebben.

 

Een groene zoekmachine

Wat je online precies doet, verschilt in CO2 uitstoot. De eerder genoemde 0,02 gram gaat om surfen op een ‘simpele website’ (tekstje lezen, plaatje kijken). Maar met één zoekopdracht via Google stoot je al 10 keer zoveel CO2 uit als met 1 seconde websitebezoek, namelijk 0,2 gram. Een beetje internetgebruiker doet per jaar ongeveer 1000 zoekopdrachten. Als jij iets intikt in die zoekmachine, krijg je allerlei handige suggesties die je helpen te vinden wat je zoekt. Die suggesties komen er niet zomaar. Daarvoor zijn bakken data geanalyseerd, waar veel rekenkracht achter zit. Die datacentra die dat mogelijk maken, slurpen stroom. En meestal is dat geen groene stroom. In 2015 is onderzocht dat van de 28 grootste datacentra in Nederland, slechts 4 volledig op groene stroom draaien.

Stoppen met dingen googlen is niet echt een optie voor mij. Ik google me vaak een ongeluk om allerhande dingen te weten te komen. Kiezen voor een meer verantwoorde zoekmachine is daarentegen een prima optie. Zo kwam ik de fantastische zoekmachine Ecosia tegen.

Ecosia is een groene zoekmachine zonder winstoogmerk. Net als bij Google, krijg je bij Ecosia advertenties voorgeschoteld in je zoekresultaten. Hiermee verdient de zoekmachine zijn geld. Minimaal 80% van het geld dat Ecosia hiermee verdient, wordt gebruikt om boomplantprogramma’s te ondersteunen in onder andere Peru, Madagaskar en Burkina Faso. Zo hebben ze al bijna 6 miljoen bomen geplant. Zoek je dus een recept voor pompoensoep via Ecosia, dan plant je meteen een boom!

 

groene zoekmachine 1

 

Of juist een zwarte zoekmachine

Je krijgt iets andere zoekresultaten dan bij Google, Ecosia is gebaseerd op de zoekmachines Yahoo! en Bing. Dat is even wennen, maar op zich niet verkeerd (zo kom je er ook weer achter hoe biased je raakt als je alleen maar google gebruikt). Om Ecosia te gebruiken, heb ik een extensie in mijn chrome-browser geïnstalleerd. Dat gaat heel makkelijk, je krijgt die optie vanzelf voorgeschoteld als je naar ecosia.org gaat. Ook hebben ze een app voor je smartphone. Zelf heb ik inmiddels mijn Google app dus vervangen door de Ecosia app.

Wil je toch graag gebruik maken van de Google zoekmachine, maar wel (een klein beetje) energie besparen? Dan kun je gebruik maken van zoekmachines die zwart zijn vormgegeven. Zo bespaar je stroom aan beeldschermverlichting. Voorbeelden hiervan zijn Earthle of Blackle. Je krijgt dan precies dezelfde zoekresultaten als bij de ‘gewone’ Google, maar dan op een zwarte achtergrond.

 

 

Nog een duurzame internettip

Online video’s streamen vraagt logischerwijs nog meer van onze datacentra. Nu kan ik wel genieten van een hilarisch filmpje op z’n tijd (bekijk bijvoorbeeld deze eens, hihi). Maar gezien de toenemende populariteit van online video (denk filmpjes die viral gaan, vloggers, dat soort dingen) zal het streamen van video’s alleen maar meer belastend worden.

Een voorbeeld: het welbekende filmpje Gangnam style is sinds 2012 al 2,7 miljard keer bekeken op YouTube. Dat heeft omgerekend gezorgd voor een extra CO2 uitstoot van ruim 355.000 ton. En dat allemaal om een Zuid-Koreaanse rapper.

Om de schade toch een beetje te beperken, kun je ervoor kiezen om filmpjes niet in HD te kijken. Hoe hoger de resolutie van het filmpje, hoe meer data het kost (en hoe hoger het energieverbruik van de datacentra). Zeker voor kattenfilmpjes en andere geinige onzin, is het echt niet nodig om meteen op die HD-knop te klikken. Makkelijk bespaard!

 

PS. Voor het schrijven van deze blogpost heb ik zo’n 22 zoekopdrachten gebruikt. Daarvan heb ik er zo’n 15 via Ecosia gedaan (ik moest natuurlijk wel zoekresultaten vergelijken). Met deze 15 zoekopdrachten heb ik volgens de teller 36 bomen geplant. En dat vanachter m’n laptopje!

2 thoughts on “Zoek iets op en plant een boom”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *