Laat ik meteen met het goede nieuws in huis vallen. Ik mag een kerstboom dit jaar! Hoera! Nu is dit niet de eerste keer dat ik een kerstboom koop, dus het is op zich geen primeur. Maar met het oog op mijn zoektocht naar een groener leven was ik bang dat ik mijzelf dit pleziertje zou moeten ontzeggen. Immers: is zo’n boom niet ontzettend niet-duurzaam? Nou, dat valt dus gelukkig wel mee, als je maar de juiste boom neemt.

 

O denneboom, o denneboom

De kerstbomenindustrie is booming business. Naar schatting is er in Europa zo’n 115.000 hectare grond gereserveerd voor de productie van kerstbomen. Dit levert jaarlijks ongeveer 75 miljoen kerstbomen op. En dat allemaal om aan de vraag te voldoen van al die mensen die zo graag een boompje willen opzetten in december. Laten we vooropstellen dat er met het kweken van bomen op zich natuurlijk helemaal niets mis is. Bomen leveren zuurstof en nemen CO2 op. Hoe we er verder mee omgaan, maakt wel degelijk wat uit voor de milieuimpact. De ene kerstboom is de andere niet, ook op het groene vlak.

Dus als je het dan een beetje duurzaam wil aanpakken, wat moet je dan wel of niet doen?
Om tot de meest duurzame keuze voor een boom te komen, kun je jezelf deze 4 vragen stellen:

1. Waar komt je boom vandaan?
2. Hoe ga je je boom ophalen?
3. Wat hang je in je boom?
4. Wat doe je na Kerst met je boom?

 

161209-kerstboom_2

1. Waar komt je boom vandaan?

De grootste kerstboomgaarden staan onder andere in Denemarken, Duitsland en Polen. Daar komen veel van de kerstbomen vandaan die hier in de Nederlandse tuincentra verkocht worden. Om ze daar massaal te kweken, worden kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Die zijn behoorlijk milieubelastend. Bovendien komen die bomen per vrachtwagen naar Nederland. Dit zorgt ook weer voor extra CO2-uitstoot. Niet de milieuvriendelijkste optie dus.

Er zijn ook Nederlandse kwekers. Kerstbomen die hier vandaan komen, hoeven een stuk minder kilometers af te leggen. En er zijn ook kerstbomen die zonder kunstmest en met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen worden gekweekt. Deze kun je herkennen aan het Europese keurmerk voor biologisch, of aan het Milieukeur. Het is dus veel verstandiger om voor een lokaal gekweekte bioboom te kiezen.

 

2. Hoe ga je je boom ophalen?

Volgens Milieu Centraal is de milieubelasting van kerstbomen relatief laag in vergelijking met heel veel andere huishoudelijke oorzaken van milieuvervuiling. Zij stellen dat als je de auto pakt om je kerstboom op te halen, je met die autorit meer impact hebt op het milieu dan met de teelt, het transport en het afdanken van die hele kerstboom.

Als het even kan, is het dus veel beter om je kerstboom lopend of met de fiets op te halen.

 

3. Wat hang je in je boom?

Het is heus: er zijn elk jaar nieuwe kerstrends. Blijkbaar moeten we in het seizoen 2016-2017 kiezen voor bijvoorbeeld ‘BoHo Treasuries’ of ‘Surreal Laboratories’. Als je er een beetje bij wilt horen, moet je volgens de woonbladen elk jaar een compleet nieuwe entourage voor je kerstboom kopen. En dat is dus ontzettend niet duurzaam. Als je je versiering maar één of twee jaar gebruikt, is het zo ontzettend zonde van alle grondstoffen, energie en uitstoot die bij de productie van die versiering komen kijken. Je kunt dus beter investeren in versiering die je écht mooi vindt en die jaren meegaat.

Ook kost het dag & nacht aan laten staan van de lampjes in je boom een hoop stroom. Laat je lichtjes dus alleen branden als je echt thuis bent (dat is bovendien wel zo brandveilig). Het soort lichtjes dat je in je boom hangt maakt ook uit. Ben je dus toe aan een nieuw lichtsnoer, dan kun je beter kiezen voor kerstverlichting met ledlampjes. Die zijn veel energiezuiniger dan ‘gewone’ lampjes.

 

4. Wat doe je na Kerst met je boom?

Last, but definitely not least is de kwestie: wat te doen met de boom na kerst? Dit heeft namelijk de grootste invloed op of je duurzaam met je kerstboom bezig bent of niet.

Natuurlijk hangt het opruimen van je boom af van je keuze voor een kerstboom met kluit of zonder kluit. Een boom met kluit is duurzamer. Hij kan immers veel langer meegaan. Heb je een boom met kluit, dan plant je ‘m het liefst natuurlijk weer in de tuin. Elk jaar verplaats je je boompje in december even naar binnen en de rest van het jaar staat hij buiten.

Maar wat als je geen tuin hebt (zoals wij)? Dan kun je een kerstboom adopteren! Je reserveert een boom, zorgt er een paar weken goed voor en daarna kun je je boompje weer inleveren. Als je er goed voor gezorgd hebt en hij buiten weer lekker verder groeit, kun je volgend jaar precies dezelfde boom weer ophalen. Hier word ik dus helemaal blij van!

Een andere optie is het kerstbomenasiel (I kid you not). Je koopt op een willekeurige plek een boom met kluit en je brengt ‘m na de kerst naar het asiel om je boompje daar weer te (laten) planten. Die kerstbomenasielen bestaan in meerdere steden, zoals bijvoorbeeld in Leiden of in Zwolle.

Heb je geen boom met kluit, maar een gekapte boom? Dan maakt de manier waarop je deze na de kerstdagen wegdoet ook nog veel uit. Het allerbeste is om ‘m in versnipperde vorm te composteren. Nu behoort dat niet tot iedereens mogelijkheid. Daarom is de volgende meest milieuvriendelijke optie om je boom aan de gemeente aan te bieden. Afhankelijk van de gemeente waar je woont, worden de bomen gecomposteerd of in de afvalverbranding meegenomen. Wat je in elk geval niet moet doen is je boom zelf gaan verbranden. Leuk die traditionele vreugdevuren, maar die brengen flink wat luchtvervuiling met zich mee. Meer dan in een gemeentelijke afvalverbrandingsinstallatie.

 

En een kunstboom dan?

Steeds meer mensen nemen een kunstkerstboom. Intussen heeft ongeveer de helft van de Nederlanders een ‘nepperd’ staan. Deels uit gemak (wel handig, zonder al die uitvallende naalden). Deels uit duurzaamheidsoverwegingen. Maar het is helemaal niet gezegd dat een kunstboom duurzamer is dan een echte boom.

De productie van één kunstboom is veel milieubelastender dan de productie van één echte boom. Een nepboom wordt van kunststoffen gemaakt die bij productie en verbranding voor de uitstoot van veel giftige stoffen zorgen. Ook worden kunstbomen vaak in lagelonenlanden gemaakt waardoor ze een lange reis per vliegtuig of boot moeten maken.

Je moet dus heel lang doen met je kunstboom, wil je er minder impact mee hebben dan met een gekapte boom. Hoe lang precies, daar zijn verschillende onderzoeksresultaten over. Mede afhankelijk van het soort nepboom dat je hebt, moet hij minimaal tussen de 9 en 17 jaar meegaan.

Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als met je kerstversiering en als met een echte boom: hoe langer je ermee doet, hoe beter.

 

Resumerend, concluderend

Alles bij elkaar bezien, mag ik ook dit jaar dus een kerstboom van mezelf. Ja, er is wel wat milieuimpact mee gemoeid. Maar die impact is relatief klein, helemaal als ik me aan mijn strijdplan houd. En ik vind zo’n boom altijd zo ontzettend sfeervol!

Dus, wat wordt mijn strijdplan? Ik ga:

  • Een kerstboom adopteren
  • Deze met de fiets ophalen
  • Goed voor het boompje zorgen, om er zeker van te zijn dat hij het ‘in het wild’ weer overleeft
  • Mijn oude vertrouwde kerstversiering in de boom hangen (geen probleem, die vind ik toch het mooist :))
  • Als de kerstlampjes kapot zijn (maar alleen dan), deze vervangen voor LED-kerstverlichting

 

Let the jolly season begin!

161209-kerstboom_1

4 thoughts on “Ik ga een kerstboom adopteren!”

  1. Leuk, maar hoe zit het met de optie “geen kerstboom” dan? Is nog groener dus mag ook genoemd worden. Of je hangt lampjes in een bestaande plant, binnen of buiten (onze keus).

    1. Dat is helemaal waar! Ik ben zelf nogal fan van kerstbomen, dus wilde graag weten of ik het überhaupt kon maken om er eentje neer te zetten. Voor mij persoonlijk was het dus een soort ‘opluchting’ dat je met de keus voor de juiste boom veel verschil kan maken en je impact heel beperkt is. Maar uiteraard is geen kerstboom of kerstlichtjes in een andere plant (leuk!) een heel goede optie. Die keus heb ik wel meegenomen in de keuze-kerstboom (die volgt nog ;)).

  2. Vandaag gehoord dat men de kerstboom mee kan nemen wanneer je zondag naar de dierentuin in Amersfoort gaat. De dieren vinden het leuk om hiermee te spelen (is daar bedacht). Misschien niet ‘groen ‘ maar het deed me toch even aan je kersbeslissingsboom denken 😃.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *