Vegetariër of vegan worden? Voor veel mensen is dat nog een te grote opgave. Maar een weekje zonder vlees? Dat moet lukken! En ook daarmee draag je al een behoorlijk steentje bij aan een beter milieu. Aanstaande maandag 5 maart wordt daarom het startsein gegeven van de eerste Nationale Week zonder Vlees.

 

Het is je vast niet onbekend dat het eten van dierlijke producten een niet zo’n duurzame hobby is. Nu begrijp ik heel goed dat het in één keer drastisch veranderen van je eetpatroon wat ambitieus is. Maar alle beetjes helpen. En flink ook! Door mee te doen aan de Nationale Week zonder Vlees bespaar je volgens de organisatie in je eentje al:

7 maanden douchewater
Voor een dagelijkse portie van 200 gram vlees is gemiddeld 1476 liter water nodig. Voor een gemiddelde douchebeurt is 51 liter water nodig. Als je dus 7 dagen je portie vlees laat staan, heb je het douchewater van zo’n 7 maanden bespaard!

114 kilometer autorijden
Met diezelfde portie vlees is een CO2 uitstoot van gemiddeld 1740 gram gemoeid. Eet je een week lang vegetarisch dan scheelt dat 12,2 kilo CO2. Met een kilometer autorijden stoot je 106 gram CO2 uit. Een week zonder vlees bespaart dus de uitstoot van 114 kilometer autorijden.

1 kip
Gemiddeld komt er van een kip 1600 gram consumeerbaar vlees. Met een weekje geen vlees heb je dus bijna een hele kip gered!

&

7 maanden werk voor een boom
Eén boom doet er gemiddeld een maand over om 1700 gram CO2 om te zetten in zuurstof. Dat is bijna evenveel CO2 als er bij één gemiddelde portie vlees komt kijken. Met andere woorden: een week geen vlees scheelt 7 maanden ‘werk’ voor een boom. Aangezien er meer CO2 wordt uitgestoten dan alle bomen wereldwijd aankunnen, is dat een welkome vermindering.

 

Inspiratie, tips & trics

Misschien denk je: “Leuk, zo’n weekje geen vlees eten, ik doe graag mee! Maar… waar moet ik beginnen?”. Geen zorgen. De knappe koppen achter de Nationale Week zonder Vlees laten je niet zonder hulp in de kou staan. Als je je (gratis) inschrijft om mee te doen en ook een weekje vlees te laten staan, krijg je vrijdag 2 maart het ‘Week zonder Vlees-Magazine’ in je mailbox.  In dat magazine staat alles wat je nodig hebt om jouw week zonder vlees een peuleschil te maken. Je krijgt 88 pagina’s vol met recepten, interviews, groenteweetjes en meer.

Bovendien is het mooi als je via je inschrijving laat weten dat je meedoet. Dan kan meteen het effect inzichtelijk gemaakt worden. Op het moment van schrijven hebben al ruim 21.000 mensen zich aangemeld. Dat zijn dus ook ruim 21.000 blije kippen, ruim 235.000 kilo vermeden CO2 uitstoot en een besparing van meer dan 250.000.000 liter water!

Eén van de initiatiefnemers van deze week is trouwens Isabel van de Hippe Vegetariër. Op haar blog vind je ook meer dan genoeg inspiratie voor vega(n) recepten. Neem vooral een kijkje zou ik zeggen.

 

Vegetarische restaurantweek en Meatless Meetup XL

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een avondje voor je te laten koken. Gelijktijdig aan de Nationale Week zonder Vlees is het namelijk Vegetarische Restaurantweek. Door heel Nederland zijn er restaurants en cafés die fijne vegetarische gerechten serveren. Of je nou een snelle lunch of een uitgebreid 5-gangen diner wilt, het kan allemaal!

Wil je met je lunch ècht een heldendaad verrichten? Dan kun je op woensdag 7 maart in het inspirerende BlueCity in Rotterdam deelnemen aan de Meatless Meetup XL. De Ugly Food Rescuers Club serveert daar namelijk een vega(n) lunch die zoveel mogelijk gemaakt is van lokale reststromen. In de hoofdrol staat onvervalste Rotterdamse Kraut die gemaakt is van 405 afgedankte biologische kolen. Bovendien krijg je die dag niet alleen een no-meat-no-waste-lunch, maar ook nog eens een rondleiding door het oude Tropicana. Dat betekent een kijkje in de keuken van een circulaire voorbeeldstad, waar circulaire ondernemers als Rotterzwam, Fruitleather en Community Plastics zich hebben gevestigd.

nationale week zonder vlees _ meatless meetup

Kaartjes voor de Meatless Meetup XL (á € 6,75) zijn via deze link te bestellen.

 

Dus… doe jij mee? Een week zonder vlees!

5 thoughts on “Nationale Week zonder Vlees”

  1. Je maakt me toch wel erg nieuwsgierig, dochter! – Wellicht eens zien of Vega meer inhoudt dan rechtsgedraaide watergruwel & tarwetegels met tofu – en het vleesloze wereldje is ook wat hipper geworden. Uitleg: vroeger had je in Haarlem

    1. Klinkt overheerlijk toch, rechtsgedraaide watergruwel & tarwetegels met tofu ;)? Maar even serieus, ik kom echt niets te kort hoor, qua lekker eten! Het vleesloze wereldje is zeker verhipt.

  2. Ik werd vegetariër danzij de actie ‘Dagen Zonder Vlees’ in België. Ik deed twee keer mee en minderde daardoor fel in vleesconsumptie en intussen is het 7 maanden geleden dat ik nog een stukje vlees at. Ik kan zulke initiatieven dus alleen maar steunen!

    1. Wat leuk om te lezen hoe jij vegetariër bent geworden! Ik denk dat dit soort initiatieven inderdaad heel veel mensen op een laagdrempelige manier kennis kunnen laten maken met het alternatief. Dus – net als jij – kan ik dit alleen maar steunen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *