Baking is my therapy. Niets heerlijkers dan in de keuken rommelen. Lekker kneden, roeren, rollen, je kent het wel. Alleen al de geur van zoetigheid in de oven die zich door het hele huis verspreid maakt het de moeite waard. Maar de echte beloning is natuurlijk het baksel zelf. En dat mag van mij best zondig zijn. Gewoon, voor zo af en toe. Deze vegan Zeeuwse bolus tulband voldoet daar zeker aan. Lekker zoet en plakkerig, met heel veel suiker!

Veganize it!

Ook vegan kan je van heerlijke baksels genieten. Er zijn genoeg plantaardige vervangers van de dierlijke producten die in bakrecepten gebruikt worden. Het hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn om een niet-vegan recept te veganizen. Zegt u ‘roomboter’, dan zeg ik ‘margarine’. Zegt u ‘halfvolle melk’, dan zeg ik ‘havermelk’. Zegt u ‘ei’, dan zeg ik… Uhm ja, dat hangt er een beetje vanaf wat de functie van dat ei is. Binden, luchtig maken, smaak? Afhankelijk daarvan kun je voor een eivervanger kiezen, zoals aquafaba, olie, appelmoes of gebroken lijnzaad.

Met deze wetenschap blijf ik dan ook nog steeds verschillende niet-vegan foodbloggers volgen. Daar doe ik namelijk best vaak inspiratie op voor heerlijke bakrecepten. En ik probeer daar dan een vegan variant op te bedenken. Zo is ook deze vegan Zeeuwse bolus tulband ontstaan. Ik zag ‘m voorbij komen bij Rutger Bakt (de niet-vegan variant dan). En ik dacht meteen: dat moet ook plantaardig kunnen!

recept vegan zeeuwse bolus _2a

Spelen met je eten

Deze vegan Zeeuwse bolus tulband is echt zo’n cake die je heel mindful kan maken (niet te verwarren met mondvol, want hij is pas lekker als ie afgebakken is 😉). Je hebt een paar uurtjes vrij nodig, want het beslag moet twee keer een uur rijzen en het draaien van alle bolletjes kost ook wel even tijd. Maar precies dat zorgt ervoor dat het maken van dit recept zo’n heerlijk rustgevende activiteit is. Niks overhaasten, lekker de tijd nemen en genieten van het proces. En natuurlijk van het eindresultaat, want dat is niet te versmaden.

Je kunt de tulband als ie klaar is natuurlijk in plakjes snijden. Maar nog leuker is om de bolletjes los te peuteren en op te peuzelen. Daar krijg je wel plakkerige handen van. Maar hé, dat hoort eigenlijk wel bij een Zeeuwse bolus. Lekker doen dus!

 

Ingrediënten vegan Zeeuwse bolus tulband

Voor het deeg

 • 500 gram bloem
 • 300 ml. havermelk (of een andere plantaardige melk naar keuze), lauwwarm
 • 75 gram plantaardige margarine, op kamertemperatuur
 • 20 gram suiker
 • 10 gram zout
 • 10 gram gedroogde gist
 • 2 eetlepels appelmoes

Voor het suikerlaagje

 • 300 gram bruine basterdsuiker
 • rasp van 1 biologische citroen (lees hier waarom je echt een biologische moet hebben)
 • 1,5 theelepel kaneel
 • 100 gram plantaardige margarine, gesmolten

recept vegan zeeuwse bolus _3

Werkwijze vegan Zeeuwse bolus tulband

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed deze. Dit doe je het best met een mixer met deeghaken, aangezien het nogal een soepel en plakkerig deeg is. Zorg ervoor dat je het deeg minimaal 10 minuten kneedt. Je zult zien dat naarmate je langer bezig bent, er een meer samenhangend deeg ontstaat. Na het kneden dek je de kom af en laat je het deeg een uur rijzen.

Tijdens het rijzen kun je mooi de rest voorbereiden. Vet de tulbandvorm vast in. Rasp de citroenschil en meng dit vervolgens met de basterdsuiker en kaneel. En als het uur voorbij is, smelt je de margarine voor de volgende stap.

Kneed het deeg weer kort door en maak er vervolgens allemaal kleine bolletjes van, ongeveer ter grootte van een walnoot. Het maken van die bolletjes gaat het beste als je koude, droge handen hebt. Het kan dus best zijn dat je tussendoor af en toe even je handen goed moet afspoelen onder de koude kraan.

Haal elk bolletje vervolgens door de gesmolten margarine en daarna door het suikermengsel. Als een bolletje helemaal met suiker bedekt is, plaats je het in de tulbandvorm. Zo ga je door tot al het deeg op is. Dek de vorm af en laat de cake weer een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C en bak de cake ongeveer 35 minuten. Als je de tulband uit de oven haalt, moet je deze ook meteen uit de vorm lossen. Wacht je hier te lang mee, dan komt de tulband niet meer goed uit de vorm. Laat de tulband afkoelen. En smullen maar!

3 thoughts on “Recept: vegan Zeeuwse bolus tulband”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *