Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met goede voornemens. In principe vind ik dat – als je iets wilt veranderen – je geen nieuw jaar nodig hebt om daarmee te beginnen. Dat zou stom zijn, zeker als je in februari iets bedenkt dat je aan wilt pakken en dan 11 maanden gaat zitten wachten om van start te gaan.

 

Aan de andere kant is het in de praktijk toch wel handig om een moment te prikken waarop je je nieuwe voornemens in laat gaan. En het is sowieso goed om stil te staan bij dingen die zo ingesleten zijn, maar die je misschien toch anders wilt aanpakken. Dit dilemma resulteert erin dat ik vaak stiekem in m’n hoofd wel een lijstje met goede voornemens maak. En als ik dat lijstje dan toch maak, kan ik het net zo goed uitspreken. Dan heb je tenminste een stok achter de deur om er echt aan te werken. Daarom is hier mijn lijstje met goede, groene voornemens voor het nieuwe jaar.

 

Plastic scheiden (en vooral: daar een elegant systeem voor verzinnen)

Papier ging al netjes in de papierbak en glas in de glasbak. Maar verder wonen we in een relatief klein appartement in de binnenstad van Amsterdam, dus heel veel ruimte om meer dan drie vuil-verzamel-units kwijt te kunnen is er niet. Onze papier- en glasbakken staan al verstopt in de meterkast (die nu vol is, want de stofzuiger wilde ook nog een plekje). Toch zijn we, bij wijze van experiment, een paar weken geleden begonnen met plastic apart weggooien. Echt bizar om te merken hoeveel dat is! En hoe weinig restafval je dan overhoudt. Waar we eerst toch wel vaak één volle vuilniszak per week buiten zetten, doen we er nu zeker 3 weken over om die vuilniszak vol te krijgen. En je wordt je er ineens enorm bewust van hoe groot deel plastic uitmaakt van je afval.

Het plastic scheiden is iets dat ik eigenlijk wel wil blijven doen in 2017. Eén probleem: er staat nu naast de gewone prullenbak een lelijke emmer vol plastic vuil. En dat vereist echt een elegantere oplossing, want het ziet er nu niet uit. Dus moet ik op zoek naar een manier of een plek waar we ons plastic afval buiten zicht kunnen verzamelen. Al heb ik nog geen idee hoe.

Iemand ideeën? Tips zijn welkom!

 

groene voornemens 1

 

Nog vaker vega

Sinds ruim een half jaar eet ik zo min mogelijk vlees. Een van mijn manieren om m’n CO2-footprint te verkleinen. Dat betekent dat ik voor thuis nooit meer dier koop en kook. Maar af en toe permitteer ik mezelf nog wel een goed stukje vlees als we lekker uit eten gaan (en ik zeker weet dat het bio-vlees is en het beestje in kwestie een goed leven heeft gehad). Als ik bij andere mensen eet, weiger ik het vlees over het algemeen ook niet. Dat heeft meer met beleefdheid te maken: ik vind het best lastig om mijn eetgewoontes aan iemand op te dringen.

De grap is dat hoe minder vlees ik eet, hoe minder ik het ook mis. Sterker nog, het gaat me soms zelfs een beetje tegenstaan. Toen bambi aan het kerstdis werd geserveerd, heb ik er dus beleefd voor bedankt. Het wordt voor mij dus steeds makkelijker om voor iets anders dan vlees te kiezen. Toch heb ik nog best wel vaak FOMO als ik een vega menu kies: mis ik dan niet dat malse stukje vlees? Aan de andere kant kom ik er ook achter dat juist de vega-gerechten vaak het meest verrassend zijn. Ik wil er in 2017 dus een gewoonte van maken om ook buiten de deur voor vegetarisch te kiezen.

Dan blijft nog alleen de kwestie staan: hoe me te gedragen als ik ergens te gast ben? Daar moet ik mijn hoofd echt nog eens over breken…

 

Lokaal en van het seizoen

Nog een eten-gerelateerd voornemen: ik wil me meer verdiepen in wat precies groenten ‘van het seizoen’ zijn en waar ik dit soort dingen in de buurt kan halen. Voor een stadsmeisje als ik is het echt geen gesneden koek dat asperges alleen in het voorjaar groeien en prei een typische wintergroente is. Deze dingen zijn het hele jaar door bij de Ap te krijgen, dus hoe moet ik dat nou weten? Maar dat ze het hele jaar door te verkrijgen zijn, betekent vaak vooral dat ze in verre landen gekweekt zijn. Wat je van ver haalt is lekker, true, maar ook extra milieuvervuilend. Ik wil dus eens goed gaan uitzoeken wat ik wanneer het best kan eten, waar m’n eten vandaan komt en of ik dat misschien nog dichterbij huis kan kopen.

 

Een groener badkamerkastje

Dagcrème, shampoo, tandpasta, make-up, maar ook was- en schoonmaakmiddelen. Allemaal dingen die ik heel regelmatig gebruik (* uhm… schoonmaakmiddelen iets minder vaak dan misschien zou moeten 🙂 ), maar waar van alles ingepropt is dat potentieel niet zo heel goed is voor het milieu. Terwijl er steeds meer milieuvriendelijke alternatieven op de markt komen. Ik wil mij komend jaar verdiepen in wat er nu allemaal ècht in mijn badkamerkastje staat en of ik daar duurzamere keuzes in kan maken. Dat betekent ingrediëntenlijsten uitpluizen en me inlezen in goede en slechte eigenschappen van deze ingrediënten. En me verdiepen in het duurzaamheidsbeleid van de producenten van de betreffende producten. Dat wordt nog een flinke bak huiswerk. Maar daar heb ik dan ook nog een heel jaar voor.

 

Dit lijkt me een mooi lijstje goede voornemens om het nieuwe jaar mee in te gaan. Er komen er volgend jaar ongetwijfeld nog wat bij (en die stel ik dan niet uit tot 2018), maar voor nu lijkt dit me een mooi begin. Alvast een hele fijne jaarwisseling en een prachtige start van 2017 gewenst!

 

 

 

 

10 thoughts on “Mijn groene voornemens voor 2017”

 1. Wij hebben ons plastic afval in een grote zak in het gootsteenkastje. Je ziet er niets van. Maar ja dan moet je toevallig wel die ruimte hebben. Misschien kun je het restafval in een kleinere bak doen?

  En dat vega eten is heel herkenbaar, ik doe het beetje op dezelfde manier volgens mij.
  Uit eten probeer ik wel altijd vega te doen. Ik hoop dan iets van bewustwording en vraag te creeeren (zoiets van ‘er is meer vraag naar vega!’)

  1. Ons gootsteenkastje staat helaas ook al vol :(. Maar misschien een kleinere bak voor het restafval en een grotere voor het plastic is wel een goede idee!

   En dat van die vraag creëren ben ik met je eens. Ik probeer het wel vaak te doen met buiten de deur lunchen of met borrelplanken ofzo, toch vragen of ze ‘m ook vega kunnen maken of een vega variant hebben. Ik hoop dan altijd dat ze zulke vragen vaker krijgen en hun kaart op een gegeven moment aan gaan passen. Heb helaas nog geen voorbeeld gezien waarbij dat ook zo gewerkt heeft :).
   Kondig jij – als je bij mensen gaat eten – aan dat je liever vega eet?

 2. Je vraagt om tips: waar komt t plastic afval vooral vandaan? Je kan op de markt groente en fruit halen zonder verpakking. Er zijn ook winkels waar je rijst ed Ik n een hergebruikt zakje kan storten (uit zo’n koker). En onze bakker vindt het niet raar als we met lege broodzakken komen en doet daar met liefde een nieuw brood in. Kortom: zoek naar een praktische plek voor je afvalbak en kijk of je minder plastic binnen kan halen.
  Wat vegetarisch eten bij anderen betreft. Dat kan je volgens mij wel aangeven, de meeste mensen houden graag rekening met de wensen van hun gasten.

  1. Het minder (in) plastic kopen is zeker ook iets waar ik in de supermarkt al op probeer te letten, maar waar nog veel te halen valt. Ik moet me nog verder verdiepen in hoe ik dit kan doen op zo’n manier dat het ook praktisch is (dus zonder stad en land af te moeten fietsen tijdens ‘kantooruren’, een goede markt heb ik namelijk niet echt in de buurt gevonden). Dat gaat samen op het lijstje met ‘meer lokaal en van het seizoen’ kopen!

 3. Wat betreft het vega en bij andere mensen eten: ik denk dat je best kunt zeggen dat je flexitariër bent en bezig bent om je footprint te verkleinen en dus vooral vegetarisch eet (daarmee zorg je in ieder geval voor bewustwording) en je mensen uitdaagt om hetzelfde te doen, maar dat je ook weer niet te lastig wilt zijn en het ook niet erg vindt om vlees of vis te eten als ze toevallig iets lekkers in gedachten hebben. Dit soort dingen hebben tijd nodig, en veel mensen moeten denk ik nog wennen aan het idee dat je ook lekker kunt eten zonder vlees/vis (gisteravond bijvoorbeeld! nom nom nom). Dus misschien is het ook een idee om af en toe een lekker recept te posten om te laten zien hoe lekker vegetarisch kan zijn? Ik bied me aan als voorproever/proefkoker :-D.

  1. Dat is inderdaad de tactiek die ik nu aanhoud, ik praat er wel over, maar ik geef niet aan dat ik strikt vegetarisch eet. Het gaat dan vooral ook om diners met meerdere mensen. Vanavond gaan we ook heerlijk dineren, maar met 19 (!) man. Het is al uitdagend genoeg om voor zoveel mensen te koken, dus dan voel ik me bezwaard om nog eens aan te komen zetten met ‘ik eet geen vlees’. Bij een kleiner gezelschap zou ik me daar minder lullig over voelen (en zijn er inderdaad ook juist mensen die het een leuke uitdaging vinden om iets nieuws te proberen. Dus de verwachtingen zijn hooggespannen als we volgende keer bij jullie komen eten ;)). Andersom vind ik het juist leuk om als mensen komen eten, iets voor te schotelen dat zo lekker is dat ze het vlees niet eens missen. Succesreceptjes kan ik inderdaad hier delen dan, goed idee! En je mag altijd komen voorproeven ;).

 4. Leuk om mee te lezen Amke! Zo realiseer ik me door jouw artikel ook ineens weer hoeveel plastic verpakkingsafval ik altijd heb. Ik ga proberen weer minder plastic te verzamelen, én nu eindelijk eens uitzoeken waar die plastic hero bak staat!

  Ik heb trouwens nog wel een aantal succesreceptjes voor je 😉

  1. Het scheelt wel als zo’n plastic hero bak in de buurt staat, dat maakt het weer net een stukje makkelijker om dat plastic apart in te leveren. Bij ons staat het tegenover de supermarkt, daar moet je toch heen, dus dat is mooi makkelijk :).

   Enne… receptjes zijn altijd welkom! I like!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *