Morgen is het zover. Dan barst het kerstfestijn los. Bij ons is het elk jaar net de drie doldwaze dagen van de Bijenkorf. Het begint op kerstavond bij mijn vader, dan gaan we eerste kerstdag naar de schoonfamilie en we toppen de boel af op tweede kerstdag met m’n moeders kant van de familie. En omdat ik natuurlijk bang ben dat we niet genoeg eten krijgen (not 🙂 ) beginnen we vanavond alvast met een pre-kerstdiner met vrienden.

 

Smikkel het op of verleng de houdbaarheid

Eten is toch wel een heel belangrijk ding geworden tijdens kerst. We sloven ons allemaal uit om iets extra speciaals te maken. We experimenteren met nieuwe ingrediënten of gerechten. En we kopen véél, véél in. Keerzijde daarvan is dat je vaak met allemaal leftovers blijft zitten. Nu hoeft dat  geen vervelende keerzijde te zijn. Kliekjes eten is namelijk helemaal geen straf. Maar soms heb je ingrediënten of delen van ingrediënten over waarvan je simpelweg niet weet wat je er mee aan moet. En hoewel je weet dat weggooien zonde is, belandt het dan toch vaak in de prullenbak.

Als je een rondje zou googlen (of moet ik zeggen: ecosia’en), kun je een hoop recepten vinden voor je leftover ingrediënten. Of manieren om ze langer houdbaar te maken. Een eye-opener voor mij was bijvoorbeeld dat je eiwitten kunt invriezen. Dan zijn ze nog ongeveer 3 maanden houdbaar. Handig als je deze kerst liters advocaat voor je oma hebt gemaakt, waar je dus alleen maar eigeel voor nodig had. De eiwitten kun je dan op een later moment gebruiken. Wat ik altijd doe, is een sticker op het doosje plakken waarop staat hoeveel eiwitten het zijn en wanneer ik ze heb ingevroren. Dat is receptuur-technisch handig en je weet zeker dat je eiwitten niet te oud zijn (ik ben toch altijd een beetje huiverig als het op ei aankomt).

 

recept meringues 1

 

Meringues met mede

Hoe dan ook, ik had nog wat eiwitten over, omdat ik eigeel had gebruikt om bakkersroom te maken (die in een niet te versmaden verjaardags-vruchtentaartje verdween). En ik moest nog een toetje bedenken voor het dinertje dat we vanavond hebben. Het liefst wel een beetje ‘kerstig’. Dus dacht ik: meringues! Om het nog wat te personaliseren, wilde ik een gezamenlijke lievelings-likeur toevoegen aan de meringues: mede. En natuurlijk chocola. Gewoon omdat het lekker is. Ik kwam tot de volgende verhoudingen:

4 eiwitten (ongeveer 130 gram)
260 gram suiker (het dubbele aan gewicht van de eiwitten)
snuf zout
paar druppeltjes citroensap
2 eetlepels mede (of een andere likeur naar keuze)
30 gram pure chocola

 

recept meringues 2

Hoe ga je te werk?

Verwarm je oven voor op 100 graden. Smelt de chocola au bain-marie en roer de likeur er doorheen. Laat iets afkoelen. Klop de eiwitten met het zout en de citroensap op in een vetvrije kom tot er zachte pieken ontstaan. Blijf kloppen terwijl je beetje bij beetje de suiker toevoegt, totdat alle suiker helemaal is opgelost. Als alle suiker opgelost is, blijf je nog een minuut of 5 doorkloppen, totdat de eiwitten echt stevig en glanzend zijn. Nu kun je het chocolademengsel er doorheen spatelen. Doe dit voorzichtig zodat je nog een beetje een gemarmerd effect houdt.

Haal een bakplaat erbij en bekleed deze met bakpapier. Vorm op deze plaat 12 hoopjes van de schuim. Ik gebruik twee lepels om dat te doen. Schuif de plaat in de oven en oefen je geduld. Meringues bak je namelijk niet, maar je ‘droogt’ ze. Ze moeten dus zo’n 120 minuten in de oven. Als ze klaar zijn zet je de oven uit en de ovendeur op een kier, maar je laat de meringues nog gerust een uurtje (of langer) staan. Haal ze er daarna uit om verder af te koelen. En echt waar: heb geduld. Ik wil vaak te snel proeven, waardoor ze eigenlijk nog een beetje smeuïg zijn vanbinnen (niet minder lekker natuurlijk, maar niet helemaal de bedoeling).

 

recept meringues 3

recept meringues 4

 

Ik zou zeggen: smakelijk smullen! En een hele fijne, gezellige, liefdevolle kerst gewenst!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *