Eigenlijk ben ik meer een mayonaise-meisje. Het liefst eet ik klodders van dat spul bij piepers in gebakken, gekookte of gefrituurde vorm. Maar als er zoiets tofs als The Ketchup Project voorbij komt, ruil ik mijn (ongezonde) saus-gewoontes natuurlijk graag in.

 

Sauce with a cause

De vijf initiatiefnemers achter The Ketchup Project hebben hun sporen allemaal al verdiend in duurzaam ondernemerschap. Nu bundelen ze hun krachten om iets te doen aan de verspilling van tomaten in Kenia. Zo’n 40% van de tomaten die daar verbouwd worden, belandt uiteindelijk in de afvalcontainer. Dat komt doordat de Keniaanse markt grillig is: boeren kunnen vaak geen goede prijs voor hun tomaten krijgen. Gevolg is dat ze met overschotten blijven zitten, terwijl tomaten natuurlijk niet heel lang houdbaar zijn. Een hele goede manier om tomaten langer houdbaar te maken, is door ze te verwerken in ketchup. En de verkoop van ketchup levert de Keniaanse boeren bovendien ook nog eens 20 keer zoveel op als de verkoop van tomaten!

 

the ketchup project _ pakket

Eerlijk, heerlijk en gezonder

Het geld dat de boeren extra verdienen, wordt geïnvesteerd in de lokale gemeenschap in de vorm van scholing, ziektekosten en huizenbouw. Bovendien wordt samen met de boeren gezocht naar manieren om hun landbouw te verduurzamen. Dat gebeurt bijvoorbeeld al door de tomaten voor de ketchup te drogen in plaats van in te koken, dat scheelt een hoop energie.

Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat de saus lekker is. Daarom is het recept voor de ketchup tot stand gekomen in samenwerking met kok Mohsine Korich. Daarnaast is de ketchup van The Ketchup Project ook nog een stuk gezonder dan ‘gewone’ ketchup. Er is ruim 30% minder suiker toegevoegd. En de tomaten worden zo gedroogd dat er meer voedingsstoffen en vezels behouden blijven.

 

the ketchup project _ flessen

Kom maar op met die smaaktest

Om de productie van deze ketchup voor elkaar te krijgen, vond afgelopen zomer de crowdfund campagne voor The Ketchup Project plaats via oneplanetcrowd. Ik kocht toen een paar flessen en deze kwamen vorige week binnen. Inmiddels was ik natuurlijk reuzebenieuwd of de smaak van de ketchup net zo goed was als het verhaal. Een smaaktest dus! Het wordt een dubbele smaaktest: niet alleen wil ik de ketchup proeven, maar ik grijp het moment meteen aan om eens een hamburger te bouwen van vegetarisch gehakt. Ik sta namelijk vrij sceptisch tegenover dit soort vleesvervangers en kan me eigenlijk niet voorstellen dat vegetarisch gehakt echt lekker is. Maar ik vind dat ik het eerst eens moet proeven voor ik er een mening over mag hebben.

 

the ketchup project _ vega gehakt

 

Het vegetarische gehakt mix ik met knoflook, een uitje, een eitje, paneermeel, ketchup, zout en peper. Daar draai ik twee mooie burgers van. Terwijl ik die bak, leg ik de broodjes klaar. Daarop the usual: sla, tomaat, augurkjes, mayo (ja toch) en natuurlijk nog meer ketchup. Makkelijk maaltje zo.

 

Het oordeel

De ketchup is een topper! Zoet, zuur, smaakvol. Kortom: het heeft alles wat een goede tomatensaus moet hebben. En het lekkere eraan is dat er veel meer structuur in zit dan in zijn commerciële tegenhanger (of zoals ik vroeger zou hebben gezegd: hij is met stukjes 🙂 ). Qua ketchup echt een aanrader dus.

Het oordeel over de burger is wat minder mild. Ik ben er nog steeds niet over uit of ik het nu echt lekker vind. Bovendien ziet het er ook een beetje gek uit. De burger blijft roze. Dat komt natuurlijk doordat het nepgehakt met rode bietensap is gekleurd om het er een beetje uit te laten zien als echt gehakt. Maar dat bak je niet bruin. De smaak van de burger is ietwat onbestemd. Het was geen overbodige luxe om al die smaakmakers erin te mixen. Ik twijfel dus of het voor herhaling vatbaar is. Het thuisfront twijfelde daar overigens niet over: die vond het simpelweg geen succes. Hij was overigens wel zeer te spreken over de ketchup. Maar goed, geen burgers van nepgehakt meer in dit huis dus. Liever gewoon lekkere vegetarische gerechten rammensvol groente, waar niet krampachtig gezocht is naar een vleesvervanger. En de ketchup? Die eet ik dan met een lekkere tosti!

 

the ketchup project _ hamburger

 

12 thoughts on “The Ketchup Project”

 1. Probeer het eens met een veganistische burger van bruine bonen en wortel (die zijn namelijk echt lekker) en daar moet ook ketchup bij :).
  Vegetarisch gehakt kan weer heel goed bij een Bolognezer saus (al ken ik niet de genoemde versie).
  Verder is het een heel mooi project, leuk dat je weer iets moois onder de aandacht brengt.

  1. Dat klinkt als een bijzonder goed plan, ik ga het recept meteen opzoeken! Ik heb trouwens wel vaker vega-burgers gegeten die ik wel lekker vond, maar die waren dan inderdaad op basis van groentes of noten (geen nepgehakt).

 2. Nice! Die ketchup klinkt super; in alle opzichten goed. Is ie al ergens te koop? Of heb ik daar overheen gelezen 🙂

  En, ik ben wel fan van het nepvlees van de vegetarische slager. Vooral de braadworst voor bij en winterse stamppot.

  1. Je kunt ‘m online kopen, in de (hihi) Ketshop: http://theketchupproject.nl/shop.

   De Vegetarische Slager heeft inderdaad wel lekker nepvlees. Ik had laatst de nep-spekjes voor in de stamppot, dat viel zeker niet tegen. Maar heb hun gehakt nog nooit geproefd. Misschien moet ik die nog een kans geven :).

 3. Ben zelf meer een ketchup-kerel dan mayo-Mister en dan alleen nog Heinz. Ben daarom wel benieuwd naar dit goedje maar met een dosis scepsis. 🙂 waar kan ik t bestellen? Of alleen nog voor early adapters zoals jij?

  1. Wat leuk! Ben heel benieuwd of je ‘m ook zo lekker vindt! En het is zeker ook een goed kerstcadeautje (heb er zelf ook één voor de Sint weggegeven en de ontvanger was helemaal in z’n nopjes 🙂 ).

 4. Aaah wat een goed project! Ik gooi overal ketchup bij haha. GRappig want ik vind juist groenteburgers niet zo lekker omdat het naar groente smaakt en niet naar ”vlees”. Dan eet ik een hamburger maar dan smaakt het niet zoals vroeger met vlees. Snap je of klinkt dit gek?

  1. Hahaha, nee dat snap ik eigenlijk wel. Nou smaakte deze in de verste verte ook niet naar “vlees”, dus misschien was dat de bottleneck. Ik moet toch nog maar eens een andere nepburger proberen. Tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *