Aquafaba – oftewel het vocht dat in een blik met kikkererwten zit – is de perfecte vegan vervanger bij recepten waarin normaalgesproken eiwit gebruikt wordt. Je kunt het superluchtig opkloppen, waardoor het waanzinnig werkt in chocolademousse, cake of ander gebak. Je kunt er zelfs vegan meringues mee maken!

Als er een blik kikkererwten in ons huis opengaat, bewaar ik daarom standaard de aquafaba die daar uit komt. Ook als ik er niet direct een doel voor heb. Het is namelijk prima nog een tijdje houdbaar in de koelkast en op de één of andere manier vind ik altijd wel een toepassing. Bijvoorbeeld omdat ik zelf granola maak (mijn lievelingsrecept daarvoor komt uit het boek Blissful Basil en daar wordt ook aquafaba in gebruikt). Of omdat ik ineens zin heb om gebak te maken.

 

Gedroogde kikkererwten als basis voor aquafaba

Soms gebruik ik geen kikkererwten uit blik en neem ik de moeite om met gedroogde kikkererwten te werken. Je zelfgemaakte hummus wordt daar namelijk nóg lekkerder van. Bovendien kun je gedroogde kikkererwten in bulk kopen, wel zo zero-waste-verantwoord. Het enige jammere is dan dat je er geen aquafaba aan overhoudt. Dat moet anders kunnen, dacht ik. En omdat ik niet vies ben van een experimentje in de keuken, wilde ik wel eens proberen om zelf dat magische kikkererwtenvocht te maken.

Dat werd een groot succes! En daarom deel ik graag de werkwijze hiervoor met jullie. Het is eigenlijk vrij simpel. Het enige dat je nodig hebt, zijn gedroogde kikkererwten, water en vooral tijd.

 

zelf-aquafaba-maken-_-kikkererwten-wellen
Gedroogde kikkererwten in de week

 

Werkwijze zelf aquafaba maken

 1. Doe 250 gram gedroogde kikkererwten in een grote kom en overgiet het met minimaal twee keer het volume aan water.
 2. Laat de kikkererwten zo’n 12 uur weken.
 3. Giet de kikkererwten af en doe ze in een middelgrote pan.
 4. Voeg vers water toe, ongeveer 1,5 liter. Breng aan de kook.
 5. Kook de kikkererwten gaar. Ze zijn dan mooi zacht en breken makkelijk als je ze tussen duim en wijsvinger drukt, maar ze worden nog geen puree. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de soort en leeftijd van de kikkererwten; het kan tussen de 30 en 90 minuten duren.
 6. Laat de kikkererwten met vocht en al in de pan afkoelen.
 7. Zet het geheel dan in de koelkast, weer zo’n 12 uur. Langer mag ook. Hierdoor krijg je echt een dikkere, betere aquafaba.
 8. Giet de kikkererwten af en vang het vocht op. De kikkererwten zelf zijn klaar voor gebruik, je hebt zo’n 600 gram nu.
 9. Doe het vocht in een steelpannetje en brengt het aan de kook om het in te dikken. Laat zo’n 10 minuten inkoken, tot ongeveer de helft van het vocht over is (iets korter of langer kan ook, ligt een beetje aan de hoeveelheid en dikte van de substantie waar je mee start).
 10. Laat het afkoelen en haal het door de zeef om eventuele velletjes eruit te vissen.
 11. Je aquafaba is klaar voor gebruik! In de koelkast is dit ook nog een paar dagen tot een week houdbaar.

 

zelf aquafaba maken _ kikkererwten koken
Door de eiwitten in kikkererwten schuimt het flink tijdens het koken

 

Een paar aquafaba-tips

Tip 1: Mocht je vaker gedroogde erwten of bonen koken, dan staat er meestal in recepten dat je het schuim tijdens het koken uit het water moet scheppen. Om aquafaba te maken, moet je dat juist niet doen. Gewoon lekker verder laten koken, met schuim en al. Dat schuim bevat namelijk megaveel eiwitten, dus die wil je juist in je aquafaba hebben.

Tip 2: Als je de kikkererwten lang moet koken om ze gaar te krijgen, kan het zijn dat je water opraakt. Voeg dan gerust water toe tijdens het koken. Zorg dat je ongeveer 150-200 milliliter aan vocht overhoudt.

Tip 3: Bedenk van te voren wat je met de aquafaba wilt doen. Daarvan kun je laten afhangen tot hoe ver je het vocht in laat koken. Voor meringues is het bijvoorbeeld handig om een best wel dikke substantie te hebben. Dikker dan je normaal uit een blikje krijgt. Ik had zelf na het inkoken ongeveer 100 milliliter dikke aquafaba over en dat bleek de perfecte basis om schuimpjes mee te maken.

 

zelf aquafaba maken _ aquafaba opkloppen
Kijk eens hoe luchtig je deze aquafaba kunt kloppen!

 

zelf aquafaba maken _ meringues _1
Met deze fantastische mini merengues als resultaat

 

zelf aquafaba maken _ granola
En ook in deze heerlijke granola zit aquafaba

 

En? Durf jij het aan om dit experiment in de keuken aan te gaan?

 

5 thoughts on “Zelf aquafaba maken”

 1. Woaaah wat een uitgebreid recept! Ik zie aquafaba wel vaak voorbij komen, maar ik weet nooit zo goed wat ik ermee moet maken. Misschien moet ik het maar eens proberen. Klinkt als een hoop werk, maar het ziet er wel heel stevig uit!

  1. Hahaha, het valt wel mee hoor, met dat werk ;). Het kost vooral wat tijd & geduld, maar het aantal handelingen is beperkt gelukkig. Wat betreft aquafaba gebruiken: het wordt dus heel vaak als ei(wit)vervanger in vegan recepten gebruikt. Dus je kunt het gebruiken in baksels (cake, koekjes, meringues, macarons), maar ook rauw (in slagroom of chocolademousse bijvoorbeeld). Zelfs om vegan mayo of boter te maken! Voor het vervangen van 1 ei heb je ongeveer 45 ml aquafaba nodig.

 2. Van het gebruik van aquafaba voor gebak had ik nog nooit gehoord. Daar ik voortdurend op zoek ben naar vegan alternatieven, is deze info erg welkom. Ik verricht overigens veel met havermelk en kokosmelk als alternatief voor zuivelproducten. Deze zijn beide wat zoeter dan sojamelk.

  1. Leuk als je hier dan mee gaat experimenteren! Ik vind het echt een ideale eiwitvervanger in recepten waarin je normaal eiwit zou gebruiken om het geheel luchtiger te maken. Eén eiwit kan je dan vervangen met ongeveer 45 ml aquafaba. Werkt heel goed in cake, pannekoeken, mousse, etc. Havermelk gebruik ik inderdaad ook heel vaak, werkt in zoetrecepten vaak heel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *