Nieuw jaar, 365 354 nieuwe kansen! En dus ook nieuwe goede voornemens. Of in mijn geval: nieuwe groene voornemens. Het concretiseren van de stappen die ik wil zetten, is mij vorig jaar erg goed bevallen. Het maakte het bovendien makkelijker en leuker om terug te blikken op wat ik al dan niet bereikt had in een jaar. Daarom pen ik ze dit jaar weer neer. Natuurlijk zitten ze al in mijn hoofd en ben ik er – bewust en onbewust – al mee bezig. Maar een geheugensteuntje is altijd fijn. En zo kunnen jullie meteen meekijken 😉.

Hierbij dus: mijn 5 groene voornemens voor 2018!

1. Minder palmolie

Vorig jaar begon ik met mijn queeste om producten met palmolie te mijden. Hier heb ik – al zeg ik het zelf – een paar goede stappen ingemaakt. Zeker als ik naar de sectie persoonlijke verzorgingsproducten kijk, is daar al een flinke slag in geslagen (en is een niet nader te noemen Frans beautymerk een trouwe koper kwijt). Ook in het keukenkastje heb ik een goede poging gedaan om palmolie te bannen. Dat is deels gelukt. Maar eerlijk is eerlijk: sinds ik plantaardig eet, zijn er stiekem meer producten met palmolie in mijn boodschappenmandje beland dan ik zou willen.

Als ik nu namelijk moet kiezen tussen noodles waar ei in verwerkt zit of noodles waar palmolie in gebruikt is, kies ik voor die laatste. En dat geldt helaas voor meerdere etenswaren. Vaak wordt er namelijk in de vegan-variant van een product juist wel palmolie gebruikt. Terwijl dat ook echt niet altijd nodig is. Waar mogelijk kies ik natuurlijk voor dingen waar het allebei niet in zit. Maar om het mezelf wat makkelijker te maken, heb ik nu – wanneer het óf óf was – even de voorrang gegeven aan plantbased. Toch wringt het. Daarom is voornemen 1: met hernieuwde moed de palmolie uit mijn keukenkastjes bannen!

 

2. Minder plastic

Doordat we sinds vorig jaar plastic scheiden (dat kan zelfs in een tiny house, met deze fantastische afvalbak), werd ineens zichtbaar hoe belachelijk veel plastic je eigenlijk weggooit. Bewustwording is natuurlijk de eerste stap. Een logische tweede stap is om te zorgen dat die (plastic) vuilniszak met plastic steeds minder snel vol raakt. Wanneer ik de keuze heb tussen verpakt en onverpakt, kies ik uiteraard al onverpakt. Maar eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik nog nooit een komkommer heb laten liggen omdat er een plasticje om heen zat. Met andere woorden: ik heb er nog niet echt extra moeite voor gedaan om plastic te mijden. Dit jaar wil ik dat wel gaan doen.

Ik wil wel eens ervaren hoe het bevalt om met m’n eigen potjes en zakjes naar de verpakkingsvrije winkel te gaan. En ik wil ook bij voorkeur naar supermarkten gaan waar de groentes niet standaard per stuk in plastic verpakt zijn. Ik ben wel realistisch: ik heb (nog) niet de ambitie om compleet zero-waste door het leven te gaan. Zolang ik geen moestuin heb waar mijn eigen rucola uit de grond verschijnt, zal ik dat altijd in een zakje blijven kopen. En ik ben ook van de praktische school: ik weet dat plastic er voor zorgt dat je groentes langer houdbaar zijn. Maar ik begin me intussen kapot te ergeren aan aubergines die per stuk verpakt worden, terwijl ik die dezelfde avond nog op ga eten. En om dat te vermijden, ga ik dit jaar dus graag een blokje om naar een andere winkel.

3. Meer (eten) zelf maken

Ik heb het altijd al heerlijk gevonden om in de keuken te staan. Ik kook in principe altijd vers, er komt absoluut geen pakje of zakje aan te pas en een kant-en-klaar-maaltijd zul je niet snel in ons huis vinden. Toch is de insteek van dit voornemen iets anders, omdat dit gedreven wordt door voornemen 1 en 2. Dé oplossing voor het mijden van palmolie en plastic is immers om veel dingen zelf te maken. En voor mij ligt de focus dan in eerste instantie op smeersels voor op brood, omdat 1) avondeten in principe al helemaal homemade is en 2) de smeersels hier niet aan te slepen zijn, maar doorgaans in plastic bakjes komen. Houmous in alle smaakjes, baba ganoush, muhammara, noem maar op. Het is allemaal makkelijk zelf te maken en toch doe ik dat nog maar sporadisch. Daar gaat dus verandering in komen!

Daarnaast wordt dit voornemen gedreven door mijn zoektocht naar de perfecte vegan kaas. Als former-cheese-lover ben ik tot nu toe voornamelijk teleurgesteld door de vegan kaasjes die ik hier heb geproefd. Terwijl ik in Australië meermaals het bewijs kreeg voorgeschoteld dat het écht wel kan: plantbased kaas die fantastisch smaakt. Als de winkels mij niet geven wat ik wil, ga ik het zelf maar maken! Dus: komend jaar ben ik (nog vaker dan normaal) in de keuken te vinden.

4. Verdiepen in fair fashion

Ik wil op zoveel mogelijk vlakken mijn dagelijks leven verduurzamen. Dus ook op kledinggebied. Natuurlijk weet ik maar al te goed dat er iets niet in de haak is met de fast fashion ketens die je op elke straathoek kunt vinden. En ik snap ook dat je beter iets kunt kopen dat je verwacht vaak te dragen dan een shirtje dat je alleen voor dat ene feestje wilt. Maar waar je nou precies op moet letten? En welke merken het dan wel goed doen? Daar heb ik me nog niet echt in verdiept.

Nu had ik ook het voordeel dat ik vooral kleding weg moest doen in plaats van dat er nieuwe kleding bij moest komen. Dat krijg je als je bewust kleiner gaat wonen en moet ontspullen terwijl je jarenlang gespendeerd hebt aan het uitbreiden van je kledingkast. Maar mijn gebrek aan kennis over de fair fashion wereld resulteerde er vooral in dat ik lamgeslagen werd en vrijwel niets kocht. Als ik er goed over nadenk heb ik vorig jaar welgeteld: één spijkerbroek, één korte broek, twee blousjes, één jurkje, één paar schoenen en wat ondergoed gekocht. Voor mijn doen is dat echt heel weinig. Alle aankopen waren weloverwogen, geen enkele is bij een goedkope keten gekocht, maar of ze allemaal even fair waren? Geen idee! Hoog tijd dus om op onderzoek uit te gaan.

 

5. Ein-de-lijk m’n laatste rekening ook overzetten naar een duurzame bank

Alle ‘nieuwe’ rekeningen die ik de afgelopen 2 jaar heb geopend (en dat zijn er meer dan je verwacht, maar dat krijg je als je gaat samenwonen en een eigen bedrijf begint) heb ik al ondergebracht bij een betere bank. Maar mijn privé betaalrekening staat nog steeds bij de boerenleenbank. Lekker makkelijk; dat bankrekeningnummer ken ik uit m’n hoofd en alle automatische incasso’s gaan daar al jaaaren vanaf. Het staat al tijden op mijn actiepuntenlijstje om met deze rekening over te stappen naar een groene bank, maar op de een of andere manier blijf ik het steeds maar uitstellen. En tja, van uitstel komt afstel. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren! Dus echt: ergens in de eerste maanden van 2018 ga ik er werk van maken!

10 thoughts on “Mijn groene voornemens voor 2018”

 1. Mooie voornemens! Met fair fashion ben ik al even bezig (morgen deel ik er nog een artikel over), maar dan nog blijft het moeilijk, vind ik. Op de andere punten heb ik ook al vooruitgang geboekt en verschillende dingen zijn al gewoontes geworden, maar andere dingen verslappen ook weer natuurlijk. Tijd om daar iets aan te doen!

  1. Ik heb net je artikel over je zoektocht naar eerlijke gympjes gelezen, leuk! Maar dat fair fashion ingewikkeld blijft, dat is denk ik wel duidelijk. En fijn dat sommige dingen al zulke gewoontes zijn! Dat is ook een complimentje waard!

  1. Dank je wel! Hopelijk gaat het zelf maken een deel van die strijd oplossen. Maar het blijft bizar dat het vaak een of-of keuze is, en dat je het niet gewoon allebei goed kan doen.

 2. Wat beschrijf je alles concreet! Dat helpt je dit jaar vast om aan je doelen vast te houden. Ik kan me heel erg vinden in wat je schrijft, het zijn stuk voor stuk onderwerpen waar ik ook mee bezig ben. Echt, het had zo een blogje van mij kunnen zijn!

 3. Wat een mooie voornemens! Meestal heb ik het niet zo met goede voornemens aan het begin van het jaar. Maar deze blog stimuleerd mij om ook wat doelen voor 2018 op te stellen 😊

  Zelf ervaar ik ook de strijd tussen vegan en weinig verpakkingsmateriaal. Ik probeer zo min mogelijk afval te maken maar op een of andere manier zijn de vegan producten, die je (meestal) niet onverpakt kan kopen, in kleinere verpakkingen verpakt… zoals bv plantaardige melk en plantaardige yoghurt, misschien ga ik dat dit jaar ook maar eens zelf proberen te maken 😄
  En ik wil dit jaar ook weer meer op palmolie gaan letten. Helaas zijn alle goede ideeën soms lastig te combineren

  1. Dank je wel! Stiekem intussen dus ook zelf goede voornemens gemaakt ;)?
   Het blijft frustrerend dat je het niet allemaal tegelijk goed kan doen (zonder bakkenvol tijd of geld kwijt te zijn): geen plastig, geen palmolie en geen dierlijke ingrediënten is blijkbaar een heel ingewikkelde combinatie.

 4. Ha Am,
  Je maakt het wel makkelijk: een avondje van jouw kookkunsten komen genieten verbetert de wereld al! Die komt dan met stip binnen in de top5. 🙂

  Gelukkig doe ik heeeeel lang met mijn kleren.

  En ik sluit me aan bij ambitie 5 de duurzame banken. Nog 1 rekening te gaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *