Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar alles wat je koopt, eet, drinkt, draagt, gebruikt en doet heeft impact op het milieu. Je stoot CO2 uit, verbruikt grondstoffen of hebt er water voor nodig. Het is nagenoeg onmogelijk om geen impact te hebben (en ook nog gewoon te leven). Maar je kunt natuurlijk wel proberen om die impact te verkleinen.

 

 

Dag van de Duurzaamheid

Elk jaar op 10 oktober – vandaag dus! – vieren we de Dag van de Duurzaamheid. Een mooie dag om eens wél stil te staan bij de impact die je hebt. Om te bepalen hoe duurzaam een gemiddelde Nederlander nou is, schreef Babette Porcelijn het boek De Verborgen Impact. In dit boek presenteert ze de impact top 10, waaruit onder andere blijkt dat we de grootste (directe én indirecte) impact maken met het kopen van spullen en het eten van vlees. Daarnaast beschrijft ze manieren waarop we die impact effectief kunnen verminderen.

Groene bloggers zijn natuurlijk ook bezig met diverse onderwerpen uit die impact top 10. Ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid hebben 20 groene bloggers (waaronder yours truly) de handen ineen geslagen. Het leek ons leuk om eens gezamenlijk op een rijtje te zetten welke duurzame stappen we per onderwerp (kunnen) nemen om onze impact te verkleinen. Een soort online groene gids dus!

Hieronder vind je eerst mijn lijstje van 10. Klik na het lezen door naar de tips van de andere groene bloggers over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daar is deze dag van de Duurzaamheid de uitgelezen kans voor, toch?

 

Spullen die je niet hoeft te hébben

Eén van de categorieën die de grootste impact op het milieu heeft, zijn spullen. Spullen staan niet voor niets op nummer 1 in de impact top 10. Alle spullen die je om je heen hebt, zijn een keer geproduceerd. Dat betekent dat er een (meer of minder) vervuilend productieproces mee gepaard is gegaan en dat er grondstoffen voor gebruikt zijn. Niet alle spullen die je om je heen hebt, gebruik je dagelijks. Sterker nog: er zijn genoeg spullen die je maar een paar keer gebruikt. Eigenlijk hoef je die helemaal niet te hébben. Maar je wilt ze wel kunnen gebruiken als je ze nodig hebt. En dat betekent: delen! Want waarom zouden 10 mensen 10 dezelfde dingen bezitten, terwijl je ook één ding met z’n tienen kunt delen? Dat scheelt 9 productieprocessen en 9 keer grondstoffen. Dus, je raadt het al, delen is het nieuwe hebben.

 

 

voorbeelden deeleconomie

1. Boormachine

Het klassieke voorbeeld als het gaat om de deeleconomie. En daarom een bijzonder goed begin van dit lijstje. De boormachine. Waar dit exemplarisch voor is, is dat je jezelf bij de aanschaf van nieuwe spullen altijd kunt afvragen: heb ik dit écht nodig en hoe vaak ga ik dit gebruiken? In het geval van de boormachine heb je deze op bepaalde momenten wel nodig, maar ga je niet dag in dag uit gaten boren. Bovendien word je (uitzonderingen daargelaten) waarschijnlijk ook niet heel blij van zo’n apparaat. Je wilt niet persé de boormachine hebben. Je wilt het gat in de muur hebben. En laat je zo’n boormachine nou best makkelijk kunnen lenen. Dikke kans dat iemand in je buurt er eentje heeft. Via Peerby kun je daar makkelijk achter komen. En de boormachine staat niet voor niets in de top 10 meest geleende spullen via Peerby.

 

 

voorbeelden deeleconomie

2. Auto

De gemiddelde auto in Nederland staat 95% van de tijd stil. Dan wordt er niet mee gereden en staat ie voor de deur niks te doen. Bij heel veel mensen. Waarom delen die mensen geen auto met elkaar? Precies dat dachten de initiatiefnemers van SnappCar ook. Zij startten in 2011 met hun autodeelplatform en zijn inmiddels uitgegroeid tot een flinke organisatie met 400.000 gebruikers in 4 verschillende landen. Het idee: huur een auto van iemand uit je buurt. Goedkoper dan huren bij een ‘gewoon’ autoverhuurbedrijf en wel zo makkelijk, want je bent toch al in de buurt. Als jij dus af en toe een auto nodig hebt, maar hij verder bij jou ook het grootste gedeelte van de tijd stil staat, is dit een heel prima alternatief!

 

 

voorbeelden deeleconomie

3. Koptelefoon

Niet alleen delen is het nieuwe hebben. Huren (of leasen, if you will) is dat ook. En daar ontstaan mooie initiatieven omheen. Zo is Gerrard Street bijvoorbeeld begonnen met het verhuren van modulaire koptelefoons. Koptelefoons van kneitergoede kwaliteit. En als er dan toch een keer wat mis mee is, kun je het kapotte onderdeel makkelijk vervangen. Ze sturen je dat gewoon toe. Zo hoef je een koptelefoon niet in z’n geheel weg te gooien als er iets mis mee is. Wanneer je ‘m zat bent, zet je het abonnement stop en stuur je de boel weer terug. Zo kan iemand anders weer blij gemaakt worden  met de koptelefoon.

 

 

voorbeelden deeleconomie

4. Bruiloftsjurkje

Het bruiloftseizoen is inmiddels weer afgelopen, maar ik heb er dit jaar toch zeker weer vier gehad. En dat al een paar jaar achter elkaar (waarbij vier nog relatief weinig is, ik heb heel trouwlustige vrienden 😊). Natuurlijk wil je elke keer piekfijn en feestelijk verschijnen. En je wilt ook niet degene zijn die steeds ‘in dat ene jurkje’ komt aanzetten. Maar voor elke bruiloft een nieuw jurkje kopen dat je vervolgens maar één keer draagt, dat is natuurlijk megazonde. Wat te doen? Inderdaad: lenen! Misschien heb je een vriendin die min of meer dezelfde maat heeft. Dan is dat al een makkelijke optie. Zo niet, dan heb je tegenwoordig ook hippe kleding-bibliotheken. Daar kun je mooie kleren huren, zonder dat je echt eigenaar wordt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Lena Fashion Library.

 

 

voorbeelden deeleconomie

5. Boek

Hoewel een kledingbibliotheek misschien relatief nieuw is, is het concept bibliotheken dat natuurlijk verre van. We kennen de bieb vooral van boeken. Dat zijn ook typisch van die dingen die je meestal één keer gebruikt (nou ja, leest dan) en daarna niet vaker inkijkt. En natuurlijk, sommige boeken wil je gewoon houden, omdat ze bijvoorbeeld heel erg indruk op je hebben gemaakt of omdat je ze nog een keer wilt lezen. Maar aan andere boeken heb je genoeg na één keer lezen. Waarom zou je ze dan niet lenen in plaats van kopen?

Je kunt dan uiteraard voor het vertrouwde bieb-abonnement gaan. Maar steeds populairder worden de buurtbiebjes: kleine kastjes waar je boeken kunt lenen of ruilen met je buren. Ze zijn niet alleen super praktisch (want niet gebonden aan openingstijden en lekker in de buurt), maar ze zien er vaak ook nog eens heel schattig uit. Op de website van Minibieb kun je spotten of er ook al één bij jou in de buurt is.

 

 

voorbeelden deeleconomie

6. Tent

Hoe vaak per jaar gebruik jij een tent? Juist ja, met vakanties of tijdens festivals. Maar op die paar dagen of weken na ligt het ding heel het jaar te stof te vangen. Terwijl je er ook makkelijk eentje kunt huren. Lowlands heeft bijvoorbeeld het Gllamcamp, waar ze de tent alvast voor je opzetten. Kun je meteen mooi aan het feesten slaan in plaats van te stuntelen met tentstokken. Maar ook voor gezins-kampeer-vakanties zijn er tal van opties, bijvoorbeeld via de website huurtent.nl. Groot voordeel: het scheelt een hoop echtelijke ruzies tijdens het opzetten van zo’n onding. Nog groter voordeel: er zijn heel veel mensen die van één en dezelfde tent gebruik maken.

 

 

voorbeelden deeleconomie

7. Boot

Niets heerlijkers dan met een bootje over de grachten in het zomerzonnetje. Ik ben er gek op in elk geval! En ik ben ook gek op ons eigen bootje. Het idee dat je een tochtje kunt maken wanneer je maar wilt, is heerlijk. Maar eerlijk is eerlijk: uiteindelijk varen we er maar een paar keer per jaar echt mee. We Are On A Boat heeft daar een mooi concept omheen bedacht: een person-to-person bootverhuur. Met andere woorden: je huurt een boot direct bij een particuliere booteigenaar. Extra leuk: je kunt niet alleen je boot verhuren, maar ook de lege plekken in je boot delen. Heb je bijvoorbeeld plek voor acht, maar vaar je maar met z’n tweetjes, dan kun je de extra plekken ook aanbieden. Een superleuke manier om nieuwe mensen te leren kennen en je bootje te delen!

 

 

voorbeelden deeleconomie

8. DVD

Een inkoppertje, maar hij mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. De komst van streamingplatforms heeft namelijk het bezitten van videobanden, DVD’s en CD’s volledig overbodig gemaakt. Via Netflix kun je de meest uiteenlopende films en series kijken. En met Spotify heb je een bijna oneindige muziekcollectie tot je beschikking. Dat scheelt meters aan plankruimte!

 

 

voorbeelden deeleconomie

9. Wasmachine

Per keer betalen voor de wasjes die je draait in plaats van in één keer een dure wasmachine aanschaffen? Klinkt leuk, maar niet als je daarvoor met je vuile was naar een wasserette moet lopen. Dat hoeft ook niet! Met Bundles lease je een wasmachine. Hij staat dus wel bij jou in huis, maar je hoeft ‘m niet aan te schaffen. En als hij kapot gaat, krijg je gewoon een nieuwe. Zo is de fabrikant verantwoordelijk voor de kwaliteit van de wasmachine (en heeft hij er dus baat bij om een kwaliteitje te maken).

 

 

voorbeelden deeleconomie

10. Hond

Met het risico dat ik nu de hele dieren-minnende-gemeenschap in m’n nek krijg, is nummer 10: een hond! Ok, ok, het is natuurlijk geen ding. En een deelhond is ongetwijfeld niet hetzelfde als een eigen trouwe viervoeter aan je zijde. Maar er bestaat dus ook een deelinitiatief voor hondjes: Buurhondje.nl! Zoals het platform zelf stelt: “Bij Buurhondje worden hondeneigenaren gekoppeld aan hondenliefhebbers die zelf geen hond hebben maar dolgraag met een hond willen wandelen.” Dus: heb je geen Fikkie, maar wil je wel af en toe met één op pad? Dan is dit je kans!

 

 

Online groene gids

Benieuwd naar de tips van de andere groene bloggers? Scroll dan door de lijst met mooie top 10 lijstjes hieronder. En lees bijvoorbeeld alles over het tegengaan van voedselverspilling,  het vergroenen van je kledingkast of manieren om je geld goed in te zetten!

Spullen
10 tips om tweedehands te kopen van Hermien (KouweKleren)
10 tips om over te stappen op herbruikbare producten van Nynke (Nynkek)
10 dingen die je niet hoeft te hébben volgens Amke (Groen is het nieuwe zwart)
10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven van Sara (Mevrouw Miauw)
10 tips voor duurzaam speelgoed van Stephanie (La vie de Stephanie)

Voeding
10 tips om (meer) plantaardig te gaan eten van Merel (Blackbirds and Cakes)
10 tips om minder voedsel te verspillen van Hilde (Tijd voor iets anders)
10 tips om minder vlees te eten van Sarina (VegaSaar)

Vervoer en reizen
10 tips om minder te vliegen van Linda (Zaailingen)
10 tips voor een duurzame vakantiebeleving van Janet en Anneloes (Not so stuffy)

Kleding
10 tips om je kledingkast te verduurzamen van Iris (The sea is my cup of tea)
10 tips om zelf kledingmerken op duurzaamheid te checken van Sara (When Sara Smiles)
10 tips lang leve je favorietjes van Chantoile
10 tips om fair fashion te shoppen van Kim (Kimbuining.com)

Wonen
10 tips om milieuvriendelijker te wonen van Carlien (Goed voor de wereld)
10 tips om je voor te bereiden op wonen in een Tiny House van Natasja (Groene manieren)
10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar)
10 tips om je badkamer afvalvrij(er) te maken van Yalou (We are the Earth)

Overig
10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie)
10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog)
10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven van Sanne (Het grote groene geluk)
10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen van Tessa (Awkward Duckling)

29 thoughts on “Dag van de Duurzaamheid: 10 dingen die je niet hoeft te hébben”

 1. Ik was echt reuze benieuwd naar deze blogpost! Wat zijn er veel duurzame initiatieven op al die vlakken! Het leasen van een wasmachine had ik nooit aan gedacht! Ik heb een tweedehands exemplaar die ik weer verkoop als wij naar Portugal gaan:)

  1. Mooi hè, dat er zoveel groene alternatieven zijn! Ik vond het zelfs nog echt moeilijk om er maar 10 te kiezen, want de deelplatformen en betaal-voor-gebruik-modellen schieten echt als paddestoelen uit de grond. En een tweedehands wasmachine is zeker een heel prima alternatief! Dat is juist één van de huishoudelijke apparaten – in tegenstelling tot bv. oude koelkasten – die je het beste zo lang mogelijk kunt gebruiken.

 2. omg, dat principe van buurhondje zoek ik al heel mijn leven! Ik heb geen ruimte voor een hond maar wil er zo graag soms een uitlaten. Ik heb wel eens buren gevraagd, maar dat blijft toch awkward als ze het niet zelf aanbieden. 🙂

  Leuke lijst!

  1. Haha, te gek! Meteen op zoek naar een ander hondje in je buurt dus! Want snap dat het awkward is om het steeds te moeten vragen bij je eigen buren :-D!

 3. Wat een super leuke tips zijn dit! Vooral buurhondje lijkt me ideaal, haha. Zeker met dit weer, zou ik best een hond willen om mee het bos in te gaan.

 4. Hier ben ik Zo Erg Vóór! Ik geloof oprecht dat dit de toekomst van consumeren is. Voor het ene item is het makkelijker te realiseren dan voor het andere, maar wat zou ik graag hier beneden in het gebouw een ladder, een boormachine (of 2) etc. hebben die iedereen kan gebruiken. Dat scheelt zo 50 machines. Nu hebben we er een boor met de familie, dat scheelt ook al. Maar we hebben technologische de mogelijkheden om supersnel te communiceren, laten we die vooral gebruiken. Ik ben al vervent Peerby-fan, maar je hebt me weer verrast met nieuwe platformen.

  1. Een familieboor! Dat is ook geniaal! Leuk dat er toch nog wat nieuwe initiatieven voor je tussen stonden. Wat heb je trouwens allemaal via Peerby kunnen fixen?

 5. Wat een tof lijstje Amke! Ik ben op een paar punten wel schuldig merk ik. Maar als die ooit de deur uit gaan of stuk gaan weet ik nu hoe ik het anders kan oplossen. Vooral de buurhond vind ik hilarisch! Wat een geweldig initiatief.

  1. Ik vond dat buurhondje dus ook echt té geinig :)! Overigens ben ik zelf ook nog wel op een aantal punten ‘schuldig’ hoor. Maar inderdaad: dan weet je dat er alternatieven zijn tegen de tijd dat iets stuk is.

  1. Thanks! En natuurlijk maak je je ‘schuldig’ aan sommige dingen (ik ook hoor). Maar het is leuk om de alternatieven te kennen, juist ook voor hetgeen je niet echt zo nodig hebt.

 6. Wat een goed lijstje dit! Ik ben helemaal voor het meer lenen van spullen. Iedereen heeft tegenwoordig zoveel gereedschap in zijn of haar huis en dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Ik moet wel zeggen dat ik een beetje een boekengek ben, ik koop wel echt graag boeken en heb het liefst een bibliotheek thuis haha.

  1. Dat van die boeken herken ik heeeeel erg! Toen we kleiner gingen wonen, vond ik dat ook één van de allermoeilijkste dingen. Er staan dan ook nog steeds wel boeken bij ons thuis. Maar nu alleen degene waar ik écht écht heel blij van word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *