Rondom Valentijnsdag word je natuurlijk om de oren geslagen met reclames voor parfum. Maar wil je ècht een origineel luchtje dat ook nog eens duurzaam is?
Dan moet je bij RUIK zijn! Die hebben namelijk op een hele toffe manier plantaardig parfum.

 

 

Eau d’Orange

RUIK is opgericht door broer Boye en zus Noëlle. Zij ontwikkelen unieke parfums van plantaardige reststromen. Vorig jaar brachten zij hun eerste parfum uit. Verschil – Eau d’Orange. De naam verklapt het al een beetje: dit parfum wordt gemaakt van de schillen van sinaasappels. Schillen die anders weggegooid zouden worden. Uit die schillen wint RUIK de etherische sinaasappelolie en die verwerken ze in een parfum, vrij van synthetische stoffen. Zo geven zij een hele nieuwe betekenis aan een sinaasappelhuidje!

Nog meer leuks: ze gebruiken de sinaasappelschillen ook om er papier van te maken en zelfs om er ‘sinaasappelleer’ mee te maken. Daarmee hebben ze meteen een passende verpakking voor hun flesjes Eau d’Orange.

 

Plantaardig parfum _1

Plantaardig parfum _2

 

DEN

Ik stuitte op RUIK omdat zij onlangs een heel mooi nieuw project zijn gestart. Toen ik eerder de KeuzeKerstBoom maakte, had ik er natuurlijk niet aan gedacht dat je misschien wel parfum van kerstbomen kunt maken. Boye en Noëlle dachten daar gelukkig wel aan. Zij trokken de stoute schoenen aan en vroegen de gemeente Amsterdam of zij de kerstboom op de Dam mochten redden. Elk jaar wordt daar een  gigantische kerstboom geplaatst. Deze mega-kerstboom (die van afgelopen kerst was 22 meter hoog) is een icoon in Amsterdam. Normaalgesproken wordt hij na kerst verbrand of versnipperd. Ontzettend zonde natuurlijk. Dit keer wilde RUIK de boom een tweede leven geven en er parfum van maken.

Op 10 januari mochten Boye en Noëlle helpen om de boom op de Dam neer te halen. Vanaf toen konden ze aan de slag. Momenteel zijn ze nog druk bezig met het parfum-maak-proces en later dit jaar verschijnt het parfum: DEN. Bang om naar kerstboom te ruiken als je dit draagt hoef je gelukkig niet te zijn. Het schijnt vooral een hele frisse groene geur te zijn. Ik ben heel benieuwd!

 

Plantaardig parfum _3

Plantaardig parfum _4

 

Groen Licht

Wil je weten hoe dat nou in zijn werk gaat, dat verwerken van een gigantische kerstboom in een parfum? En waarom plantaardig parfum duurzamer is dan synthetisch parfum? Over twee weken (maandag 27 februari) vertellen Boye en Noëlle hun verhaal in de uitzending van Groen Licht.

 

 

10 thoughts on “RUIK: Plantaardig Parfum”

  1. Wat gaaf! Wat een onzin trouwens dat die boom wordt verbrandt of versnipperd… niet echt groen (haha). Heel tof dat mensen hier zoiets tofs van kunnen maken.

  2. Wat tof is dit Amke! En dat papier, wat mooi! Ze zouden het eigenlijk ook los moeten verkopen, ik vind het echt wat hebben! En ben heel benieuwd hoe het ruikt: de dennen lijkt mij persoonlijk lekkerder, ik ben niet zo’n sinasappelgeur-fan;) Haha is dat een woord? Thanks voor deze leuke blog!

    1. Dank je wel :)! Ik moet zeggen dat ik met jou in het ‘niet-zo-fan-van-sinaasappelgeur’-kamp zit. Maar dat papier lijkt mij dan inderdaad wel weer heel tof.

    1. Mooi hè?! Ik zag dat ze DEN nu in de voorverkoop hebben en dat hij naar verwachting in september verkrijgbaar is. Ben ook heel benieuwd met wat voor geuren ze in de toekomst nog gaan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *