Pompoen is een all time favourite hier in huis. Pompoensoep. Gegrilde pompoen uit de oven. Tajine met pompoen. Wontons met pompoenvulling. Ik kan er geen genoeg van krijgen! Maar pompoenketchup? Daar had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Totdat ik er een flinke klodder van bij een heerlijke lunch kreeg. Mijn enthousiasme was gewekt. En thuis dook ik dus de keuken in om er zelf mee te experimenteren.

Ketchup, maar dan niet van tomaten

Eerder bekende ik al dat ik eigenlijk meer een mayo-meisje ben. Ik maakte al graag een uitzondering voor de ketchup van The Ketchup Project. En nu dus ook voor mijn eigen pompoenketchup. Hij is – al zeg ik het zelf – vrij geniaal. Een combinatie van hartig, zoetig, licht zurig, een beetje pittig en vooral heel smaakvol. Het heeft bijna iets weg van chutney, maar is een stuk smeuïger. En daardoor is deze pompoenketchup als saus bij heel veel verschillende dingen te gebruiken. Eigenlijk bij alles waar je anders ‘normale’ ketchup voor zou gebruiken. En bij meer.

Ben je al enthousiast? Mooi! Dan kun je zelf aan de slag!

Ingrediënten pompoenketchup

Voor een flinke pot van deze pompoenketchup heb je nodig:

  • 500 gram pompoen in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 50 gram gedroogde abrikozen in stukjes
  • sap van 1 citroen
  • 1 tl koriander (poeder)
  • 1 tl komijnzaad (poeder)
  • flinke snuf chilivlokken
  • 100 gram suiker
  • 100 ml appelazijn
  • peper & zout naar smaak

Bereiding pompoenketchup

1. Verhit een klein beetje olijfolie in een pan en voeg de specerijen, knoflook, bleekselderij, abrikozen en pompoen toe.

2. Laat dit met de deksel op de pan stoven totdat de pompoen zacht is. Afhankelijk van hoe klein je de pompoen hebt gesneden, duurt dit tussen de 20 en 45 minuten.

3. Voeg citroensap, suiker en appelazijn toe. Laat dit nog ongeveer 30 minuten zachtjes koken.

4. Pureer alles.

5. Voeg gekookt water toe tot je de gewenste consistentie hebt.

6. Proef en voeg peper & zout naar smaak toe.

Is je ketchup klaar? Zorg dat je een schone, uitgekookte glazen pot klaar hebt staan. Giet daar de hete ketchup in, sluit af met de deksel en laat ‘m op z’n kop afkoelen. Dan trekt de pot namelijk vacuüm. De ketchup is na openen nog zeker een paar weken houdbaar in de koelkast.

Bonusrecept: toast met misobonen en pompoenketchup

Zoals ik hierboven vertelde, kwam ik voor het eerst in aanraking met pompoenketchup tijdens een lunch. Om precies te zijn was het een overheerlijke lunch bij het té leuke Rabarber in Utrecht. Ik at daar toast met geroosterde bonen in miso, op een bedje van mole en met een flinke klodder pompoenketchup. In eerste instantie was ik wat sceptisch toen ik deze combi op de kaart zag staan. Maar volgens de bediening was het echt een aanrader. Dus liet ik mij verrassen. En verrassen deed het zeker! Wat een smaakexplosie, geweldig!

Dus – in de categorie ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’ – ging ik als een ware copycat in mijn eigen keuken aan de slag om te proberen dit na te maken. En dat ging boven verwachting goed! Ik heb er wel mijn eigen twist aan gegeven door avocado te gebruiken in plaats van mole.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • potje witte bonen
  • 2 el miso
  • 1 rijpe avocado
  • snuf za’atar
  • pompoenketchup
  • brood

Bereiding:

1. Meng 2 eetlepels miso met een beetje gekookt water, zodat het de structuur van een hele dikke saus krijgt.

2. Giet de witte bonen af en was ze. Vermeng de miso met de bonen en laat de bonen een tijdje in de miso marineren. Minimaal een paar uur, maar hoe langer, hoe beter. Als je er dus op tijd aan denkt, kun je dit al de dag van te voren klaarmaken.

3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de bonen in ca. 20 minuten knapperig.

4. Smeer het brood in met wat olie en bak knapperig tot toast.

5. Prak de avocado tot mousse en meng met de za’atar.

6. Smeer eerst een dikke laag van de avocado op de toast. Verdeel dan de misobonen erover. En maak af met een flinke scheut van de pompoenketchup.

Smullen maar!

4 thoughts on “Recept: pompoenketchup”

    1. Jaaa, leuk! Ik vind het sowieso leuk om te experimenteren met dingen zelf maken die je normaal in potjes en zakjes in de winkel koopt. Tomatenketchup zelf maken heb ik dan weer nog nooit gedaan. Was het ook lekker, naast leuk ;)? Ben benieuwd wat jij als mayomens van deze pompoenketchup vind, als je ‘m maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *