Het viel me op dat het artikel over de start van mijn zoektocht naar duurzame shampoo de laatste weken steeds vaker bezocht wordt. Bovendien kreeg ik de laatste tijd ook vaker vragen uit mijn directe omgeving over hoe het nu stond met mijn haar-was-routine. Een teken dus dat het de hoogste tijd is om terug te blikken op de shampoo queeste die ik het afgelopen jaar heb doorlopen. Want boy oh boy, dat heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad. Dus: is mijn zoektocht naar een shampoo zonder palmolie geslaagd? Waar was ik mijn haar tegenwoordig mee? En bevalt dat?

 

De randvoorwaarden voor duurzame shampoo

Tot begin vorig jaar waste ik mijn haar met de shampoo en conditioner van een bekend commercieel merk – because I was worth it. Maar daar wilde ik verandering in brengen. Ik wilde overstappen naar een duurzame shampoo. Een shampoo die ik kon gebruiken zonder me druk te maken over een ellenlange lijst met ingrediënten van twijfelachtige afkomst.

Even een korte recap van de randvoorwaarden die ik stelde aan mijn nieuw te verwerven shampoo. Ik wilde:

 • een shampoo zonder palmolie
 • een shampoo zonder microplastics
 • een shampoo die niet getest was op dieren
 • een shampoo van een eerlijke producent
 • een shampoo die bij voorkeur niet in een plastic verpakking zat

En natuurlijk niet onbelangrijk: ik wilde een shampoo waar mijn haar goed schoon van werd. Dezelfde eisen stelde ik uiteraard voor de conditioner die ik daar ook bij zou gebruiken.

Gedurende mijn zoektocht kwam ik er achter dat vooral de eis voor een palmolievrije shampoo een lastige was. Over de andere voorwaarden is vaak nog wel informatie te vinden. Maar producenten zijn blijkbaar heel goed in het verstoppen van palmolie in allerlei moeilijke benamingen of in het simpelweg niets loslaten over de herkomst van bepaalde ingrediënten. De zoektocht richtte zich uiteindelijk dus vooral op het achterhalen of het een shampoo zonder palmolie betrof of niet.

 

Test 1: Aleppo zeep

Nadat ik de laatste druppels uit mijn fles niet-zo-duurzame shampoo had geknepen, kon het grote testen beginnen. Ik startte met het gebruiken van een blok aleppo zeep als shampoo. Deze zeep voldeed in elk geval aan vier van de gestelde voorwaarden: geen palmolie en microplastics, niet getest op dieren en niet verpakt in een plastic fles. Aangezien ik het blok zeep als cadeautje van Sinterklaas kreeg, moet ik eerlijk bekennen dat ik over de producent niet veel kan zeggen (ervan uitgaand dat de goedheiligman niet zelf aan de zeepmakerij was geslagen). Wat ik een groot voordeel vond, is dat aleppo zeep slechts uit vier natuurlijke ingrediënten bestaat: olijfolie, laurierolie, plantaardige soda en water.

Hoewel de randvoorwaarden dus veelbelovend waren, was het resultaat wat minder. Na de eerste keer wassen, zag m’n haar er op zich goed schoon uit. Het voelde alleen nog wel wat vettig aan. Ik dacht dat mijn verwende haar er misschien gewoon nog aan moest wennen. Ik had immers jarenlang een shampoo met SLS gebruikt – wat een flink agressieve reiniger is. Dus ik zette door en gebruikte de aleppo zeep daarna nog een wasbeurt of twee. Helaas werd het resultaat er alleen maar vetter op. En inmiddels voelde ik het niet alleen, maar was het ook te zien: mijn haar viel in vette strengen uit elkaar.

Hoe jammer ik het ook vond, ik moest concluderen dat aleppo zeep en mijn haar geen dikke vrienden zouden worden. Voor anderen werkt het misschien, maar voor mij helaas niet. Dat betekent overigens niet dat ik de zeep heb weggegooid. Hij heeft trouw dienst gedaan als vervanger voor mijn douchegel. En dat dat echt een duurzame vervanger was, bleek wel uit hoe lang het blok meeging. Het duurde bijna een jaar voordat hij op was!

 

 duurzame shampoo _ aleppo zeep

Test 2: Babongo shampoobar

Vol goede moed ging ik door met het testen van de tweede shampoo. Ik had een shampoobar van Babongo besteld. Deze shampoobar had wel iets meer ingrediënten, maar voldeed nog steeds aan de gestelde randvoorwaarden. Hij rook bovendien heel lekker (een stuk lekkerder dan het toch wel eigenaardige geurtje van de aleppo zeep). En er zat een zachte reiniger in, dus ik had goede hoop dat dit mijn haar beter schoon zou krijgen.

Mijn ervaring begon goed. Met deze shampoobar kreeg ik een beduidend schoner effect dan met de aleppo zeep. In het begin was ik dus super enthousiast. Helaas werd dat enthousiasme na een paar weken toch getemperd. Het leek erop dat ik last had van build-up: restjes shampoo die stiekem toch bleven zitten waardoor mijn haar alsnog vettig werd. Dit werd – ondanks dat ik mijn haar naspoelde met appelazijn (daarover verderop meer) – steeds erger. En mijn haar werd dus wederom steeds vetter.

Ook over de Babongo shampoobar moest ik uiteindelijk dus de conclusie trekken dat het geen match made in heaven was met mijn haar. En ook deze shampoobar heeft dus uiteindelijk dienst gedaan als ‘gewone’ zeep.

shampoo zonder palmolie _ babongo shampoobar
© Babongo

Test 3: Weleda shampoo

Hoe graag ik ook een shampoobar wilde (want: geen verpakking), ik kon er geen vinden die gegarandeerd palmolievrij was én goed werkte. Daarom richtte ik mijn pijlen in de derde test op Weleda. Ik koos voor Weleda Haver Herstellende Shampoo. De ingrediëntenlijst werd weer een stukje langer. Maar Weleda wist te verzekeren dat ze geen palmolie en* microplastics in deze shampoo hadden gestopt. Bovendien is het merk al jaren aanvoerder van de eerlijke merken lijst van Rankabrand als het aankomt op cosmetica. Hier kon ik geen buil aan vallen dacht ik zo.

Dat klopte! Ik vond dit oprecht een fijne shampoo. Mijn haar werd er een stuk schoner van dan van de Babongo en de aleppo zeep. En ik kreeg geen last van build-up. Wel was hij milder dan mijn oude shampoo en hij schuimde minder, dus ik moest wat meer ‘schrobben’. Maar goed, dat had ik er wel voor over, wetende dat ik geen shampoo gebruikte waar oerwouden voor werden neergehaald.

Dit had dus zomaar het einde van mijn zoektocht kunnen zijn. Ware het niet dat er toen een nóg beter alternatief om de hoek kwam.

* Toevoeging achteraf: Dit had dus toch niet het einde van mijn zoektocht kunnen zijn. Weleda gebruikt namelijk toch palmolie als bron van o.a. glycerine en glycerylcaprylaat. Dit zit overigens niet in alle Weleda producten, maar wel in deze shampoo.

 

shampoo zonder palmolie _ weleda

 

Winnaar: Zaailingen shampoobar

Ik was namelijk niet alleen in mijn zoektocht naar een duurzame shampoo zonder palmolie. Linda – van de blog Zaailingen – was ook druk bezig met dezelfde ontdekkingsreis. Regelmatig hielden wij elkaar op de hoogte van onze bevindingen (en deelden we onze frustraties). Op een gegeven moment trok Linda de stoute schoenen aan: als er dan geen goed werkende shampoobar zonder palmolie bestond, zou ze er zelf wel één gaan maken.

Of ik proefkonijn wilde zijn? Natuurlijk!

Niet veel later plofte er een pakketje op mijn deurmat. Een zelfgemaakte shampoobar die bestond uit slechts 4 ingrediënten. En echt waar: ik werd helemaal gelukkig van deze shampoo. Hij schuimde goed, mijn haar werd er squeaky clean van en het was superzacht als het opgedroogd was. De resultaten waren beter dan met de Weleda shampoo. Ook na een paar maanden testen. Wat mij betreft is deze shampoo dus de grote winnaar. En sterker nog: het thuisfront gebruikt deze shampoobar intussen stiekem ook (en het zegt heel wat dat hij zijn oude vertrouwde shampoomerk de rug heeft toegekeerd).

Hopelijk blijft Linda deze shampoobars nog een flinke tijd maken, zodat ik ze braaf kan blijven bestellen in haar webshop. En zo niet, dan zit er niets anders op dan ze zelf maken. Dat kan ook prima, met haar DIY beschrijving van de ingrediënten en de werkwijze.

 

shampoo zonder palmolie _ zaailingen shampoobar
© Zaailingen

Appelazijn als conditioner

Zoals je eerder al kon lezen, gebruikte ik naast shampoo ook altijd een conditioner om mijn pluizige haar een beetje zacht en in toom te houden. Ook daar wilde ik een milieuvriendelijker alternatief voor. Al snel las ik over het gebruik van appelazijn als alternatief voor conditioner. Een beetje sceptisch, maar vooral heel nieuwsgierig, wilde ik dit wel eens proberen. Aangezien de appelazijn toch in mijn keukenkastje stond, kon ik het makkelijk een keertje uittesten. En dit bleek – in tegenstelling tot de tests met de shampoobars – meteen een groot succes!

Het klinkt misschien een beetje gek, azijn in je haar spuiten, maar het werkt echt. Belangrijk is trouwens wel dat je de appelazijn verdunt. In een pompje (waar daarvoor een ander haar-verzorgingsproduct had gezeten) heb ik nu standaard een mix van 50% appelazijn en 50% water zitten. Na het wassen, spuit ik dit in mijn haar. Ik laat het heel eventjes intrekken en spoel het vervolgens goed uit (je wil immers niet dat je haar naar sladressing ruikt 😉). En dat werkt dus! What can I say, soms hoef je blijkbaar helemaal niet heel ingewikkeld te doen met allerlei moeilijke producten om een goed resultaat te krijgen.

 

Minder vaak wassen

De verduurzaming van mijn haar-was-routine richtte zich overigens niet alleen op het vinden van een betere shampoo. Ik realiseerde me ook dat het handig was om mijn haar simpelweg minder vaak te wassen. Dat scheelt enerzijds een hoop shampoo en anderzijds een hoop douchewater (ik sta namelijk toch zeker twee keer zo lang onder de douche als ik mijn haar moet wassen).

Dat minder vaak wassen ging overigens ook niet van de ene op de andere dag zonder slag of stoot. Voorheen waste ik mijn haar om de twee of drie dagen. Intussen heb ik dat uit weten te bouwen naar eens in de acht dagen. Ik kan het dan de eerste drie dagen los dragen, zonder het tussendoor nog weer nat te maken. Op dag 4 maak ik het weer even nat onder de douche, maar dan kan ik het daarna vaak weer 2 dagen los dragen. Op dag 6 geef ik het soms nog een oppepbeurt met een beetje azijn. Of ik draag het simpelweg vast (in een knotje of vlecht). Op dag 7 gaat het sowieso vast. En daarna kan ik de hele routine weer opnieuw beginnen. Ik hoop het nog verder uit te kunnen bouwen, maar voorlopig ben ik al heel content met dit resultaat!

 

14 thoughts on “Shampoo zonder palmolie”

 1. Hoera! Ik voel me vereerd dat je zo enthousiast bent over mijn shampoo en ben natuurlijk ook heel blij dat we ein-de-lijk iets gevonden hebben dat aan al die eisen voldoet. Het thuisfront hier is nog niet helemaal om, maar ik vind het al heel wat dat hij het nu aan het proberen is. Zelf ben ik alweer verder aan het experimenteren met no poo, maar no worries, jij kan ze altijd blijven bestellen hoor 😉

  Weleda gebruikt trouwens vaak wel (‘duurzame’) palmolie. Konden ze je vertellen waar alle verdachte ingrediënten vandaan komen? Zou wel een heel aangename toevoeging zijn aan mijn lijstje palmolievrije shampoos 🙂

  1. Helaas toch een dode mus op het Weleda-front. Weleda gebruikt namelijk toch (deels) palmolie als bron van o.a. glycerine en glycerylcaprylaat. Hij kan helaas niet op het lijstje dus. Ik heb dit ook in het artikel toegevoegd.

 2. Ik gebruik Linda’s shampoobar ook en ik vind het ook een topper! Net als jij kan ik het meestal eens in de acht dagen wassen, al hangt het een klein beetje van het weer af. Ik gebruik nog geen appelazijn, dus dat zou ik nog extra kunnen proberen, maar ik ben echt supertevreden.

 3. Ik ben ook al een tijd bezig met mijn overstap naar een duurzame shampoo. Nu heb ik nog een shampoobar van de Lush waar waarschijnlijk helaas wel palmolie in zit. Ik heb al een blog aleppozeep klaar liggen voor als de shampoobar op is maar naar jou verhaal ga ik die denk ik ook maar voor mijn lichaam gebruiken en dan ga ik voor mijn haar de zeep van Linda gebruiken 🙂
  Het liefste ga ik no poo maar ben het aantal keer wassen net als jij aan het afbouwen. Nu zit ik op drie dagen, maar misschien dat dat ook wel komt doordat er dus toch palmolie in de shampoobar verwerkt zit?!

 4. Ander goed alternatief is werfzeep. Ruikt heerlijk en doet het top 🙂 als de shampoo niks is voor je dan absoluut de schoonmaakzeep, body zepen en scrubs!

 5. Hi,

  Leuk stukje. Ik ben inmiddels ook een zoektocht gestart naar een palmolievrij alternatief.
  Nu 1,5 maand een stuk shampoo gebruikt van Lush waarvan werd gezegd in de winkel dat er geen palmolie in zat.
  Ik vind ‘m lekker ruiken en heb ook wel het idee dat hij schoon wast, maar vind hem niet lekker schuimen.
  Maar wat ik nog lastiger vind, is dat ik sindsdien heel snel haarpijn heb. Zelfs als ik mijn haar los draag (wat ik eigenlijk nooit doe).
  Iemand hier ervaring – en nog beter – oplossingen voor?

  1. Hai Anne, Goed bezig met je zoektocht naar een palmolievrije shampoo! Een fijne vinden is inderdaad een hele uitdaging, dat merkte ik inderdaad ook in mijn expeditie. En haarpijn krijgen van je shampoo, dat lijkt me niet prettig (ik heb er overigens geen ervaring mee). Ik gebruik zelf nog altijd naar volle tevredenheid de shampoobar van Zaailingen. Die schuimt overigens ook lekker (veel meer dan ik met andere shampoobars heb ervaren). Wellicht zijn er nog andere mooie alternatieven, maar die kan ik zelf niet uit ervaring aanraden. Veel succes met je zoektocht!

 6. De shampoo bars van Tinktura zijn vrij van parabenen sls en conserveringsmiddelen, dierproefvrij, handmade én vegan. Ook geen palmolie erin 😊.

 7. Iemand ervaring met de shampoo bars van Happy soaps? Ook vrij van palmolie, sls en andere troep. Zelf nog niet geprobeerd.

  1. Hai Lois! Happy soaps ken ik niet. Maar ik heb ze even gegoogled en de bars zien er in elk geval prachtig uit! En inderdaad, vrij van palmolie, (micro)plastics en andere meuk. Op het eerste gezicht dus zeker goed. Dat maakt me extra benieuwd naar ervaringen van mensen die dit al gebruiken. En ik ben benieuwd wat voor reiniger ze in de bars gebruiken (aangezien er geen sls in zit), dat kon ik zo snel niet vinden. Weet jij dat toevallig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *