Hoera! Het is vandaag zwerfboekendag! Een feestdag die maar liefst vier keer per jaar plaatsvindt. Elke 13e dag van de eerste maand van een kwartaal (volg je ‘m nog?) zwerven er boeken door het hele land. Zomaar. Voor de gelukkige vinder.

 

 

Maar wat houdt zwerfboekendag dan in? Simpel, vandaag kun je iemand anders blij maken met een boek dat jij toch al uit hebt. Het idee voor zwerfboekendag is 5 jaar geleden bedacht door Margje Heida. Ze zat in de trein toen ze na de laatste pagina haar boek dichtsloeg. Ze plakte er een briefje op: “Ik heb hem uit, nu mag jij hem lezen”. En dat was het eerste echte zwerfboek.

Nu, vijf jaar later, is zwerfboekendag tot een begrip uitgegroeid. Iedereen kan meedoen. Kies een boek uit je eigen boekenkast, plak er een briefje op voor de vinder en laat ‘m ergens rondslingeren. Dat kan bijvoorbeeld…

 

… in de trein
… op een bankje in het park
… op een terrastafeltje
… in iemands fietstas
… in een vensterbank
… in de kleedkamer van je sportschool
… op een brievenbus, zo’n oranje
… in een bushokje
… op kantoor
… in de supermarkt
… in een koffietentje
… in de metro
… in een lift
… bij de kapper
… in de kantine
… in een winkelmandje
… [vul hier zelf je favoriete zwerfboekenplek in]

 

Ik heb in elk geval al wat boeken uit mijn kast geplukt. Mooi handig in het kader van het ontspullen. Dat zijn weer minder boeken die we meenemen naar ons nieuwe kleine huisje. Extra leuk natuurlijk dat je er iemand anders blij mee kunt maken! En om het nóg leuker te maken, heb ik er zelf kaartjes bij geletterd. Hopelijk worden de vinders blij van mijn boeken!

 

zwerfboekendag

 

 

9 thoughts on “Het is zwerfboekendag!”

    1. Ik heb op weg naar de supermarkt 5 plekjes uitgezocht: 1 in de portiek van een kantoorpand, 1 op een bankje bij een speeltuintje, 1 op een terrastafeltje, 1 in het chocoladeschap van de supermarkt (die vond ik zelf heel geinig, haha) en 1 achtergelaten in een boodschappenmandje.

  1. Aahhh noo ik heb dit helemaal gemist! 🙁 Ik neem de volgende keer in de trein een boek mee, dan maar een dagje later 😉 Vind het echt een tof concept. Net als de bibliotheek op Utrecht Centraal waarbij je gewoon een boek mag pakken.

    1. Gelukkig is dit 4 x per jaar, dus kansen zat. En inderdaad, gewoon op een random dag een boek ergens achterlaten is juist ook heel leuk! Die bieb op Utrecht CS vind ik ook geweldig, net als van die kleine buurtbiebjes. Ken je die?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *