Aaaah… het nieuwe jaar! Dat betekent vast dat je momenteel om de oren geslagen wordt met nieuwjaarsborrels. Daarom heb ik wat ideeën op een rijtje gezet voor biertjes waar je met een gerust hart van kunt genieten tijdens je borrel. Niet omdat je er geen kater van krijgt (helaas, dan moet je maar minder drinken 😉 ), maar wel omdat deze biertjes elk een uniek duurzaam tintje hebben.

 

Pieperbier

Bier van aardappels. Je moet er maar op komen. Samen met brouwerij Troost zijn de breinen achter restaurant Instock de uitdaging aangegaan. Jaarlijks wordt er ruim 340 miljoen kilo aardappels weggegooid in Nederland. De aardappels die Instock gered heeft, worden gebruikt om een deel van de mout in het bier te vervangen en zo ontstaat pieperbier. Het is een licht biertje dat door bierkenners vergeleken wordt met een Pale Ale.

 

duurzaam bier 1

 

Hemelswater

Je kunt mout door aardappels vervangen. Maar je kunt ‘gewoon’ water ook door regenwater vervangen. Dat is wat de brouwers van De Prael dachten toen ze Hemelswater maakten. Het regenwater is opgevangen in Amsterdam en gefilterd voordat er een biertje van gemaakt is. Met dit bier sluit Brouwerij de Prael aan bij het initiatief Amsterdam Rainproof, wat tot doel heeft om Amsterdam beter bestand te maken tegen de extreme regenbuien die steeds vaker vallen.

 

duurzaam bier 3

 

Gaia

Ook van de Gaia kun je met een gerust hart genieten. Of een ander biertje van Brouwerij Oedipus for that matter. Eerder schreef ik al over BrouwBrood. Dit brood wordt gemaakt met de resten bierbostel van de biertjes van Oedipus. Maar dat is niet het enige dat Oedipus doet om haar brouwproces zo duurzaam mogelijk in te richten. Zo proberen ze zo biologisch mogelijk te brouwen. En hebben ze zonnepanelen in gebruik om de benodigde stroom voor het brouwproces op te wekken. Mooi verhaal: het geld voor die zonnepanelen hebben ze in een crowdfundactie opgehaald, waarbij je je investering terugkreeg in bier.

 

duurzaam bier 2

 

Pi(l)sner

Ok, deze klinkt ietwat dubieus. En wordt bovendien niet verkrijgbaar in Nederland, dus het is geen optie voor je nieuwjaarsborrel. Maar hij kon niet in dit rijtje achterblijven. Op het Deense festival Roskilde zijn in de zomer van 2015 hondderdduizenden liters pis opgevangen in de urinoirs. Komende editie – juni 2017 – gaat datzelfde festival bier van deze winst serveren. Nu klinkt dat smeriger dan het is. Ze hebben de urine verwerkt tot meststof die vervolgens gebruikt is bij het verbouwen van het brouwgerst. Die gerst wordt gebruikt om bier te brouwen dat komende zomer op de tap staat. Broodje aap of echt? Daar zullen we dit jaar achter komen.

 

 

2 thoughts on “4 x biertjes waar je met een gerust hart van kunt genieten”

  1. +1 voor thema bier 🙂 Jammer dat dat Pieperbier niet zomaar te krijgen is. Dat wordt dus bij Instock gaan eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *