Een wat? Ja heus, een circulaire spijkerbroek, het bestaat! MUD Jeans maakt ze. En ik ben fan. Het idee is eigenlijk heel simpel. Je koopt of leaset een jeans en als je ‘m zat bent (of als je ‘m zo vaak hebt gedragen dat hij versleten is) kun je je spijkerbroek weer inleveren. MUD Jeans pimpt ze dan weer op of maakt er een hele nieuwe spijkerbroek van.

 

Circulaire verdienmodellen zijn steeds meer in opkomst. Het achterliggende idee is dat alle grondstoffen die we gebruiken waardevol en schaars zijn. Nu is het vaak zo dat we iets kopen, het gebruiken totdat het kapot is (of we het niet meer interessant vinden) en daarna weggooien. De grondstoffen worden dan verbrand. Maar dat een product kapot is, betekent niet automatisch dat de materialen waarvan dat product gemaakt is geen waarde meer hebben. Bedrijven die circulair opereren voelen zich verantwoordelijk voor die grondstoffen en zullen dus ook willen dat je het ‘kapotte’ product weer naar ze terugstuurt. Zo kunnen zij er op toezien dat alle grondstoffen die erin zitten weer opnieuw worden gebruikt. Dat is flink minder belastend voor het milieu.

 

MUD Jeans | grihnz

 

Lease een jeans

In de mode-industrie is dit nog een allesbehalve toegepast model. Daar heeft MUD Jeans verandering in gebracht. MUD is het eerste modemerk dat volledige verantwoordelijkheid neemt voor alle grondstoffen die in hun kleding wordt gebruikt. Dat betekent dat ze er enerzijds voor willen zorgen dat een broek zo lang mogelijk gedragen wordt. En anderzijds dat – als een broek niet meer gedragen wordt – ze deze weer terugnemen en opnieuw verwerken.

Daarvoor hebben ze een lease-constructie bedacht: je betaalt eenmalig een lidmaatschap van € 20,- en daarna kun je voor € 7,50 per maand een spijkerbroek leasen. Als hij kapot is, wordt hij gratis gerepareerd. En na een jaar heb je de broek afbetaald en is hij van jou (totdat ie alsnog versleten is, dan stuur je ‘m natuurlijk terug). Je mag je broek na dat jaar ook direct terugsturen en inruilen voor een ander exemplaar om een nieuwe leaseperiode te starten. Doordat het maandbedrag relatief laag is, kan niemand meer zeuren dat fair fashion zo duur is. Voor hetzelfde bedrag dat je een broek bij de H&M koopt – die vaak weer snel versleten is – lease je een paar maanden een broek van veel betere kwaliteit, die dus ook veel langer mee gaat.

MUD Jeans - lease a jeans
© MUD Jeans

 

Je kunt een nieuw paar ook gewoon in één keer aanschaffen voor € 98,- (dat heb ik gedaan). Dan heb je geen maandelijkse lease. Maar je levert ‘m natuurlijk wel weer in als je er klaar mee bent. Sterker nog: je kunt een return agreement tekenen waarin je expliciet belooft om je spijkerbroek nooit als vuil te behandelen.

 

MUD Jeans - return agreement

 

Hoe vervuilend zijn spijkerbroeken eigenlijk?

Gemiddeld gaat de productie van één spijkerbroek gepaard met (het vervuilen van) 7.000 tot 8.000 liter water en 23 kilo CO2 uitstoot. Katoenproductie is daarnaast wereldwijd ook nog eens verantwoordelijk voor een kwart van al het pesticidegebruik. MUD heeft de impact van hun jeans ook laten doorrekenen. Voor een nieuwe MUD jeans is 1.554 liter water nodig en 9 kilo CO2 uitstoot. Dit komt onder andere doordat zij met grondstofleveranciers werken die hun water recyclen en weinig tot geen afvalwater produceren. Kies je voor een vintage (geupcycled) exemplaar, dan is de impact nog kleiner: 777 liter water en 5 kilo CO2 uitstoot. Dat scheelt nogal!

De allernieuwste broeken die MUD Jeans maakt (je moet tenslotte ergens mee beginnen) zijn volledig van biologisch katoen. Spijkerbroeken die terugkomen worden beoordeeld op kwaliteit. Dan zijn er twee routes. Of ze zijn nog in goede staat. Dan worden ze helemaal gereinigd, gerepareerd en gepimpt. Of ze zijn beyond repair. Dan gaan ze de shredder in en wordt er nieuwe draad van gesponnen. Vervolgens wordt er weer een nieuwe broek van gemaakt die bestaat uit een combinatie van 40% gerecycled materiaal en 60% nieuwe biologische katoen. Het kan trouwens ook dat er andere kleding van wordt gemaakt, zoals shirts en truien.

Naast dat de gebruikte katoen duurzaam is, zijn de spijkerbroeken ook nog eens vegan. Zijn er dan ook niet-vegan spijkerbroeken? Jazeker, het label dat op de achterkant van de meeste jeans zit, wordt vaak van leer gemaakt. Daar doet MUD niet aan.

 

Anders dan de textielbak

Waarom is het concept dan anders dan je kleding in een textielbak doen wanneer je erop uitgekeken bent? Op zich is dat natuurlijk ook een goed idee, met andere kleding zou ik dat ook zeker aanraden. Een groot deel van die kleding krijgt namelijk ook weer een goede nieuwe bestemming. Maar een deel wordt ook gedowncycled tot bijvoorbeeld poetsdoek. Of, wanneer het echt onbruikbaar is, alsnog verbrand. Bovendien komen er in zo’n bak allerlei verschillende type stoffen bij elkaar. Katoen, wol, synthetisch: het is veel intensiever om dat te scheiden en kan bovendien lang niet altijd meer tot een vergelijkbare kwaliteit verwerkt worden.

Doordat MUD precies weet wat voor katoen zij gebruiken en ook steeds hun eigen materialen terugkrijgen, kunnen zij deze veel makkelijker weer verwerken. En dan kun je je als producent dus veel makkelijker verantwoordelijk voelen voor je hele keten!

 

MUD Jeans aan kledinghanger

 

15 thoughts on “Ik heb een circulaire spijkerbroek!”

 1. Wat tof is dit, zeg! Fijn dat je het even helemaal uitlegt, want ik dacht dat leasen meer bedoeld was voor dames die elke maand een ander modelletje willen. Voor als mijn huidige broeken versleten zijn (en ik niks in de kringloop kan vinden), staat Mud Jeans sowieso al hoog op mijn lijstje, maar dit zijn echt wel extra bonuspunten.

  Weet je trouwens of ze nou ook spijkerbroeken van andere merken innemen als die versleten zijn? En zit je nieuwe broek ook lekker? Veel plezier ermee 🙂

  1. Ja, dat dacht ik eerst ook, maar het gaat dus juist om specifiek één broek die je dan lekker helemaal afdraagt (of minimaal een jaar gebruikt dan :)). Jammer genoeg nemen ze geen broeken van andere merken in. Aan de andere kant snap ik dat ook wel weer, want grote kans dat die niet van zuiver biologisch katoen zijn en dat verwerkt dus weer een stuk lastiger.

   Hij zit in elk geval heeeeeeerlijk! Ik heb ‘m wel eigenlijk expres in een winkel gekocht, omdat ik graag wilde weten hoe die zat en welke maat ik dan moest hebben enzo. Maar goed, dat kun je in principe ook thuis doen en eventueel retourneren (ben zelf alleen niet zo’n online shop held, haha, vind ik altijd gedoe).

   1. Ah ja, dat is begrijpelijk. Gelukkig gaan mijn goedkope C&A-broekjes nog wel even mee. Valt me eigenlijk helemaal niet tegen hoe lang die nog goed blijven, maar dat overtuigt me er ook van dat ik me de volgende keer best een ‘dure’ broek kan veroorloven. Zeker als daar zo’n goed verhaal bij hoort!

    Ik zou ook zéker naar de winkel gaan. Spijkerbroeken vind ik bijna nooit lekker zitten, dus ik hoop heel erg dat Mud Jeans een fijn model voor me heeft. Volgens mij heb ik ze bij de Nukuhiva al zien liggen 🙂

    1. Mocht je C&A broekje het toch begeven :), ik heb ‘m in Utrecht bij Hutspot gekocht. Bij Nukuhiva hadden ze ze niet, daar had ik eerst nog gekeken, want daar verwachtte ik ze juist wel. Maar misschien is de collectie intussen aangevuld ;).

     1. O ja, bij Hutspot hadden ze laatst nog een reparatiefeestje met Mud Jeans. Dan heb ik bij de Nukuhiva vast andere mooie, eerlijke en duurzame broeken gezien. Zo fijn dat er meerdere merken te passen zijn in ons eigen stadsie 🙂

  1. Ja, echt geweldig hé? Ik vond het zo leuk toen ik het voor het eerst tegenkwam. Maar toen had ik nog geen nieuwe broek nodig, haha. Dus zodra m’n oude zwarte spijkerbroek kapot ging, wist ik welke nieuwe ik wilde hebben ;).

 2. Ik heb net dezelfde broek 😀 na 6 maand zat er een gat aan mn billen (door mn job stap ik veel kilometers per dag, doordat mn benen tegen elkaar schuren heb ik hier heel snel slijtplekken), maar de repairservice herstelde dit heel mooi en vrijwel onzichtbaar. Spijtiggenoeg is de kleur wel nogal vervaagd

  1. Wat leuk dat jij ‘m ook hebt! En dat die repairservice dus zo goed werkt! Daar was ik al wel heel benieuwd naar. En van die kleur: tja, dat is natuurlijk wel een risicootje. Zelf vind ik dat juist altijd wel mooi. Maar daar wordt ie natuurlijk wel minder netjes van (wat eigenlijk weer het voordeel is van een echt zwarte spijkerbroek; dan kan je ‘m nog eens naar wat nettere gelegenheden aan).

 3. Wat leuk! Ik kende het idee al, maar nog niemand die het daadwerkelijk geprobeerd heeft. Ondertussen heb ik even in de webshop geneusd, maar ik zag mijn maat nog niet tussen de mooie skinny’s! Waar heb je ‘m in de winkel gekocht?

  1. Ik heb ‘m in Utrecht bij Hutspot (aan de Neude) gekocht. Wilde de broek wel even passen voordat ik ‘m kocht, juist ook omdat hij in de lengte maar tot 32 gaat (en ik vrij lange benen heb :)). Maar dat ging gelukkig goed met die lengtemaat (wel mede doordat een beetje hoog water best hip is tegenwoordig, haha).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *