De afgelopen maanden ben ik mij flink aan het verdiepen in de wereld van vegan kaas. Say what? Jazeker, vegan kaas, dat is een ding! Vaak wordt hiervoor als basis noten, pitten of plantaardige melk gebruikt. Dit gaat vervolgens gepaard met meer of minder ingewikkelde procedures om er iets kaasachtigs van te maken. De komende tijd zal ik een paar van mijn succesrecepten delen. Maar ik begin met het allermakkelijkste basisrecept: het recept voor vegan kruidenroomkaas.

 

Exotische ingrediënten en veel geduld

Er gaat werkelijk waar een wereld voor je open als je je wat verder verdiept in vegan kaasjes. Intussen staat mijn keuken vol met exotische ingrediënten zoals edelgistvlokken, miso, rejuvelac, melkzuur (ja, dat is dus plantaardig), citroenzuur, tapiocameel, kappa carrageenan en agar agar. Er zijn simpele, niet gefermenteerde recepten voor vegan kaasjes. Maar ook ingewikkeldere varianten waar je meerdere weken geduld moet hebben. Mijn keukentje verandert dus – tot niet altijd even groot enthousiasme van het thuisfront – langzaam maar zeker in een laboratorium.

Momenteel zit ik nog volop in de experimenteerfase. Dat betekent dat er flinke missers tussen zitten (mocht je ooit een recept voor vegan kaas op basis van zonnebloempitten tegenkomen: NIET MAKEN! Bah, dat heeft echt niets met kaas te maken kan ik je intussen vertellen). Maar het betekent ook dat ik op wat recepten ben gestuit die toch echt wel heel succesvol zijn. Zo heb ik inmiddels een killer van een mozzarella in mijn repertoire. En dat is toch wel Heel Erg Fijn.

 

Maar laten we simpel beginnen: vegan roomkaas!

Als je zoekt op het interwebs, kom je meerdere recepten tegen voor vegan roomkaas. De meeste zijn op basis van cashewnoten. Ook erg lekker, maar dat vraagt wel om een goede keukenmachine of blender om de boel helemaal glad en romig te krijgen. Bovendien krijgen die vaak een wat meer boursin-achtige structuur. Ik was op zoek naar een structuur die eigenlijk het meest wegheeft van zuivelspread. En laat het toeval nou willen dat dat nóg makkelijker is te maken, omdat er helemaal geen apparaat aan te pas komt (nou ja, een koelkast is wel handig, maar die hebben de meeste mensen wel staan 😉).

 

recept vegan roomkaas - cracker

 

Ingrediënten:
• 1 beker (400ml) sojayoghurt (ongezoet)
• 3 eetlepels dille, fijngehakt
• 1 lenteui, fijngehakt
• 1 knoflookteen, fijngehakt
• zout & peper

Werkwijze:
• Laat de sojayoghurt 12-24 uur uitlekken in de koelkast. Bekleed hiervoor een zeef met een kaasdoek en plaats deze boven een kom waarin je het uitlekvocht opvangt.
• Als de yoghurt is uitgelekt (je hebt dan ongeveer 1/3 tot 1/2 over van de oorspronkelijke hoeveelheid), lepel je deze in een bakje.
• Snijd dille, lenteui en knoflook helemaal fijn.
• Roer deze goed door de yoghurt.
• Voeg zout en peper naar smaak toe.

Klaar is kaas!

Superlekker als broodbeleg of op een maiswafel. Maar ook als bijvoorbeeld dip bij nachochips of als saus in je wraps. Geniet ervan!

 

recept vegan roomkaas - uitgelekte yoghur
De sojayoghurt nadat hij is uitgelekt.
recept vegan roomkaas
Kruiden er doorheen roeren en klaar is kaas!

 

 

24 thoughts on “Recept vegan roomkaas met kruiden”

  1. Deze is heel goed te doen! Ik moet zeggen dat ik het juist ook leuk vind om met de ‘moeilijke’ ingrediënten aan de slag te gaan, maar daar heb je simpelweg niet altijd de tijd voor. Dus dan is dit een hele fijne optie.

 1. Oh, sojayoghurt laten uitlekken, daar had ik nog niet aan gedacht. Wordt het dan anders dan sojakwark? Ik heb ook nog steeds nooit silken tofu gebruikt. Jij wel? Dat is misschien ook wel geschikt. Sojayoghurt gebruik ik soms ook om tzatziki mee te maken. Dat gaat heel goed, dus als roomkaas lijkt het me ook wel wat!

  1. Het wordt wel steviger dan kwark, dus dat is wel zo lekker. Misschien gaat het trouwens nog beter als je sojakwark laat uitlekken :). En kaas van silken tofu heb ik me nog niet aan gewaagd. Ik denk ergens dat dat gewoon niet zo lekker is. Maar misschien moet ik dat ook in één van m’n experimentjes opnemen en er for real achterkomen!

 2. Hoe nodig is de knoflook volgens jou? Cruciaal, of weg te laten? (dat laatste vindt het thuisfront wel zo prettig 🙂 )

  1. Nee hoor, is zeker niet cruciaal. Ik ben – in tegenstelling tot jouw thuisfront – alleen gek op knoflook, dus dat stop ik er graag in. Denk wel dat je dan wat meer andere smaakmakers toe moet voegen. Maar dat laat ik aan je creativiteit over ;).

  1. En? Heb je het al geprobeerd? Idee is inderdaad hetzelfde als met zuivelyoghurt en je kunt volop losgaan met smaakmakers, dus het wordt ongetwijfeld een succes!

 3. Ik heb dit recept gemaakt maar vind het veel weghebben van knoflooksaus, ik hoopte dat het op zuivelspread zou lijken. Als ik de uitgelekte sojayoghurt nu eens met een beetje zijdentofu ga mengen zou ik dan een soort zuivelspread structuur krijgen?

  1. Hoe lang had je de yoghurt laten uitlekken? Misschien dat dat nog uitmaakt? En het kan natuurlijk ook nog per merk verschillen wellicht. Jouw suggestie om het met zijdentofu te mengen, lijkt me op zich een hele goede. Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd voor deze kaas, maar ik kan me voorstellen dat dat wel werkt. Als je dat geprobeerd hebt, hoor ik graag wat het resultaat was!

   1. Ik heb de yoghurt 24 uur laten uitlekken en met de zijdentofu werd het wel beter maar ik miste nog iets en dat bleek uienpoeder te zijn. Nu is de spread zoals ik hem wilde, hij smaakt nu ongeveer als de zuivel variant maar dan plantaardig 🙂

     1. Ik heb het gemengd tot ik dacht nu is het goed, ik heb het niet afgewogen, ik had trouwens de Alpro mild en creamy gebruikt.

  1. Als je een andere plantaardige yoghurt hebt, zou je die volgens mij prima kunnen gebruiken. Haveryoghurt misschien? Dat is nog redelijk neutraal van smaak (kokosyoghurt lijkt me te overheersend, maar goed, ik ben zelf dan ook geen kokos-fan en smaken verschillen natuurlijk :)).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *