Heerlijk, dat op vakantie zijn! Ik was zelfs zo ver weg van mijn mailbox, dat ik heel wat nieuwtjes gemist had. Bijvoorbeeld dat in de tweede week van juni de lijst van de Duurzame Jonge 100 voor 2017 bekend is gemaakt. En dat is zo’n leuke lijst!

 

Op deze lijst staan 100 jonge ondernemers en studenten die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Dat doen ze allemaal op een eigen manier: met een duurzame levensstijl, met het in de markt zetten van een radicale innovatie of met het ontwikkelen van een nieuw economisch model. Iedereen die op deze lijst staat is jonger dan 32. En iedereen maakt zich hard voor duurzame verandering.

 

Laten zien dat het kan

Er staan dus 100 jonge doeners op die lijst. Toch is het nadrukkelijk geen ranglijst. Omdat dat, zoals de organisatie zelf zegt, “niet past bij de nieuwe generatie die denkt in samenwerken en elkaar versterken. De DJ100 is een selectie van mensen die laten zien dat het KAN!”. De bedoeling van de organisatie is vooral dat deze lijst met jonge mensen een bron van inspiratie vormt voor de gevestigde orde. Wat mij betreft gaat het nog verder en zijn ze niet alleen een bron van inspiratie, maar worden ze zèlf de gevestigde orde. Het nieuwe normaal.

 

Natuurverdubbelaars en Sustainability Rebels

In de DJ100 staan bekende en minder bekende personen in de lijst. Meest bekend is denk ik wel GroenLinks voorman Jesse Klaver. En één van mijn favoriete journalisten van de Correspondent – Jelmer Mommers (ik lees zijn stukken altijd graag, dus voor mij is hij al beroemd, haha, maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt).

Maar ook Jessie & Nicky die een zero-waste leefstijl leiden en promoten staan er tussen (tip: volg hun blog Emma + John, er gaat een wereld voor je open!). Een van de co-founders van Instock (het restjes-restaurant). De breinen achter RUIK (je weet wel, van het plantaardige parfum). De bedenker van de Bamboo Brush (die tandenborstels van bamboo maakt in plaats van plastic te gebruiken). En de drijvende kracht achter cirQlight (een circulaire fietslamp, geniaal concept).

Bovendien staan er mensen tussen die simpelweg prachtige titels hebben (en belangrijker natuurlijk: bijbehorend prachtig werk doen). Zo staat er een Natuurverdubbelaar, een Natuurverbeteraar, een Sustainability Rebel en een Wereldverbeteraar op de lijst. Hoe mooi!

 

Al met al de moeite meer dan waard om de hele lijst eens door te spitten. Je komt geheid met nieuwe ideeën in aanraking en raakt geïnspireerd door zoveel ondernemerschap!

 

4 thoughts on “De Duurzame Jonge 100”

  1. mooi stuk, weer! Alle begin is mooi. Elke druppel op een gloeiende plaat is er één. Maar over duurzaam gesproken: vanmorgen, in onze zuinige en emissie-arme auto, hadden mijn Lief en ik een gesprek. Over elektronica.

    In de Haarlemse tak van onze clan circuleren – op vier personen, zes smartphones met elk een apart soort snoertje voor de oplader. Dat voor je het weet weer uit de tijd is. Deze artikelen, en vele andere, zijn er zó op gebouwd dat je er maar een beperkte tijd mee kunt doen. En repareren is duurder dan nieuw aanschaffen. De lobby die daar achter zit, krijg je echt niet om.

    We konden meer dan zestig jaar vooruit met de driepolige telefoonstekker. Mijn Quad 33 geluidsinstallatie uit 1952 doet het nog altijd als een tierelier: kan niet stuk dus wordt niet meer gemaakt. Wat wel weer een leuke woordspeling op een triest fenomeen is…

    1. Fan van de woordspeling, minder fan van het fenomeen. Ik ben nu een boek aan het lezen (Material Matters, een pleidooi voor universele rechten van materiaal) en daarin komt ook precies dit aan bod. De lobby heeft van het product een georganiseerd probleem gemaakt. Design to fail, oftewel: nieuw is eigenlijk nog net niet stuk. En aangezien nieuw inderdaad vaak goedkoper is dan repareren, wordt alles maar weer weggegooid… Ik vind helemáál niet dat vroeger alles beter was, maar in dit geval toch wel een beetje :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *