Soms kom je van die dingen tegen waarvan je meteen denkt: cool! Veel mensen hebben dat misschien met technische gadgets. Ik niet zo. Ik heb het vooral bij producten die (surprise, surprise) een duurzaam tintje hebben. Hier een paar dingen die ik de afgelopen weken ben tegengekomen en waar ik instant blij van werd.

 

 

Ding 1: Bikini van visnetten

bikini visnetten

 

Surfkledingmerk Volcom heeft aangekondigd deze lente een nieuwe collectie zwemkleding uit te brengen die gemaakt is van oude visnetten. De bikini’s en zwempakken bestaan voor 78% van Econyl-garens. Dit zijn duurzame garens die worden gemaakt van gerecyclede visnetten en tapijten. Dat is nog eens duurzaam in bikini op het strand huppelen! Overigens is Volcom niet het eerste grote merk dat deze garens gebruikt. Grote merken als Speedo en Levi’s hebben dit ook al eens gedaan. Maar het blijft een mooi idee.

 

 

Ding 2: Herprintbaar papier

 

Onderzoekers van verschillende universiteiten hebben samen een nieuw soort herprintbaar papier ontwikkeld. Dit papier kan tot wel 80 keer opnieuw gebruikt worden en daar komt geen druppel inkt bij kijken. De gebruikte techniek zorgt ervoor dat de tekst die je op het papier geprint hebt steeds vager wordt, totdat hij na 5 dagen uiteindelijk helemaal verdwijnt. Zo kunnen een hoop bomen bespaard worden! Er zijn nu nog geen consumententoepassingen voor deze uitvinding, maar dat is vast een kwestie van tijd. Ik vind het in elk geval enorm Harry Potterish.

 

 

Ding 3: Wegwerpbordjes van bladeren

duurzame producten _ wegwerpbordjes

 

Of het nou een avondje barbecueën in het park is of een enorm festival, na afloop liggen overal waar je kijkt plastic wegwerpbordjes en bekertjes. Daar wilde het Duitse Leaf Republic wat aan doen. En daarom ontwikkelden ze volledig afbreekbare wegwerpborden. De borden worden gemaakt van bladeren die aan elkaar geweven zijn. Daarna worden de bladeren geperst en krijgen ze de vorm van een bordje. De borden kunnen gewoon in de GFT bak. En zelfs als ze per ongeluk niet in de afvalbak belanden, worden ze binnen 28 dagen volledig afgebroken in de natuur. Hoe tof!

 

 

Ding 4: Hardloopschoenen van oceaanplastic

 

Parley for the Oceans is een organisatie die zich hard maakt voor het terugdringen van plastic in de oceanen. Samen met Adidas hebben zij vorig jaar gewerkt aan het ontwikkelen van schoenen uit gerecycled oceaanplastic. Eerst was er alleen nog sprake van een prototype. Maar eind vorig jaar hebben ze daadwerkelijk 7.000 paar hardloopschoenen geproduceerd waarvan de bovenkant voor 95% uit plastic bestaat. Dit plastic is opgevist in de buurt van de Malediven. De rest van de schoen is ook grotendeels van gerecycled materiaal gemaakt. Je krijgt er bijna zin van om een rondje te gaan rennen 😉 .

 

 

Ding 5: Parfum van de Dam-kerstboom

duurzame producten _ plantaardig parfum

Hier schreef ik vorige week al een artikeltje over. Maar ik vind dat het ook een eervolle vermelding in dit lijstje verdient, het is namelijk zó tof. De welbekende kerstboom die in december staat te pronken op de Dam in Amsterdam wordt als ingrediënt gebruikt voor het maken van parfum. Normaal gesproken wordt de gigantische boom verbrandt, maar nu geeft RUIK ‘m dus een tweede leven. Het parfum – DEN – is vanaf nu in de voorverkoop.

 

6 thoughts on “Dingen waar ik blij van word”

  1. Wat gaaf die wegwerpborden en het printpapier! Even serieus: waar haal je dit allemaal vandaan?! Dankzij jou hoor ik allemaal gekke Harry Potter/Matrix dingen waarvan je denkt dat ze niet eens kunnen bestaan.

    1. Cool hè?! Ik weet niet, ik kom dit soort dingen denk ik vaak in nieuwsbrieven of via social kanalen tegen. Of mensen vertellen dat ze een keer over ‘zoiets’ hebben gehoord en dan zoek ik het op 🙂 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *