Dat hele vegetarisch eten bevalt me eigenlijk dikke prima. In het begin was het even wennen om wat nieuwe standaardrecepten te krijgen. Maar nu we dit al een tijdje doen, heb ik daar helemaal geen problemen meer mee. En ik mis vlees meestal ook eigenlijk niet. Maar – eerlijk is eerlijk – er zijn een paar dingen die ik wel mis.

 

En nee, dat is dan niet het heerlijk malse biefstukje. Of het ultieme mootje vis. Het zijn eigenlijk de best wel ranzige dingen. Als ik bijvoorbeeld net iets teveel biertjes heb gedronken, kan ik nog een enorme craving hebben naar saucijzenbroodjes. Je weet wel, van die kleffe die ze op het station bij de Kiosk verkopen (en die me dan zo aanstaren als ik de trein naar huis pak na een borrel). En als ik dan de volgende dag wat brakjes ben, hunker ik naar een gebakken ei met spek. Natuurlijk kan ik ook alleen een gebakken ei nemen. Maar eigenlijk gaat het me dan om die knapperige, zoute, vette spek. Ik zei al: het zijn geen elegante, culinaire vleescravings 🙂 .

 

Zeewier spek _1

 

Spek van zeewier

Toen ik dus las dat je nu zeewier kunt kopen die naar spek smaakt, sprong ik bijna een gat in de lucht. Dat moet ik proeven! Zou dit de ultieme oplossing zijn voor mijn spek-behoeftes? Het geluk wil dat deze I Sea Bacon van Seamore al bij een aantal AH XL’s te krijgen is. Zodra ik in de buurt was van zo’n winkel greep ik mijn kans en kocht een pakje.

Op de verpakking staan suggesties voor hoe je dit het beste kunt eten.

 1. Geweekt, om door salades heen te scheppen
 2. Gebakken, als topping voor bijvoorbeeld je vegaburger
 3. Door pasta of risotto heen als extra smaakmaker (je hoeft het dan niet te bakken of te weken)
 4. Gewoon los, om te snacken – net als beef jerkey

Mooie suggesties allemaal. Maar ik wilde natuurlijk de ultieme test uitvoeren. De combinatie met een gebakken eitje! Dus ging ik aan de slag.

 

zeewier spek _2

 

De ultieme test

Voordat ik aan het bakken sloeg, wilde ik toch idee 4 eens proberen: gewoon uit het vuistje. En dat was wel even schrikken: het is net of je een hapje zee neemt. Nu ben ik best wel van zoute / zilte smaken, maar dit vond ik toch niet echt heel lekker. Dat maakt de ultieme test dus extra spannend.

Maar goed, aan de slag. Anders dan met ‘gewone’ spek, moet je de zeewier spek niet met je eitje meebakken. Dan verbrandt het zeewier als een malle en dat smaakt natuurlijk sowieso niet. Dus bakte ik eerst het ‘spek’ in wat olie. Dat hoeft maar heel kort. En wat heel geinig is, als je het bakt verandert het zeewier dus van kleur. Voordat je ‘m in de pan gooit is hij nog rood, maar als hij gebakken is wordt het groen. Het eitje bakte ik los en legde ik daarna, samen met de zeewier spek, op een broodje.

Het oordeel? Het is dus echt heel lekker! Het smaakt niet precies naar spek, maar het is knapperig en zout. En dat is precies wat ik bij m’n gebakken eitje mis. De heftige ‘zeesmaak’ is er na het bakken vanaf, waardoor het een stuk subtieler smaakt. Ik ben dus om! Binnenkort maar eens met de andere bereidingen experimenteren. Maar ik ben in elk geval al enthousiast!

 

zeewier spek _3

 

11 thoughts on “Getest: I Sea Bacon”

 1. Ik MOET dit gewoon proberen. Heb het er zojuist op het boodschappenlijstje erbij geschreven en hoop dat onze Appie het heeft (ze zijn altijd wat traag met het updaten van hun assortiment helaas). Ik had destijds toen I Sea Pasta net op de markt kwam gelijk een pak gekocht en ik heb er echt vanalles mee geprobeerd, maar ik vond het niet lekker jammergenoeg. Het zou zo een uitkomst zijn als ik dit wel lekker vind!

  1. Hahaha, dan duim ik hard met je mee dat jouw Appie z’n assortiment snel op orde heeft ;)! Ik heb de pasta nog nooit geprobeerd trouwens, maar die bacon vond ik dus wel echt lekker. Behalve zo rauw, dat was geen aanrader :).

 2. Oeh dat klinkt goed!! Ik kook tegenwoordig ook veel vaker met zongedroogde tomaatjes, omdat die ook net lekker wat zoutigs hebben.

  En een tip voor dat kleffe saucijzenbroodje op het station; AH to go verkoopt op het station tegenwoordig saucijzenbroodjes van de Vegetarische Slager, voor al uw nachtelijke cravings 😉

  1. Meen je dat serieus, van die saucijzenbroodjes?! Dat is echt het beste nieuws ooit :)!! Die ga ik zeker proberen bij mijn volgende nachtelijke omzwerving ;).

    1. Ooooh! Eigenlijk wil ik dit NU (en ik heb niet eens biertjes op, dat zou ook wel een beetje raar zijn op dit tijdstip ;)). Ik ben je eeuwig dankbaar voor deze tip :)!

 3. Haha, herkenbaar! Ik heb vooral zin in rookworst, dönner en ander niet bepaald chic – liefst lekker vet en zout – vlees. Biefstukjes kunnen me gestolen worden.

  I Sea Bacon vond ik nogal duur, maar als je zo enthousiast bent, zal ik het toch maar eens moeten proberen 😉

  1. Erg hè?! Maar ik ben blij dat ik niet de enige ben met niet-culinaire vleescravings ;).

   Vond het trouwens inderdaad ook wel aan de prijs. Maar er zit dus best veel in een zakje, daar kun je wel even mee vooruit. En dat spul is zo’n beetje eeuwig houdbaar (dat is nog een voordeel ten opzichte van vlees). Dus al met al valt het dan wel weer mee, heb ik mezelf althans wijsgemaakt ;).

 4. Ga eens langs bij de Hema ze hebben verkopen daar heerlijke vega saucijzenbroodjes echt om je vingers bij af te likken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *