Al tijden loop ik met het idee voor deze blog rond. Inmiddels heb ik de website voor het grootste deel klaargezet. In mijn evernote-lijstje met ideeën voor blogposts staan de onderwerpen opgestapeld. En toch blijf ik het maar uitstellen: mijn eerste echte bericht op grihnz.nl. Stiekem vind ik het namelijk heel spannend om mijn teksten het wereldwijde web op te slingeren. Het liefst zou ik al een volle website hebben met allemaal verschillende posts en daarvanuit verder bouwen. Maar ja, als je niet op ‘publiceren’ klikt bij je eerste bericht, gaat die volle website er natuurlijk nooit komen. Dus het is tijd om het advies op te volgen dat ik de laatste tijd van iedereen heb gekregen die ik sprak: “Begin gewoon!”.

En eigenlijk sluit dat advies mooi aan bij het overkoepelende onderwerp van dit blog: duurzamer leven. Want ook daarvoor geldt: begin gewoon.

Groen Doen

Vorige week was ik bij een bijeenkomst over Groen Doen in Pakhuis de Zwijger. Niet alleen waren daar een hoop inspirerende sprekers, ook het publiek was duidelijk betrokken bij het onderwerp. In de discussie die volgde na afloop bleek dat veel mensen kampen met vragen over hoe je je leven nu precies duurzamer kunt inrichten. En dat komt vooral omdat er zoveel onduidelijkheid is.

Er zijn zoveel dingen in je dagelijks leven waarvan je niet eens weet wat voor impact die op het milieu hebben. In de supermarkt moet je kiezen tussen biologisch, fairtrade, eko, beter leven en nog een zooi andere keurmerken, maar je weet nooit helemaal zeker wat die dan precies betekenen. Onwetendheid of onzekerheid over de impact van je keuzes kunnen er met gemak voor zorgen dat je lamgeslagen wordt en besluit om dan maar alles bij het oude te houden. En dat is nu juist het enige wat niet mag gebeuren. Als we met z’n allen namelijk op deze voet doorgaan, krijgen we echt een probleem. Dus was de consensus: begin gewoon. Pas iets kleins aan in je dagelijks leven om te merken dat het reuze meevalt om een keuze te maken die duurzamer is. En ga vanaf dat punt verder. Alle begin is immers moeilijk, maar als je eenmaal in een flow zit, weet je eigenlijk niet eens meer waarom je het nu steeds aan het uitstellen was.

Dus laten we het maar gewoon gaan doen: beginnen!

6 thoughts on “Begin gewoon!”

  1. Haha – sprekers in Pakhuis de Zwijger – op zich is dat al spectaculair.

    Veel succes, dochter, en maak mij wijzer. Ik ben er nog zo een die denkt dat we nu in een kleine ijstijd zouden zijn beland als de aarde niet leuk wat was opgewarmd. En die zich achter de oren krabt als wij de wereld willen redden door een paar gloednieuwe kolencentrales dicht te gooien terwijl China, de JoeNaaitHetSteeds en Vladimirs olichargen een veelvoud aan troep de atmosfeer in pompen.

  2. Leuk, een nieuwe aanwinst in groen blogland! Ik ben erg benieuwd naar je verhalen, aan je categorieën te zien kunnen we interessante dingen verwachten. Ik ben het er in elk geval al mee eens dat het allemaal veel makkelijker moet kunnen en het inderdaad ook op een leuke manier kan. Elke stap in de goede richting is de moeite waard. Veel schrijfplezier!

    1. Dank je wel voor je leuke reactie! Ik heb ook al een beetje op jouw blog gebladerd, je schrijft zo toegankelijk en eerlijk, heel fijn om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *