De afgelopen maanden ben ik mij flink aan het verdiepen in de wereld van vegan kaas. Say what? Jazeker, vegan kaas, dat is een ding! Vaak wordt hiervoor als basis noten, pitten of plantaardige melk gebruikt. Dit gaat vervolgens gepaard met meer of minder ingewikkelde procedures om er iets kaasachtigs van te maken. De komende tijd zal ik een paar van mijn succesrecepten delen. Maar ik begin met het allermakkelijkste basisrecept: het recept voor vegan kruidenroomkaas.

 

Exotische ingrediënten en veel geduld

Er gaat werkelijk waar een wereld voor je open als je je wat verder verdiept in vegan kaasjes. Intussen staat mijn keuken vol met exotische ingrediënten zoals edelgistvlokken, miso, rejuvelac, melkzuur (ja, dat is dus plantaardig), citroenzuur, tapiocameel, kappa carrageenan en agar agar. Er zijn simpele, niet gefermenteerde recepten voor vegan kaasjes. Maar ook ingewikkeldere varianten waar je meerdere weken geduld moet hebben. Mijn keukentje verandert dus – tot niet altijd even groot enthousiasme van het thuisfront – langzaam maar zeker in een laboratorium.

Momenteel zit ik nog volop in de experimenteerfase. Dat betekent dat er flinke missers tussen zitten (mocht je ooit een recept voor vegan kaas op basis van zonnebloempitten tegenkomen: NIET MAKEN! Bah, dat heeft echt niets met kaas te maken kan ik je intussen vertellen). Maar het betekent ook dat ik op wat recepten ben gestuit die toch echt wel heel succesvol zijn. Zo heb ik inmiddels een killer van een mozzarella in mijn repertoire. En dat is toch wel Heel Erg Fijn.

 

Maar laten we simpel beginnen: vegan roomkaas!

Als je zoekt op het interwebs, kom je meerdere recepten tegen voor vegan roomkaas. De meeste zijn op basis van cashewnoten. Ook erg lekker, maar dat vraagt wel om een goede keukenmachine of blender om de boel helemaal glad en romig te krijgen. Bovendien krijgen die vaak een wat meer boursin-achtige structuur. Ik was op zoek naar een structuur die eigenlijk het meest wegheeft van zuivelspread. En laat het toeval nou willen dat dat nóg makkelijker is te maken, omdat er helemaal geen apparaat aan te pas komt (nou ja, een koelkast is wel handig, maar die hebben de meeste mensen wel staan 😉).

 

recept vegan roomkaas - cracker

 

Ingrediënten:
• 1 beker (400ml) sojayoghurt (ongezoet)
• 3 eetlepels dille, fijngehakt
• 1 lenteui, fijngehakt
• 1 knoflookteen, fijngehakt
• zout & peper

Werkwijze:
• Laat de sojayoghurt 12-24 uur uitlekken in de koelkast. Bekleed hiervoor een zeef met een kaasdoek en plaats deze boven een kom waarin je het uitlekvocht opvangt.
• Als de yoghurt is uitgelekt (je hebt dan ongeveer 1/3 tot 1/2 over van de oorspronkelijke hoeveelheid), lepel je deze in een bakje.
• Snijd dille, lenteui en knoflook helemaal fijn.
• Roer deze goed door de yoghurt.
• Voeg zout en peper naar smaak toe.

Klaar is kaas!

Superlekker als broodbeleg of op een maiswafel. Maar ook als bijvoorbeeld dip bij nachochips of als saus in je wraps. Geniet ervan!

 

recept vegan roomkaas - uitgelekte yoghur
De sojayoghurt nadat hij is uitgelekt.
recept vegan roomkaas
Kruiden er doorheen roeren en klaar is kaas!

 

 

10 thoughts on “Recept vegan roomkaas met kruiden”

    1. Deze is heel goed te doen! Ik moet zeggen dat ik het juist ook leuk vind om met de ‘moeilijke’ ingrediënten aan de slag te gaan, maar daar heb je simpelweg niet altijd de tijd voor. Dus dan is dit een hele fijne optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *