Heb jij ook de neiging om alle groentes in de groentela van je koelkast te bewaren? Ik deed dat vaak wel. Heilig in de veronderstelling dat dat beter voor de houdbaarheid was. Totdat ik erachter kwam dat dat voor sommige groentes dus helemaal niet geldt. Deze 9 groentes kun je beter buiten de koelkast bewaren om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk goed blijven.

 

 

1. Komkommer

groentes niet in koelkast bewaren _ komkommer

Hier heb ik me vaak schuldig aan gemaakt: een komkommer in de koelkast bewaren. Eigenlijk deed ik dat vooral als ik een halve komkommer over had. Maar door deze in de koelkast te bewaren, bederft ‘ie juist eerder. Komkommers zijn namelijk net mensen: ze worden snotterig van kou 🙂 . Dat wil zeggen: ze krijgen last van koudebederf. De smaak en structuur veranderen bij lage temperaturen. Heb je een komkommer in een folietje? Laat ‘m daar dan vooral ook in zitten totdat je ‘m gebruikt. Dat verlengt de houdbaarheid met een week.

 

2. Tomaten

groentes niet in koelkast bewaren _ tomaten

Op zich blijven tomaten prima houdbaar in de koelkast. Maar ze drogen daar wel sneller uit en veranderen van smaak. Niet heel fijn. En dat terwijl ze buiten de koelkast ook heel goed houdbaar zijn. Nog een tomatenweetje: bij het rijpen geven tomaten ethyleen af (een geur- en kleurloos gas). Daar is niks gevaarlijks aan, maar andere groente- en fruitsoorten kunnen hier gevoelig voor zijn en daardoor eerder bederven. Het is dus het beste om je tomaten buiten de koelkast, maar apart van je andere groentes te bewaren. Er zijn ook fruitsoorten die ethyleen uitstoten. Bananen, appels en kiwi’s bijvoorbeeld. Ook die kun je dus beter apart bewaren.

 

3. Paprika

groentes niet in koelkast bewaren _ paprika

Paprika behoort, net als komkommer en tomaat, tot de vruchtgroentes. En eigenlijk zijn al die vruchtgroentes niet zo gek op kou. Ook paprika’s kun je dus beter buiten de koelkast bewaren. Het verschil met bijvoorbeeld komkommer en tomaat is dat paprika’s wel gebaat zijn bij een koele, donkere plek (lees: een keukenkastje of -la, bij gebrek aan voorraadkelder). Je kunt ze dus beter niet zomaar op je aanrecht laten slingeren.

 

4. Sperziebonen

 

groentes niet in koelkast bewaren _ sperziebonen

 

Sperziebonen blijven langer vers als je ze buiten de koelkast bewaart. In de koelkast worden ze snel slap en zijn ze maar eventjes houdbaar. Buiten de koelkast verleng je de houdbaarheid met een paar dagen. Dat wil zeggen: als je ‘gewone’ sperziebonen hebt gekocht. Heb je van die sperziebonen die al gedopt en gewassen zijn? Dan kun je ze wel beter in de koelkast bewaren. Maar het is dan sowieso aan te raden om ze snel op te eten, want doordat ze al gewassen en gedopt zijn, verliezen ze hun vitamines veel sneller en raken ze eerder bedorven.

 

 

5. Avocado

groentes niet in koelkast bewaren _ avocado

Buiten de koelkast rijpt een avocado beter. Als je dus een knoertharde avocado hebt, kun je deze beter niet in de koelkast leggen. Maar heb je een bijna rijp exemplaar en kun je die niet binnenkort opeten? Dan kun je het rijpingsproces vertragen door de avocado juist wel in de koelkast te leggen om verspilling te voorkomen. En heb je een halve avocado over? Dan is het ook verstandig om ‘m in de koelkast bewaren. Liefst met de pit er nog in, dan blijft hij langer goed.

 

6. Winterpeen

groentes niet in koelkast bewaren _ winterpeen

Winterpenen liggen liever niet in de kou. Eigenlijk geldt dit voor heel je hutspot. Ook aardappelen en uien moet je immers op een koele, donkere plek buiten de koelkast bewaren. Het is bovendien beter penen en aardappelen uit hun plastic te halen (als je ze in plastic hebt gekocht althans). In de groentela van je koelkast en in een plastic zak is het vaak wat vochtiger, waardoor sneller schimmels ontstaan.

Worteltjes kun je trouwens weer wel beter in je koelkast bewaren.

 

7. Knolselderij

groentes niet in koelkast bewaren _ knolselderij

Een knolselderij is een goede ‘bewaargroente’. Zolang je ‘m koel en donker bewaart, blijft hij wel een paar weken goed. Daar komt geen koelkast aan te pas. Maar als je de knolselderij eenmaal hebt aangesneden, kan hij beter wel in de koelkast bewaard worden.

 

8. Aubergine

 

groentes niet in koelkast bewaren _ aubergine

De aubergine is een zuidelijke groente. En je raadt het al: zuidelijke groentes houden eerder van warmte dan van kou. Ze worden dus heel ongelukkig van de koelkast. Aubergines zijn bovendien ethyleengevoelig. Meer dan de gemiddelde andere groentes zijn ze vatbaar voor bederf als ze bij bijvoorbeeld tomaten in de buurt liggen. Ze krijgen dan gekke plekjes en gaan bitterder smaken. Bewaar je tomaten en aubergines dus niet bij elkaar in één schaal.

 

9. Courgette

groentes niet in koelkast bewaren _ courgette

Courgettes kunnen net als avocado’s nog een beetje narijpen als je ze eenmaal thuis hebt. Zo krijgt hij nog meer smaak. En dat gebeurt alleen als je ‘m buiten de koelkast bewaart. Buiten de koelkast is een courgette vaak nog een dikke week houdbaar.

 

Bonus: Basilicum

 

groentes niet in koelkast bewaren _ basilicum

 

Ok, basilicum is geen groente natuurlijk. Maar hij verdient wel een vermelding in dit lijstje. Vaak kun je namelijk als stelregel aanhouden dat als iets in de supermarkt gekoeld ligt, het thuis ook in de koeling moet. Maar basilicum verbreekt die stelregel. Althans, als je geen plantje basilicum koopt, maar een bakje. In principe kun je verse kruiden namelijk het beste in de koelkast bewaren, maar basilicum is de uitzondering op de regel. Als je zo’n bakje uit de koeling van de supermarkt haalt, kun je beter de steeltjes uit de verpakking halen en ze in water zetten. Net zoals bloemen. Dan heb je de grootste kans dat ze het langer dan een paar dagen overleven.

 

 

26 thoughts on “9 x groentes die je niet in de koelkast moet bewaren”

 1. Wat handig! Tomaten deed ik vroeger altijd in de koelkast maar daardoor smaken ze echt minder lekker. Ik moest wel lachen om het feit dat komkommers ook snotterig worden haha.

 2. Ojee, schuldig hier! Ik kan er 5,5 afvinken, de komkommer gaat ook altijd de koelkast in als ik m eenmaal heb aangesneden.. De basilicum leek mij ook op een betere manier te kunnen, door kou leek ie altijd te vergaan.. Ik ga jou tip proberen 🙂

  1. Als het goed is, worden de blaadjes basilicum dan minder snel slap en bruin! Ik moet eerlijk zeggen dat ik meestal een plantje heb en dat als ik wel zo’n bakje heb, dattie dan ook snel op is. M’n halve komkommers blijven buiten de koelkast trouwens echt een stuk beter, dat is echt heel fijn!

 3. Goh dit zijn eigenlijk bijna allemaal groenten die ik normaal in de koelkast leg, ga ik dat toch veranderen! Bedankt voor deze leerzame blogpost, hier heb ik echt veel aan 😀

  1. Aaah, leuk om te lezen! En het scheelt ook weer ruimte in je koelkast ;). Die van mij zit tenminste vrij snel vol altijd, dus dat scheelt een hoop.

 4. Oei, ik leg eigenlijk zowat alles behalve tomaten, aardappelen en uien in de koelkast, haha. Misschien was die komkommer uit mijn blog van gisteren dan niet zo rimpelig geworden!
  Maar waar leg je ze dan? Ik heb eigenlijk niet veel plaats meer buiten de koelkast 🙂 Eens over nadenken!

  1. Ja, met komkommers scheelt het een hoop! Ik heb een soort ‘groentehoekje’ op het aanrechtblad. Je kunt ook een soort groenteschaal maken (net als een fruitschaal), maar dan moet je dus wel zorgen dat je de tomaten weer apart houdt :). En als het donker en koel moet, zoals aardappelen en uien, dan bewaar ik ze in een la of kast in de keuken (bij gebrek aan kelder of voorraadkast).

 5. Gelukkig heb ik een kelder waar ik de meeste groentes kan bewaren, al liggen tomaten bij mij wel altijd gekoeld… Weer wat geleerd vandaag!
  En snot-komkommers noemen wij altijd snoskommers… we hebben denk iets te vaak de GVR gelezen 🙂

 6. Ha, ik was een tijdje geleden overgegaan om aardappelen in de koelkast te bewaren (staat op de zak?!). Zal weer een ander plekje zoeken 🙂

   1. Haaa wat een leuk mens ben jij!
    Heerlijke humor haha. Ik zit gewoon te gniffen tijdens het lezen want we zitten op dezelfde golflengte 😀

 7. Oops – ik bewaar dus echt alles hiervan (behalve tomaten) in de koelkast … :’)
  Heb het wel eens geprobeerd om paprika erbuiten te bewaren trouwens, maar die ging supererg schimmelen. Misschien omdat ik hem niet echt bepaald in het donker had gelegd (eerder in het volle licht, haha). Dus bedankt voor de tip!

  1. Dan krijg je ineens een hoop extra ruimte in je koelkast ;). Maar paprika’s in de volle zon leggen is misschien niet zo’n goed idee, haha. Hoewel ik ze ook niet altijd donker bewaar hoor (maar dan zijn ze meestal toch wel snel opgegeten, dus ze krijgen ook niet echt de kans om te gaan beschimmelen :)).

 8. Oei oei! Komkommer, paprika, knolselder, aubergine en courgette bewaar ik in de koelkast! Eep! Maar tomaten niet – ze smaken ZO veel beter buiten de koelkast. Bedankt voor de info!

  1. Jaaa, is echt zo hè, dat tomaten veel lekkerder zijn als ze niet gekoeld zijn?! En je houdt nu wel bakken met ruimte over in je koelkast als je de rest er voortaan ook buiten bewaart ;).

 9. Ik bewaar aardappelen winterpeen en uien op de gang (appartement) aan mijn kapstok in plastic zakjes.
  Als ik tomaten niet snel ga gebruiken en ook als ik ze over heb in hun kartonnen doosje ook op de gang.
  Zomers wordt het een probleem want dan is het erg warm en koop ik zo weinig mogelijk in.
  Als ik een stuk komkommer over heb verpak ik hem in alluminiumfolie en dan in de koelkast.

 10. Bedankt voor de tips, ik moet duidelijk eens ruimte vrij maken in m’n keukenkastjes, in plaats van de groentenla..

  Ik vraag me alleen af, hoe zit het in de zomer? Vanaf wat voor temperatuur liggen deze groenten toch liever in de koelkast? Afgelopen zomer was het op een gegeven moment nergens meer “koel en donker”, hooguit donker…?

  (net voor het eerst op deze website beland, en zeker niet voor het laatst.. Je schrijft leuk!)

  1. Het voedingscentrum (en dat vind ik best een betrouwbare bron ;)) houdt een bovengrens van 25 graden kamertemperatuur aan. Dus zodra de temperatuur in huis boven die 25 graden begint te komen, kun je groentes die je normaalgesproken buiten de koelkast bewaart, toch beter in de koelkast leggen. Wel heeft dit invloed op de houdbaarheidsdatum (i.v.m. koudebederf), dus je zult die groentes dan wat sneller moeten opeten dan je wellicht van plan was.

   En dank je wel voor het compliment!

 11. Ik bewaar paprika altijd buiten de koelkast, maar wel verpakt in plastic. Zonder verpakking verwelken ze erg snel.

  1. Klopt, die verpakking heeft behoorlijk veel invloed op de houdbaarheid! Geldt bijvoorbeeld ook voor folietjes om komkommers enzo. Natuurlijk is het beter om zonder plastic te kopen. Maar het is nóg beter om geen eten te verspillen. Dus als je iets niet direct op gaat eten, is een verpakking zo gek nog niet.

 12. Waar kan ik die groentes dan goed bewaren? Ik heb geen kelder en in de schuur wordt het ’s zomers ook erg warm en benauwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *