Bijna tijd voor de vrijdagmiddagborrel! Altijd fijn: direct uit je werk door naar de borrel om het weekend in te luiden. Enne… eating is cheating ;). Maar is eating ook cheating als je brood eet dat van bier gemaakt is?

 

 

Een graantje meepikken

Nou ja, niet echt van bier. Maar van het restproduct van bier: bierbostel. Een term die mij vertrouwd in de oren klinkt. In mijn studententijd verzorgde ik rondleidingen bij Grolsch en vertelde ik in het brouwhuis vrolijk over het hele bierbrouwproces. De graanresten die overblijven na het brouwen – het bierbostel – kunnen de grote jongens als Grolsch goed doorverkopen aan veevoederbedrijven om er veevoer van te maken. Maar de laatste jaren zijn de microbreweries flink in opkomst. Dat kan ik alleen maar toejuichen, want dat betekent dat er heel veel verschillende lekkere speciaalbiertjes te krijgen zijn. Alleen kunnen die kleinere brouwerijen hun bierbostel niet slijten aan de veevoederbedrijven. En dus wordt het bostel vaak weggegooid.

Brouwerij Oedipus is één van die kleinere brouwerijen (met bijzonder lekkere biertjes trouwens, ik ben bijvoorbeeld best wel fan van de Gaia). Zij bleven met hun bierbostel zitten. Totdat een viertal UvA-studenten het idee opvatte om het bostel in brood te verwerken.

 

brouwbrood van hartog's volkoren

 

Hartog’s Volkoren

Nu nog een bakker zo gek krijgen om aan dit plan mee te werken. Gelukkig zag Hartog’s Volkoren dit wel zitten. Bakker Fred Tiggelman ging op zoek naar de ideale verhouding en kwam met een brood waarin hij 30% bierbostel en 70% volkorenmeel gebruikt. Zo ontstond BrouwBrood. Het leverde een smakelijk broodje op. En elke keer net wat anders. Oedipus brouwt namelijk iedere week een ander soort bier en elk bier heeft een eigen samenstelling van granen. Dat betekent dat het bierbostel ook steeds iets anders is. De smaak verrast dus elke keer een beetje.

Onder het motto ‘het moet wel allemaal lekker lokaal en duurzaam zijn’, worden de broden vervolgens per bakfiets getransporteerd naar de horeca-afnemers van BrouwBrood. En het is natuurlijk ook te koop bij Hartog’s zelf.

Nu heb ik net twee weken geleden een workshop bij Hartog’s gevolgd en geleerd om zelf het volkorenbrood te maken waar de bakkerij beroemd om is. Maar daarmee kan ik natuurlijk geen BrouwBrood maken. Snel een cursus microbrewen doen om het overgebleven bostel in m’n broodjes te verwerken? Ok, misschien is kopen dan toch echt makkelijker ;). Ik werd in elk geval heel blij van dit sterke staaltje circulair ondernemen. Zonde om iets weg te gooien wat nog zo goed bruikbaar is!

 

brouwbrood van bierbostel en volkorenmeel

One thought on “BrouwBrood”

  1. Wat een leuk artikel, weer. Vroeger hoorde je een alco nog weleens roepen dat één biertje voor twee boterhammen stond. Daar zat dus wat in….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *