Tijdens het koken vermijd ik al jaren pakjes en zakjes. Hooguit gebruik ik nog een schepje bouillonpoeder, maar verder vind ik het fijn om zoveel mogelijk pure ingrediënten in de pan te gooien. Dan weet je tenminste wat je binnen krijgt. Maar wat voor je eten geldt, geldt eigenlijk ook voor persoonlijke verzorgingsproducten. Het is toch fijn om te weten wat je nou allemaal precies op je huid smeert.

Geïntrigeerd door de immense hoeveelheid ingrediënten die in de meeste alledaagse verzorgingsproducten zitten, raak ik steeds meer fan van het DIY’en. Het is verbazingwekkend wat je allemaal zelf kunt maken als alternatief voor de chemische, niet zo milieuvriendelijke varianten uit de supermarkt of bij de drogist. Met bewondering volg ik bijvoorbeeld de blog van Galina. Voor mij de absolute koningin van alles wat je zelf kunt maken op het gebied van persoonlijke verzorging en schoonmaakmiddelen.

Maar dat DIY’en is voor mij nu nog vooral theorie. In de praktijk heb ik vrij weinig uit mijn badkamerkastje zelf gemaakt. Tijd om daar verandering in te brengen! Het eerste projectje is zelf vloeibare handzeep maken. Eerlijk is eerlijk: ik gebruik wel een blok zeep als basis, dus helemaal puur en onbewerkt zijn de ingrediënten niet. Maar ik kies daarbij expres voor een zeepsoort die volledig plantaardig en natuurlijk is. Dus zonder synthetische conserveringsmiddelen, zonder microplastics en bovendien dierproefvrij.

marseillezeep
Marseillezeep

Recept vloeibare handzeep

Nou ja, recept, recept. Eigenlijk doe je de werkwijze daarmee al teveel eer aan. Het is namelijk supersimpel om dit te maken (fijn, zo’n instap-projectje).

Wat stop je erin?

 • 40 gram marseillezeep
 • 1 liter water

Wat doe je daarmee?

 • Pak het blok zeep en rasp daar 40 gram van fijn. Het is net kaas raspen (en zo ziet het er trouwens ook uit).
zelf vloeibare handzeep maken _ raspen
Heus waar, dit is zeep en geen kaas
 • Doe een liter water in een pannetje en breng dit aan de kook (tip: doe de deksel op de pan terwijl je het water verwarmt, dan kookt het sneller en bespaar je dus energie).
 • Zodra het water kookt, voeg je de geraspte zeep toe. Roer dit totdat het helemaal opgelost is en zet het vuur dan uit.

zelf vloeibare handzeep maken _ koken

 • Doe de deksel weer op de pan en laat de boel zo’n 8 uur afkoelen. In het begin ziet het er nog erg waterig uit, geen zorgen: dit komt goed.
 • Als het helemaal afgekoeld is, is er een dikke, witte substantie in de pan ontstaan. Roer dit goed door met bijvoorbeeld een garde, zodat het lekker smeuïg wordt en er geen klontjes meer inzitten. Klaar is je zeep!

zelf vloeibare handzeep maken _ afgekoeld

 • Schenk de boel over in een zeeppompje en bewaar de rest bijvoorbeeld in een oude frisdrankfles. Je hebt ruim genoeg voor een paar refills.

zelf vloeibare handzeep maken _ pompje

Palmolievrij

Eén van de belangrijkste redenen voor mij om zelf zeep te maken, was dat ik graag minder producten met palmolie wil gebruiken. Langzaam maar zeker wil ik mijn badkamerkastje palmolievrij krijgen. Aangezien marseillezeep van oorsprong 100% van olijfolie wordt gemaakt, dacht ik hiermee dus een goede oplossing te hebben. Veel DIY-recepten voor zeep gebruiken bovendien glycerine, terwijl dat juist ook meestal uit palmolie bestaat. Ik heb dus expres een verhouding gezocht waarbij het toevoegen van glycerine niet nodig was.

Pas toen ik het blok al thuis had en het brouwsel op het fornuis stond, keek ik online nog even goed naar de ingrediëntenlijst. En toen kwam ik er dus achter dat in deze variant van Marseillezeep niet alleen maar olijfolie is gebruikt. De lijst bestond uit vier ingrediënten. Naast sodium olivate en aqua, stonden ook sodium palmate en sodium palm kernelate op de ingrediëntenlijst. En dat wijst dus op palmolie.

Hier kan ik dus enorm van balen! Maar dan ook echt! Sta ik met al mijn goede bedoelingen een blok zeep te raspen, blijk ik nog geen palmolievrij alternatief te hebben. Dom, dom, dom, ik had me er eerst nóg beter in moeten verdiepen. Er zijn namelijk zeker wel palmolievrije blokken marseillezeep te koop (zoals deze). Alleen zijn er ook steeds meer varianten waaraan wel palmolie toe wordt gevoegd. En daarvan had ik er dus één te pakken.

Nog steeds zijn er natuurlijk allerlei voordelen aan dat ik nu zelf zeep heb gemaakt. Er zitten geen chemische toevoegingen in, het is enorm zero-waste (want je gooit niet steeds een lege verpakking weg) en het is nog goedkoop ook. Die voordelen blijven absoluut staan ten opzichte van wat ik hiervoor had. Maar perfect is het nog niet. Hoe dan ook, eerst dit blok marseillezeep opmaken. Want weggooien doen we natuurlijk niet, dat is pas echt zonde!

 

 

 

51 thoughts on “DIY: zelf vloeibare handzeep maken”

 1. Toevallig was dit ook mijn nieuwe projectje en kwam ik er ook niet waar ik gegarandeerd palmolievrije zeep kon kopen. Waar heb jij deze vandaan? In elk geval heb je wel plastic bespaard, dat is ook wat – veel – waard.

  1. Aleppozeep is alleen olijfolie en kun je bij Dille en Kamille kopen! Krijg je wel een dunner vloeistofje dan deze. Ik moet het nog eens proberen in een andere verhouding. Ik zou denk ik beginnen met 40 gram in 250 ml. Later verdunnen is makkelijker dan verdikken. Geloof me :’)

  2. Je hebt dus wel palmolievrije marseillezeep, een rondje googlen levert wel wat opties op. Het schijnt dat de groene variant helemaal van olijfolie is gemaakt en er in de witte variant dus vaak palmolie wordt toegevoegd. Maar dan nog zou ik dus even op de ingrediëntenlijst kijken (ik heb m’n lesje wel geleerd :)). Ik heb ‘m in elk geval bij de Dille & Kamille gekocht. Hij staat naast de aleppo zeep ;).

    1. De action heeft palmolie vrije Marseille zeep
     Ben me sinds kort ook aan het verdiepen om zelf handzeep, wasmiddel e.d. Te maken.
     Mijn oplossing water/geraspte zeep blijft helaas vloeibaar. Verhouding 1 liter water/ 20 zeep.
     Heb nu 1 liter water/ 40 gr. zeep. Hoop dat het morgen wat dikker is.

   1. Jacob Hooy Marseillezeep €3.99 Gevonden tegen een schappelijk prijsje (nu 2 voor 1) bij HollandandBarret (de Tuinen) en met zeeprecept om te wassen en tip om dit met soda te doen voor de witte was. #TOP
    Link wordt helaas opgevat als spam..

 2. Zó lief, je mention 🙂 Wist je dat ik tot nu toe slechts één keer vloeibare zeep heb gemaakt 😮 Heb hier nog een blok aleppozeep liggen, misschien toch maar eens aan de slag ermee 😉

  1. Haha, dus in dit geval hebben we evenveel ervaring ;)! Maar serieus, verder kan ik nog zóveel van je leren! Helemaal als het gaat om niet-newtoniaanse vloeistoffen ;).

 3. Ik heb een blok zeep liggen om handen te wassen en mee af te wassen. Ik haal gewoon de afwasborstel over de zeep. Met bovenstaand recept, maar 20gr/l, doe ik de was, al voor het tweede jaar.

  1. O, kan dit ook voor vloeibare wasmiddel doorgaan (in iets andere verhoudingen dan)? Dat is interessant! Dat ga ik ook zeker een keer proberen!

  1. Jazeker kan dat! Ik las in veel recepten dat ze er nog een beetje etherische olie (in je favoriete geur) aan toevoegen. Dus je kunt je hart ophalen :). Ik vind het zelf trouwens zo ook al heel lekker ruiken, maar smaken verschillen natuurlijk.

 4. Ik wil al een tijdje zelf handzeep maken, maar het komt er maar niet van. Nu kom ik je blog tegen en heb ik van de week heel de week vrij, dus ik ga een poging wagen! Thanks (:

 5. Een vraagje: heeft het voordelen om vloeibare zeep te gebruiken boven een blok zeep? Ik gebruik gewoon het blok om m’n handen te wassen. En kan het met alle zeep? Dank je.

  1. Een blok is natuurlijk ook helemaal goed! Sterker nog: in vergelijking met wanneer je vloeibare zeep zou kopen (inclusief steeds een nieuw pompje), kun je milieutechnisch juist beter voor een blok kiezen. Ik heb er nu voor gekozen om van het blok vloeibare zeep te maken omdat ik dit persoonlijk makkelijker in gebruik vind. Maar dit is mijn eigen voorkeur. En in principe kun je inderdaad van alle vaste blokken ook vloeibare zeep maken. Afhankelijk van de ingrediënten van de zeep zal je wel meer of minder water moeten gebruiken, dus dat is goed om even te checken.

 6. Als je helemaal je milieu impact wilt verkleinen, kun je werfzeep gebruiken. Dat is palmolie vrij en een Nl product, dus minder vervoersimpact dan alleppozeep die geïmporteerd moet worden…

 7. Vandaag zelf aan de slag n.a.v. de berichten hier.
  Een beetje veel zeep gruis/krullen en omdat er Aleppo zeep bij zat, minder water. (rest een stukje biologische zeep en een heel oud stuk Fenjalzeep. Uiteindelijk werd de substantie heel dik en slijmerig (leek een beetje op eiwit-draden). Steeds een beetje water erbij en ik had nog een oude staafmixer die ik heb gebruikt om alles mooi glad te mixen. Ik ben benieuwd of het morgenochten weer dikker is geworden.
  Volgende keer gebruik ik alleen de Aleppo – de restjes zijn nu op. De reacties van de mannen: als het jou blij maakt…… en …. ik weet het niet hoor….. We gaan het zien.

 8. Dankjewel Amke, deze ga ik zeker maken!

  Maar ik ben benieuwd waarom je tegen palmolie bent? Leg je in deze blog niet uit.
  Is dat slecht voor je huid?

  Ik heb op dit moment namelijk ook nog heel veel marseillezeep met palmolie variant liggen, dus ik ben benieuwd naar je reactie!

  Alvast bedankt!
  Groetjes Maïka

 9. Gisteren geprobeerd met 40 gram Aleppozeep en 1 l water. Alles volgens de beschrijving gedaan: zeep geraspt en in water aan de kook gebracht. Vanochtend dacht ik een dikke zeepmassa aan te treffen in de pan maar dat viel tegen. Ik vond een heel dunne, waterige oplossing. Zou het kunnen dat de verhoudingen niet kloppen?

 10. Ik had nog marseillezeep in vlokken liggen die ik gebruik om te poetsen . Omdat de vloeibare handzeep net op was en ik meedoe aan mei plasticvrij, leek dit mij wel het proberen waard. Ik heb jaren een blok zeep gebruikt, maar vond dat minder praktisch en hygiënisch dus was ik overgestapt op vloeibare zeep.
  Eerst dacht ik dat het niet goed ging komen, maar na een zestal uur zag ik dat het spul begon te dikken en na acht uur had ik de perfecte zeep, niet te dik en niet te dun. Ik ben er super enthousiast over, bedankt voor de tip!

 11. Ik ga zelf ook eens proberen met blokkeer die hier nog ligt een keer zelf vloeibare zeep te maken.
  Lijkt een mooi projectje en nadien uitbreiden naar zeep voor de was,….

  @Maïke:
  Palmolie op zich is helemaal niet slecht, maar het slechte zit hem in de teelt ervan. Beetje het sojaverhaal. Gigantische stukken tropisch regenwoud worden gerooid om er dan monocultuur palmolievelden van te maken. Het os een zeer goedkoop en breed bruikbaar product. Helaas misbruiken de multinationals de arme boeren en volkeren voor hun eigen winst.

 12. Hoi,

  Ik heb dit recept gemaakt maar dan eerst met 30 gr groene marseillezeep en 1 liter water, om zo wat langer met mijn zeep te doen. Na 8 uur is het nog steeds dun.. Maakt die 10 gram zeep echt zoveel verschil dat het hopelijk van dun naar de gewenste dikte zal gaan? Ik heb nu 10 gram zeep toegevoegd om te kijken of dat werkt.

 13. Een jaar of anderhalf terug kreeg ik zoveel blokken zeep onder andere sunlight. Heb er toen voornamelijk wasmiddel van gemaakt (80 gram op 5 liter) bij hele vuile kleding gebruik ik ook een geconcentreerd papje van zeep en water.
  Bijna alles wordt goed schoon. Alleen wit heeft soms een extraatje aan gewone zeeppoeder nodig.
  Handzeep had ik er nog niet van bedacht.. ik heb dat dus met jouw recept gemaakt. Ik had het net nodig aangezien mijn dochtertje het handen wassen heeft ontdekt (natuurlijk met veeeeeeel zeep). Ik ben benieuwd hoe dik dit wordt.

 14. Ik heb met aleppozeep vloeibare zeep gemaakt volgens het recept, maar dan voor de zekerheid met minder water. Maar na een hele nacht afkoelen blijft het erg waterig. Wat doe ik verkeerd? Ik heb al extra zeep gebruikt de volgende dag met maar een heel klein beetje water, weer aan de kook, dit samengevoegd met de eerste batch en weer afgekoeld. Maar het blijft waterig. Iemand tips?

  1. Ik begreep van anderen al dat aleppozeep geen goede basis vormt voor het maken van vloeibare handzeep. Althans, dat het dus heel erg waterig blijft. Misschien helpt het om een klein beetje rasp vanandere zeep toe te voegen? Of volgende keer gewoon dit recept maken met een andere zeep als basis, en de aleppozeep gewoon als blok blijven gebruiken :). Zelf gebruik ik dus Marseillezeep als basis, en dat werkt supergoed. Succes!

   1. Hoi,
    Ik heb met Marseillezeep het recept gevolgd en loop tegen hetzelfde aan. Het wordt bij mij helaas niet dikker, het is erg waterig. Kan ik het nu dikker maken door er meer zeep in te doen? Of heb je een andere oplossing hiervoor?
    Groeten Hanneke

   1. Ja, het is gelukt! Het wordt zo ongeveer even dik als bij reguliere handzeep bij mij. Ik heb de substantie af laten koelen zonder deksel erop. Ontzettend bedankt voor het recept! Dit ga ik vaker doen!

 15. Bedankt voor je recept.

  https://www.marius-fabre.com/en/

  Inmiddels bestaat er ook Marseillezeep zonder palmolie. Ik heb geprobeerd het online binnen NL te vinden, maar dat is nog lastig, zeker als je de echte wilt. Maar op het moment dat de lockdown is afgelopen en ik weer naar Frankrijk kan, ga ik eens flink inslaan 😁
  Ik heb het nu geprobeerd met een restje van een andere zeep, eerst een halve liter. Staat nu af te koelen, ben benieuwd.

  Groet, Caroline

  1. Wat goed dat je een variant zonder palmolie hebt gevonden! Dat is dan de ‘echte’ (want oorspronkelijk hoort er ook helemaal geen palmolie in marseillezeep te zitten, maar ja…). Is het gelukt met het restje van de andere zeep?

   1. Ik koop savon de Marseille gewoon bij de action! 72% olijfolie
    Vlgs mij zit hier geen palmolie in
    Handzeep bleef alleen waterig zoals ik overal lees.
    Heb nu verhouding 1 liter water en 40 gr zeep geprobeerd.
    Hoop dat het morgen dikker is geworden.
    Vraag is: hoelang blijft deze handzeep goed/kan je dit bewaren
    In een pompje gaat maar 250 ml. Hou dus best wel veel over.

 16. Leuk ik ga dit zeker proberen. Onlangs een blok werfzeep voor de afwas besteld.
  Maar wil ook vloeibare handzeep maken van een blok handzeep wat ik heb liggen. En kijken of het in de zeepdispenser kan. 😉

  Zou ik van de werfzeep ook vloeibaar schoonmaakmiddel kunnen maken? Iemand een idee. Ik gebruik nu schoonmaakazijn. Maar wil echt van die plastic flessen af. Voor de vloer gebruik ik groene zeep maar ook dat zit in plastic helaas. Al doe je met z’n bakje wel heel wat jaartjes maar toch als die leeg is wil ik geen nieuwe kopen 😉

 17. De echte Savon de Marseille zeep van Marius Fabre die voor 72% uit olijfolie bestaat is wel zonder palmolie te koop. Bij internetdrogisterij.nl koop je een blok van 400 gram voor maar 4,38 veel goedkoper dan in een andere winkel tot nu toe zoals de tuinen. Je kan hier je handzeep, douchegel, shampoo, allesreiniger en wasmiddel van maken. Gouden tip: voeg etherische oliën toe voor een lekker geurtje en extra verzorging!

 18. Ik heb op een zelfde manier ook douchegel gemaakt, werkt heel redelijk. Vroeg me wel af waarom je het eigenlijk moet koken. Ik had een lekker ruikende zeep gebruikt als uitgangspunt, maar de geur kook je er dan uit en dat is wel zonde.
  Ook de etherische olie verdampt grotendeels bij die warmte.

 19. Iemand al de juiste zeep gevonden om vloeibare handzeep van te maken? Ik heb ook Marius Fabre zonder palm olie gebruikt, maar het blijft waterig (100 gram in 500ml)

 20. Is het ook mogelijk om kleine reststukken zeep op te raspen, i.p.v. marseille zeep, zodat je ze niet weg hoeft te gooien?

  1. Werkt prima. Ik had ook wat restjes zeep en aangevuld met de paarse Marseillezeep van de action.
   Alles geraspt en ik houd 25 gram zeep op 250 ml water aan. De volgende dag is de zeep dik. Even mixen en desnoods wat water erbij en je hebt prima handzeep voor een pompje. Je kan beter te weinig water gebruiken dan teveel is mijn ervaring, water toevoegen is simpeler dan een waterige substantie weer dik krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *