Om mij heen merk ik dat veel mensen het nog altijd lastig vinden om zich voor te stellen dat je heus wel hele lekker maaltjes kunt bouwen als je geen vlees eet. Of ze weten simpelweg niet waar ze moeten beginnen met het zoeken naar vega recepten. Daarom dacht ik: laat ik eens wat vegetarische recepten op een rijtje zetten die bij ons thuis favoriet zijn. Hopelijk kan ik je verleiden om ook eens vleesloos te koken. En als je al vega eet: laat je dan vooral inspireren, misschien doe je ideeën op voor nieuwe gerechten.

 

1. Makkelijk maaltje: pasta met courgette

Hoewel ik koken heerlijk vind, heb ik niet altijd zin of tijd om uitgebreid in de keuken te staan. Heb ik echt geen tijd of moet ik last-minute in de supermarkt beslissen wat we eten (inspiratieloos en al), dan is dit mijn go to maaltje. Het staat binnen 15 minuten op tafel en je hebt er heel weinig voor nodig. Gevulde pasta (bijvoorbeeld verse tortelloni’s met kaas / pijnboompitten / basilicum), een courgette, een bosje salie en een klontje boter.

De courgette snijd je in kwartjes en bak je op terwijl je de pasta kookt. Knip of snijd de salie fijn. Als je de courgette gebakken hebt, gebruik je dezelfde pan om daar een flinke klont boter in de smelten. Voeg de gesneden salie toe (eventueel met een beetje zout en peper) om ‘m lekker knapperig op te bakken. Dan mik je de pasta op een bord, de courgettes erbovenop en tot slot de boter-saliesaus. Et voila!

vegetarische recepten _1

vegetarische recepten _2

 

2. Plenty paddenstoelen polenta

Deze maaltijd komt uit een van mijn favoriete kookboeken van dit moment: Plenty van Ottolenghi. Daar staan zoveel lekkere dingen in die je met groenten kunt maken! Dit specifieke gerecht heeft er bovendien voor gezorgd dat we de polenta ontdekt hebben. Dat zat totaal niet in mijn repertoire, maar nu wel.

Het idee is simpel: maak de polenta klaar met bouillon. Mix daar parmezaan, boter en kruiden doorheen. Giet het in een ovenschaal en bedek met taleggio (mmm… nog meer kaas 🙂 ). Intussen heb je de paddenstoelen al opgebakken. Die spreid je uit over de polenta en dan bak je het in z’n geheel af in de oven. Het is zo lekker smeuïg, echt een aanrader!

Voor iedereen die Plenty ook in de kast heeft staan: het recept staat op pagina 264. En anders kun je het recept ook hier vinden.

 

vegetarische recepten _3

 

3. Nog meer polenta

Ik zei al: we hebben de polenta ontdekt en we zijn fan. Niet zo gek dus dat we graag dit trucje uithalen als we de paddenstoelen polenta maken. Als je die namelijk gaat klaarmaken, kun je er ook voor kiezen om een dubbele hoeveelheid van de polenta te bereiden. Het deel dat je teveel hebt, spreid je dan uit over een bakplaat en laat je afkoelen voor de volgende dag. Je hebt dan een opgedroogde ‘plak’ polenta (dat klinkt niet zo smakelijk, maar dat wordt het wel). Deze kun je in stukken snijden en in olie knapperig bakken. Bouw vervolgens een fijne salade (bijvoorbeeld met tomaten, olijfjes, basilicum en pijnboompitten zoals wij hier hebben gedaan) om met de gebakken polenta op te smikkelen. Supersimpel, supersnel en superlekker.

 

vegetarische recepten _4

vegetarische recepten _5

 

4. Rode kool in een jasje

Ik dacht altijd dat ik helemaal niet zo weg was van rode kool. Maar een recept van Yvette van Boven in het Volkskrant Magazine heeft me toch doen overtuigen om eens te experimenteren met deze groente. En gelukkig maar! Rode kool is namelijk – zeker op deze manier bereid – heel erg lekker! Niet zo gek natuurlijk, als je er allemaal goodies bovenop gooit.

Je snijdt de kool in partjes en bedekt ‘m met een mix van parmezaanse kaas, broodkruim, knoflook en boter. Dit bak je een half uurtje in de oven af. De kool wordt dan van binnen lekker zacht en van buiten lekker knapperig. Ik heb het advies van Yvette opgevolgd en er een knolselderij stampje bij gemaakt. Ook heel simpel: wat knolselderij en wat aardappels in blokjes hakken en koken, knoflook in de oven poffen en door elkaar stampen. Klaar!

 

vegetarische recepten _6

vegetarische recepten _7

 

5. Iets anders: Aziatisch

Ik heb het geluk dat het thuisfront zo mogelijk nog blijer wordt van koken dan ik. En dat hij graag zelf receptjes bij elkaar verzint (terwijl ik me vaak aan voorgeschreven receptuur houdt). Eén van de dingen die hij onlangs zelf bij elkaar mikte, behoort inmiddels tot ons vaste repertoir. Het zit meer in de Aziatische hoek, maar dan met een twist.

Je hebt nodig: aubergine, avocado, rucola, lente-uitjes, shii-take, gefrituurde uitjes, tijm, truffelolie, sojasaus en mie. Gril ombeurten de aubergine, de paddestoelen (met tijm), de lente-uitjes en de avocado. Kook intussen de mie. Verdeel over een diep bord eerst wat rucola, daarna de mie, dan alle gegrilde groentes. Druppel er wat truffelolie en wat sojasaus overheen. En top af met de gefrituurde uitjes (gewoon uit zo’n bakje hoor, niks fancies). Ik werd echt zo gelukkig toen het thuisfront dit voor het eerst maakte met de mededeling dat hij “maar wat gedaan had”. En nu mag hij het heel vaak voor mij maken ;).

 

vegetarische recepten _8

 

Hopelijk heb ik jullie weer wat recept-ideetjes gegeven. Enne… laat je het even weten als je hier iets van gemaakt hebt? Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden namelijk!

 

8 thoughts on “5 x vegetarisch”

    1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik die nog nooit gezien heb… Maar die gaat zeker op het te-kijken-lijstje (al dan niet in combinatie met het eten van polenta 😉 ).

  1. De pasta met courgette maak ik soms ook wel eens! In plaats van salie sprenkel ik er dan citroensap over, yum! De rode kool in een jasje kende ik niet, maar het ziet er verrukkelijk uit!

  2. Afgelopen week heb ik de paddenstoelenpolenta gemaakt! Ik vond polenta altijd een beetje saai, maar met lekker pittige kaas, veel tijm, zwarte peper en dan die paddenstoelen eroverheen is het echt veeeel lekkerder. De volgende keer doe ik er wel een salade bij, want hij is nogal heftig. Dan blijft er meteen een mooie portie over om mee naar mijn werk te nemen de volgende dag 😉

    1. Wat leuk dat je die gemaakt hebt! Lekker hè?! Ik vind het ook nog steeds verrassend dat ik polenta zo smakelijk kan vinden. En een salade erbij is wel fijn als frisse tegenhanger inderdaad, hij is zeker heftig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *