Nadat ik mijn groene voornemens op een rijtje had, heb ik maar meteen de daad bij het woord gevoegd. Ik wil namelijk meer zelf maken wat ik normaal kant en klaar in de supermarkt koop. En wel om vier redenen:

 

 

 1. Ik wil palmolie uit mijn keukenkastje bannen.
 2. Ik wil de hoeveelheid (plastic) verpakkingen die in onze vuilnisbak belanden verminderen.
 3. Zelfgemaakt is vaak (heel veel) lekkerder.
 4. En het is nog leuk om te doen ook!

Aangezien ik in Australië lichtelijk verslingerd was geraakt aan de nutty spread en ze die natuurlijk niet hier verkopen, werd dat meteen het eerste projectje. Ik ga de nutty spread namaken!

 

Zelf pindakaas maken: de basis

Zelf pindakaas maken is echt geen rocketscience. Je hebt er niet meer voor nodig dan:

 • Pinda’s (ongezouten)
 • Snufje zout
 • Eventueel een scheutje plantaardige olie
  (arachideolie, walnootolie, raapzaadolie, koolzaadolie, wat jij wilt!)
 • Een blender / keukenmachine / ander maalgerei

That’s it!

Gooi de pinda’s met wat zout in je maalmachine en hakselen maar. De truc is om je keukenmachine zo lang te laten malen dat de olie uit de pinda’s vrijkomt. In eerste instantie krijg je logischerwijs kruimels. Maar als je langer door blijft malen, komt de olie die in pinda’s zit vrij. Om de boel op gang te helpen, kun je een scheutje plantaardige olie toevoegen. Houd ongeveer de verhouding 1 eetlepel olie op 200 gram pinda’s aan. Maar dit kun je aanpassen naar wat jij lekker vindt: als je van een heel smeuïge pindakaas houdt, voeg dan wat meer olie toe.

Tip: Afhankelijk van je keukenmachine kan het eindresultaat heel snel glad worden. Houd je meer van pindakaas met stukjes dan van een egaal mengsel? Vermaal dan eerst een handjevol pinda’s tot stukjes en zet die apart. Als je pindakaas dan klaar is, kun je deze er weer doorheen mengen. Dan weet je zeker dat je pindakaas met stukjes hebt.

Nóg een voordeel van zelf pindakaas maken: er zit geen suiker in. Suiker? Yup! In de pindakaas waar we allemaal groot mee geworden zijn (en in alle andere merken pindakaas trouwens ook – zo mogelijk nog meer), wordt dextrose toegevoegd. En dat is helemaal niet nodig als je het zelf maakt.

 

zelf pindakaas maken _ pinda's roosteren
Als je de pinda’s eerst roostert, wordt je pindakaas – vind ik – extra lekker!

 

Zelf pindakaas maken: the fun part

Ok, dat is dus een makkie. Nu komt het (nog) leuke(re) deel: experimenteren!

Je kunt eigenlijk alles toevoegen wat je lekker lijkt: andere soorten noten, rozijntjes, specerijen, chocola, sambal, noem maar op. Maar mijn doel was dus om die nutty spread na te maken. En dat is gelukt! Natuurlijk wil ik jullie het recept niet onthouden.

 

Ingrediënten (voor ca. 300 gram pindakaas):

 • 175 gram pinda’s
 • 50 gram cashewnoten
 • 50 gram amandelen
 • 15 gram sesamzaad
 • Snufje zeezout
 • 6 eetlepels koolzaadolie

Omdat je hier dus niet alleen pinda’s gebruikt, heb je iets meer olie nodig om een smeuïg geheel te krijgen. Good to know als je zelf je eigen combinaties gaat maken.

 

zelf pindakaas maken _ de ingrediënten
pinda’s, cashewnoten, amandelen, sesamzaadjes en een snufje zeezout

 

Werkwijze:

 • Rooster de pinda’s lichtbruin in de oven of in de pan en laat afkoelen.
 • Vermaal een handjevol pinda’s tot stukjes en zet deze opzij om er later doorheen te roeren.
 • Doe de rest van de pinda’s met de andere droge ingrediënten in de keukenmachine en zet deze aan.
 • Mix alles een paar minuten (afhankelijk van hoe sterk je keukenmachine is) goed fijn.
 • Als je merkt dat de keukenmachine er wat moeite mee krijgt, voeg je wat olie toe.
 • Blijf een beetje olie toevoegen tot je de gewenste consistentie krijgt.
 • Als je tevreden bent over de consistentie zet je de blender uit en roer je handmatig de stukjes pinda die je apart hebt gehouden erdoorheen.

 

Klaar is kees!

Zorg dat je een lege pot met een deksel die goed afsluit hebt gesteriliseerd (bijvoorbeeld een oude lege pindakaaspot 😊) en doe daar je pindakaas in. Dan blijft ie wel een tijdje goed! (Maar ik wed dat de pot binnen no time leeg is, zo lekker issie!)

 

zelf pindakaas maken _ het resultaat
Een lekker bammetje met zelfgemaakte pindakaas en komkommer, mijn lievelingscombi!

 

8 thoughts on “Zelf pindakaas maken”

 1. Oeh, ik wil dat ook al een tijdje graag zelf proberen, maar ik ben er vrij zeker van dat mijn cheapo staafmixer dat niet aankan. Ik kom wel weer eens bij je langs, per ongeluk toevallig onder lunchtijd ofzo 😉

 2. Ik heb wel eens versgemalen pindakaas uit een apparaat bij de bio-winkel gehaald maar dat vond ik niet te eten dus had ik geconcludeerd dat zelfgemaakte pindakaas maar vies was… tot jouw verhaal over dat je langer moet mixen voor de olie (want dat doet dat bio apparaat niet) dus als proef op de som een 100% pindakaas gekocht en dat is hartstikke lekker. Ik ben om, volgende pindakaas ga ik zelf maken!

  1. Die apparaten zien er wel altijd heel gezellig uit! Maar dikke tegenvaller dus? En hoera! Zelfgemaakte pindakaas is echt heel lekker! Ben benieuwd hoe die van jou luk!

 3. Niets aan gelogen! Verdomd lekker die home made pindakaas 😋
  En bizar makkelijk ook, je vraagt je af waarom mensen nog pindakaas in de winkel kopen.. Thanks voor de tip, vanaf nu maak ik het zelf! 🥜

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *