Eén van de eerste dingen waar je aan denkt bij de combinatie baby’s en het willen maken van duurzame keuzes? Juist ja: wasbare luiers! Het was voor mij vrij duidelijk dat we met de komst van onze mini aan de wasbare luiers zouden gaan. Maar… ben ik ook blij met die keuze? Nu we drie maanden onderweg zijn, wordt het hoog tijd om dat eens uit de (hydrofiele) doeken te doen. Hierbij dus een verhaal over mijn ervaring met wasbare luiers.

 

Voordelen van wasbare luiers

Beter voor het milieu

Laat ik eerst een stapje terug nemen. Waarom zou je überhaupt kiezen voor wasbare luiers? Nou, allereerst bespaar je een hoop afval. Gemiddeld luieren kinderen in Nederland zo’n 3 jaar en 2 maanden. Volgens Milieu Centraal draagt een kind daarmee 5.300 luiers voordat het zindelijk wordt. Dat staat gelijk aan in totaal 836 kilo afval! Of – om het meer behapbaar te maken – 22 kilo luierafval per maand. Behoorlijk wat voor zo’n klein wezentje.

Een wegwerpluier bestaat voornamelijk uit plastic. De binnenlaag (die tegen de billetjes zit) en de buitenlaag (die ervoor zorgt dat vocht niet doorlekt) zijn doorgaans van polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP) gemaakt. De absorberende tussenlaag is gemaakt van superabsorberend polymeer (SAP) in combinatie met pulp van katoen-, hout- of hennep-vezel. Vooralsnog worden de meeste luiers – en daarmee dus al deze plastics – gewoon met het restafval verbrandt. Een heel inefficiënte van het omgaan met waardevolle (niet hernieuwbare) grondstoffen. 

Er komt overigens in Nederland wel een afvalverwerkingsbedrijf dat bezig gaat met het recyclen van luiers (zie www.vanluiernaargrondstof.nl). Maar ook recyclen kost een hoop energie, dus dat maakt wegwerpluiers nog steeds niet de duurzamere keuze. Hoewel het zeker een goede ontwikkeling is.

Als je wasbare luiers gebruikt, draag je niet bij aan die enorme berg (plastic) afval. Dat scheelt heel veel. De impact van wasbare luiers zit vooral in de CO2 uitstoot die gepaard gaat met de energie die het wassen kost. Maar ook in CO2 uitstoot scheelt het gebruik van wasbare luiers enorm met wegwerpluiers. Als je de luiers altijd op 60 graden wast (en dat is niet altijd nodig) en een droger gebruikt (die dingen slurpen natuurlijk energie), dan stoot je alsnog 1,5 keer minder CO2 uit dan wanneer je wegwerpluiers gebruikt. Als je de wasbare luiers ook nog eens gewoon aan de lijn laat drogen, dan is die uitstoot zelfs 2,5 keer lager.

Kortom: reden genoeg om voor wasbaar te kiezen.

 

mijn ervaring met wasbare luiers _1
Het grootste gedeelte van de tijd hebben we nu dus zo’n kleurrijk wasrek.

 

Maar er is meer…

Naast de voordelen voor het milieu, zijn er nog andere voordelen. Voordelen die ook ouders die niet zo bezig zijn met hun ecologische footprint zullen aanspreken.

Allereerst zijn wasbare luiers bijvoorbeeld goedkoper dan wegwerpluiers. Niet per stuk natuurlijk, maar wel over de gehele luierperiode bekeken. Je hebt met wasbare luiers dus een flinke eenmalige investering, maar daarna hoef je nooit meer luiers te kopen. Gemiddeld ben je volgens Milieu Centraal € 1.310,- kwijt per kind aan wegwerpluiers, terwijl je met wasbare luiers gemiddeld € 810,- kwijt bent. Dit voordeel loopt uiteraard op als je de wasbare luiers ook voor een tweede (of derde, of…) kindje gebruikt. Bovendien gaat het hier om gemiddelden. Als je kiest voor de duurste wegwerpluiers in plaats van het huismerk van de plaatselijke drogist, dan loopt je voordeel nog verder op.

Daarnaast schijnen kinderen met wasbare luiers eerder zindelijk te worden dan wanneer ze in wegwerpluiers rondlopen. Dat heeft ermee te maken dat wegwerpluiers bijna té goed absorberen. Kindjes voelen dan helemaal niet dat ze geplast hebben. Met wasbare luiers voelen ze beter wat er gebeurt en gaat de zindelijkheidstraining dus makkelijker.

Tot slot is het beter voor de huid van een kindje. Ook dat heeft te maken met het extreme absorptievermogen van wegwerpluiers. Ze vangen niet alleen vocht op, maar beïnvloeden ook de vochtbalans van de huid. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, hebben dus juist kindjes met wegwerpluiers vaker last van huidirritatie.

 

Onze keuze: Een tweedelig systeem

Net zoals de keuze in wegwerpluiers reuze is, heb je ook binnen de wereld van de wasbare luiers heel veel opties. Verschillende materialen, systemen, merken… je kunt je verliezen in de keuzemogelijkheden.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een tweedelig systeem. Dat betekent dat je een absorberende basisluier in combinatie met een waterdicht overbroekje gebruikt. Daarbij gebruiken we een los inlegvel om de ontlasting op te vangen. Als de mini alleen maar geplast heeft, wassen we het inlegvel gewoon mee en kunnen we het nog een keer gebruiken. Als ze ook gepoept heeft, dan gooien we het vel weg. Helemaal afvalvrij is dit natuurlijk niet. Maar zo krijg je ook geen poep in de wasmachine 😉.

Net als bij wegwerpluiers heb je verschillende maten nodig. In totaal hebben we twee maten gekocht. Die kunnen vervolgens ook nog worden versteld met drukknoopjes, dus eigenlijk heb je vier maten. En dan heb je nog de klitteband sluitingen, die je natuurlijk ook goed kunt gebruiken om de luier perfect passend te maken.

De kleinste maat is nu in gebruik en kan mee tot ze ongeveer 9 kilo is. Daarna volgt de grotere maat. Van de kleinste maat heb je iets meer nodig, kleintjes vragen namelijk om meer verschoonbeurten. We hebben van die maat in totaal nu 20 basisluiers en 4 overbroekjes (die overbroekjes hoef je namelijk niet elke keer te wassen, want die worden in principe niet vies). En dat is voldoende.

Ook hebben we een ‘speciale’ luieremmer met een wasnet daarin. Als de emmer vol is, haal je de luiers er met wasnet en al uit en gooi je de boel zo in de wasmachine. Die vieze luiers hoeft je dus niet weer stuk voor stuk in je hand te houden, wel zo hygiënisch.

We hebben ons trouwens door De Billenboetiek laten adviseren over het systeem, de maten en de hoeveelheid die je van elke luier nodig hebt. Dat is echt een aanrader (geen spon)!

 

mijn ervaring met wasbare luiers _2
Kijk eens wat een gezellig luiertje 🙂

En? Hoe bevalt het nu?

Goed! Ik ben echt onwijs blij met onze keuze voor wasbaar. Helemaal omdat we ook heel goed de vergelijking kunnen maken met wegwerp. Onze mini was namelijk veel te vroeg geboren. Daardoor was ze ook nog veel te klein voor de wasbare luiers (die kun je gebruiken vanaf dat ze ongeveer 3 kilo zijn). We moesten in eerste instantie dus ‘verplicht’ aan de wegwerpluiers.

Als ik zag hoeveel luiers er in die eerste weken al doorheen gingen (en dat waren dan nog kleine schattige luiers van maatje 0), dan ben ik nu zó blij dat we niet meer zoveel afval produceren. Het thuisfront was in eerste instantie nog niet zo zeker van de keuze om voor wasbaar te gaan. Hij was vooral bang dat het veel gedoe zou zijn. Maar ook hij raakte alleen al door het zien van die hoeveelheid luiers steeds meer overtuigd.

Maar goed, dat is alleen nog maar de afval-kant. Het moet natuurlijk ook wel een beetje handig zijn. In de eerste maanden zijn er namelijk zo’n 8 verschoon-momenten per dag, dus als dat elke keer enorm gedoe is, dan ben je daar snel klaar mee. Maar dat valt dus reuze mee, dat gedoe.

 

Verschonen, wassen en weer doorgaan

Natuurlijk moet je even uitvogelen hoe je de luiers het handigst aandoet. Maar dat moet je ook leren met wegwerpluiers. Ik kan nu oprecht zeggen dat het per verschoonbeurt niet langer duurt met een wasbare luier dan met een wegwerpvariant. Ok, je bent misschien 15 seconde langer bezig omdat je ook nog het overbroekje van het tweedelige systeem moet aantrekken. Maar die tijd win je ruimschoots terug doordat je niet zo veel op de billetjes hoeft te boenen om ze schoon te krijgen. Dat brengt me direct bij het volgende punt. (Maak je nu op voor het echte poep- en-plas-gedeelte van dit verhaal).

Zowel het thuisfront als ik hebben het idee dat het daadwerkelijk fijner is voor de mini. Zoals je eerder las, hebben wegwerpluiers een super absorberend vermogen. Dat betekent dat ze ook het vocht uit de ontlasting opnemen. Gevolg: de poep zat regelmatig vastgeplakt en het kostte best wat boenwerk om alles schoon te krijgen. Met de wasbare luiers hebben we daar nooit last van.

Ook hebben we nagenoeg geen last van spuitluiers. Ja, de mini veroorzaakt wel eens een explosie. Maar het heeft nog nooit tot in haar nek gezeten. En dat komt volgens mij echt door dat tweedelige systeem. Daarmee bouw je een behoorlijk stevige verdedigingslinie voor een shitstorm.

 

mijn ervaring met wasbare luiers _3
Een la vol luiers.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Uhm… ik kan er eigenlijk maar ééntje bedenken. Een wasbare luier vormt namelijk een groter pak om de babybips dan een wegwerpluier. Dat betekent dat we onze mini geen broekjes aan kunnen doen met de meest slanke fit. Gelukkig zijn de meeste babykleertjes voor gezonde Hollandse baby’s gemaakt en past dat prima. Maar de broekjes van een bekend Frans kinderkledingmerk moeten we links laten liggen. Een fashion issue dus. En eigenlijk is dat natuurlijk geen issue. Helemaal niet omdat dat relatief minder wordt naarmate ze grotere maatjes gaat dragen.

Bovendien zien de wasbare luiers er zó vrolijk en kleurrijk uit, dat daar geen wegwerpluier tegenop kan. Dus wat dat betreft is het 1-1 op het fashion front.

En het wassen? Tja, dat wordt gewoon onderdeel van je routine. Als je er over nadenkt, kost dat bovendien echt niet heel veel tijd. Zoals ik hierboven vertelde, gooien we de luiers met wasnet en al in de wasmachine. To break it down: je pakt het wasnet, loopt naar de wasmachine, gooit het net erin, doet wasmiddel in het bakje, stelt het programma in en zet de machine aan. In totaal een kwestie van maximaal 2 minuten. En het ophangen van de luiers aan het droogrek: ook dat duurt maximaal 5 minuutjes. We hebben nu ongeveer één keer in de 1,5 – 2 dagen een luierwas. Dus dat is qua extra tijd heel erg te overzien. Daar staat tegenover dat we nooit naar de winkel hoeven om nieuwe luiers te kopen. Scheelt ook weer tijd.

 

Resumerend, concluderend

Al met al wegen de voordelen (beter voor het milieu, beter voor de portemonnee en beter voor de babyhuid) wat mij betreft ruimschoots op tegen de nadelen (het wassen en de grote luierbips). En niet alleen wat mij betreft. Ook het thuisfront is inmiddels groot fan van de wasbare luiers! En gezien zijn sceptische houding vooraf, is dat misschien nog wel de beste aanbeveling 😉.

 

Vragen?

Heb je nog vragen over het gebruik van wasbare luiers? Stel ze gerust! Ik zit inmiddels al in zo’n routine, dat ik soms alweer vergeet wat voor bezwaren / vragen / onzekerheden ik vooraf had.

 

 

17 thoughts on “Mijn ervaring met wasbare luiers”

 1. Tof dat je alles voor- en nadelen over dit onderwerp zo even samenvat! Ik heb het zelf nog niet nodig haha (want ik ben geen mama), maar ik vind het wel een heel interessant onderwerp. Fijn om te weten dat het zo goed bevalt ook.

 2. Wat een mooi en compleet verhaal zo! Het wassen zou ik denk ik vooral tegenop zien, maar ik had nog nooit stil gestaan bij het alternatief (niet nodig haha) en dan klinkt even wat doeken ophangen ineens een stuk aantrekkelijker dan elke paar dagen een enorme (en dure) verpakking luiers halen. Als het ooit nodig is kom ik graag op cursus en stuur ik mijn thuisfront even bij de jouwe langs 😉

  1. Je weet me te vinden, mocht het ooit nodig zijn ;). En het wassen valt me oprecht reuze mee. Er zijn vervelendere routinematige klusjes die bij het hebben van een kleine huisgenoot komen kijken.

 3. Zelf ben ik een paar maanden geleden overgestapt op wasbare luiers ( pas bij ons vijfde kindje) en wat een vrolijkheid geven ze! Alleen al die vrolijke luiers aan de waslijn, fantastisch! Zelf kozen wij voor Panda baby, met leuke patronen.
  Tip aan alle moeders die luiers willen kopen: in Belgie zijn de wasbare luiers veel goedkoper. Daar ben je een tientje per wasbare luier kwijt. Zelf redden wij het met vijftien luiers, reken uit je winst!
  Heerlijk om geen stinkende afvalcontainer met luiers te hebben. Het enige nadeel is dat bij wat grotere kinderen er wat lekkage in de nacht kan zijn…

  1. Wat goed om te lezen dat jullie de overstap ook gemaakt hebben en dat het bevalt! En ik wist helemaal niet dat ze in België zoveel goedkoper waren, dat scheelt inderdaad een hoop geld. Goede tip!

  2. Tof! Weet je dat er extra inleg stukken zijn voor grotere kinderen, zodat er meer vocht word opgenomen? Kijk even op de site van billenboetiek.

 4. Vraagje. Wij hebben ook wasbare luiers aangeschaft voor ons eerste kindje. Zelfde systeem als jij hebt. Nu ben ik opzoek naar een goede luiertas. Aangezien deze luiers flink wat groter zijn. Welke gebruik jij?

  1. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk geen aparte luiertas heb. Afhankelijk van hoeveel luiers ik wil meenemen (dus eigenlijk afhankelijk van hoe lang we op pad gaan), pak ik gewoon een formaat tas uit huis die daar bij past. Soms is een simpele katoenen tasje genoeg, en soms doe ik het in mijn rugzak. Hoe doe jij dit nu?

 5. Hier nog een baby-loze lezer!

  Het is nooit te vroeg om geïnspireerd te raken door artikelen als deze.
  Er komen veel dingen bij kijken als je een kind krijgt, toch fijn om daar (ruim) van te voren een idee van te hebben. Ik wist natuurlijk dat luiers duur zijn, maar dat het zo hoog oploopt… Heftig hoor!
  Ook heel interessant dat de billetjes makkelijker schoon te maken zijn, lijkt me een heel comfortabel voordeel voor zowel mama als kindje!

  Ik gebruik sinds een jaar met plezier zo’n menstruatie-cup, dus ik denk dat wasbare luiers een vrij logische stap is als we een kindje krijgen. (vooral nou ik lees dat er geen poep in de wasmachine komt, dat idee leek me namelijk heeeeel goor..)

  Ik merk dat ik me steeds meer begin te interesseren in “groener leven”, en een nieuwe situatie in de toekomst “meteen groen aanpakken” is vast makkelijker dan gaandeweg omschakelen.

  Ben benieuwd of de kleine ook inderdaad veel eerder zindelijk wordt, houd ons op de hoogte 😉

  Bedankt voor je inspiratie!

  1. Hai Sandra! Wat een leuke reactie! Misschien juist wel van een baby-loze-lezer ;), dat betekent dat het in elk geval aanspreekt (en dat het poep-in-de-wasmachine-argument goed onderuit is gehaald). Zindelijk is onze mini overigens nog niet (dat zou ook wel héél rap zijn, met 17 maanden), maar we gebruiken de wasbare luiers wel nog steeds naar volle tevredenheid.

   Mooi om te lezen dat je groener leven steeds interessanter vindt. Ik ben het met je eens dat een nieuwe situatie meteen duurzaam aanpakken vaak makkelijker is dan gaandeweg omschakelen. Dan is het gewoon de norm en ben je niet anders gewend. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als die keuzes ook de norm zijn in de hele samenleving, maar vaak is het toch nog een beetje pioneren. Ik word dan ook altijd heel blij als mensen (jij!) vertellen dat ze zich steeds meer bewust worden en graag groener willen gaan leven.

   En wat goed van die menstruatiecup! Die staat dan weer al een tijdje op mijn wensenlijstje om aan te schaffen (maar op de een of andere manier ervaar ik daar dan weer een drempel). Ben je er tevreden mee?

   1. Ja hoor, heel erg!
    Geen gedoe met vieze tampons ofzo, en net als bij de luiers: de natuurlijke vochtbans van je lijf blijft normaal, gaat gaat dus ook op de laatste dag nog prima. En je hoeft niet eraan te denken iets mee te nemen als je de deur uitgaat..
    Soms begin ik al een dag voor ik het verwacht, bijvoorbeeld als ik niet thuis ben, is wel een fijn gevoel dat je zeker weet dat er niets “kan gebeuren”.

    Ik ervaar het ook vooral veel hygiënischer: er komt geen lucht bij, dus gaat ook niet stinken. Geen touwtje die in de weg zit als je moet plassen tussendoor..
    De eerste keren kan je desnoods nog maandverband/inlegkruisje erbij gebruiken, als je bang bent dat het niet goed zit (heb daar nog nooit last van gehad eigenlijk).

    Thuis voor en na werk een keer leeg gooien en spoelen onder de kraan, en voor het slapen gaan, da’s genoeg op een “zware” dag. Meestal is twee keer ook voldoende.

    Even wennen, maar gaat verrassend snel!
    Laat je drempel je niet tegenhouden, naar mijn mening is het de beste uitvinding ooit gedaan voor een vrouw 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *