Sommige mensen lopen tegen een probleem aan, verzinnen daar een oplossing voor en zetten die in de markt. ‘Innovatie’ klinkt meteen ontzettend technisch en hoogdravend. Maar praktische oplossingen voor dagelijkse problemen zijn wat mij betreft net zo goed innovaties. En ik vind het altijd zo tof als iemand dat soort oplossingen verzint en vervolgens ook gewoon echt uitrolt.

 

Diana van Ewijk is zo iemand. Zij heeft al meerdere producten bedacht en er een succes van weten te maken. Gewoon doordat zij tegen dingen aanliep en daar een oplossing voor verzon. Dat waren allemaal dingen die op dat moment in haar eigen leven speelden. Zo komen de Happy Wrapper, de Clip-a-Gogo en verschillende printable kinderfeestjes uit haar koker. Daarnaast stond ze aan de wieg van WebVedettes, een online marketingbureau voor webwinkels. En dat is nog maar een kleine greep uit alles wat we ze gedaan heeft.

Sinds een paar jaar gaat Diana door het leven als Soephoofd. En ze heeft een missie: voedselverspilling tegengaan. Ze is dus ontwerper, serieel ondernemer en wereldverbeteraar in één. Reden genoeg om eens met haar in gesprek te gaan.

 

Fatsoenlijk koken

Ik heb met Diana afgesproken op één van de eerste zonnige lentedagen van dit jaar. Dat betekent dat we fijn buiten op het terras kunnen zitten. Bij Heilige Boontjes in Rotterdam gaan we lekker aan de koffie. Dat dit Diana haar buurtje is, blijkt wel wanneer de barista haar vrolijk begroet en even een gesprekje aanknoopt. Maar vandaag gaan we het niet over koffie hebben. En ook niet over de flats duivenpoep die ineens op mijn schouder belandt (geen grapje, bah). Vandaag hebben we het over soep.

Als student leefde Diana al op soep. Op instant noodle-soep wel te verstaan. Totdat ze rond haar 25e steeds meer gezondheidsklachten kreeg en besefte dat ze gezonder moest gaan eten. Maar hoe dan? Ze had zelf nog nooit fatsoenlijk gekookt. “Ik vond het moeilijk om goed te koken en te eten, terwijl ik tegelijkertijd druk was met werk.” Gelukkig ging ze vrij snel samenwonen met haar man. Hij kookte elke avond. Zij zeurde dan aan zijn hoofd of ie wel iets gezonds wilde maken. Maar vers eten was al zoveel beter dan instant soep, dus daar bleef het verder bij.

Tweeëneenhalf jaar geleden werd de noodzaak om gezonder te gaan eten ineens weer heel urgent. Wederom vanwege gezondheidsklachten. Dit keer een stukje ernstiger. Door een reuma opvlamming kon ze ineens niets meer. Bijna 9 maanden zat ze thuis. En dat is niet makkelijk voor zo’n superambitieuze ondernemer met twee jonge kids. Nu was het ineens de vraag of ze überhaupt nog kon werken in de toekomst. Dus besloot ze dan in elk geval maar werk te maken van dat gezondere eten. Door veel (groente)soepen te eten, werd dat behapbaar.

 

Soep sabbatical

Een half jaar voor haar opvlamming was Diana al begonnen met verse soep maken. Eén keer per week aten ze een zelfgemaakt soepje in huize Van Ewijk. Maar – zo realiseerde ze zich – gezond eten heeft niet alleen te maken met wàt je kookt, maar ook met wèlke ingrediënten je gebruikt. “Ik was klaar met de supermarkt. En ik vond het superarmoedig van mijzelf dat ik niet eens wist waar al mijn eten allemaal vandaan kwam.” Dus startte ze als wijkcoördinator van Rechtstreex. Dat gaf haar de uitgelezen kans om kennis van seizoensgroentes op te bouwen. “En ik stelde mezelf een doel: aan het eind van het jaar wil ik zonder recept zelf soep kunnen maken van willekeurig welke groente.” Ze blogde over haar wekelijkse soepavonturen onder de naam Soep de la Semaine.

En toen werd ze dus ziek. De eerste maanden kon ze niets. Toen haar actieradius en aandachtspanne weer iets groter werden, ging ze weer aan de slag met haar soep. Langzaam veranderde dat jaar in een heuse Soep Sabbatical, elke dag at ze soep. En elke dag at ze daarmee veel verse groentes. Dat heeft haar heel erg goed gedaan. Sterker nog: inmiddels slikt ze nog maar de helft van de voorgeschreven medicatie. “Ik ben overtuigd van wat gezonde voeding met je kan doen. Wist je dat maar 5% van de volwassenen en 1% van de kinderen onder de 12 jaar genoeg groente eet?”

 

Diana van Ewijk en Sarina Karouw
Sarina Karouw en Diana van Ewijk

Weggooigroenten

Ze pakte ook weer het wijkpunt van Rechtstreex op, samen met haar partner in crime Sarina. Daar liepen ze intussen tegen een probleempje aan: derving. Van elke 5 kilo groentes die ze inkochten, bleef er soms wel 2 kilo over. Ontzettend zonde natuurlijk. De oplossing lag voor de hand: soep. Het wijkpunt zit in het pand van Stroop Rotterdam. Samen organiseerden ze de Wilde Wereldsoep avonden. Voor een paar euro kon je daar voortaan één keer per week een heerlijke kom no-waste soep komen eten.

Het kriebelde om met voedselverspilling aan de slag te gaan. Want in huis wordt er natuurlijk ook een hoop eten verspild. Gemiddeld gooit een Nederlander zo’n 47 kilo per jaar aan eetbaar voedsel weg. Daarvan is een groot deel groente. Diana: “Volgens mij zijn er drie belangrijke redenen voor voedselverspilling in Nederland: niet kunnen koken zonder recept, niet de goede hoeveelheden kunnen inkopen en te snel weggooien als iets er net niet meer zo lekker uitziet.” Terwijl je nog heerlijke soepjes kunt maken van ‘weggooigroenten’, zoals Diana ze noemt.

 

SoepStarter

Simpelweg groenten en water in de pan mikken levert vaak een flauw soepje op. Door een bouillonblokje toe te voegen, krijg je al een hoop extra smaak. “Daar zitten dan alleen weer gisten, palmolie, smaakversterkers en E-nummers in. Terwijl het gewoon een trucje is om eten sneller op smaak te krijgen. Een extra uitje, wat knoflook, geurige kruiden; dat levert hetzelfde op.” Maar niet iedereen is zo handig in de keuken of heeft de tijd ervoor. “Dat gold voor mij in elk geval. En wat voor mij geldt, geldt vast voor veel meer mensen.” Diana wilde dus op zoek naar een verantwoord alternatief voor een bouillonblokje. Zodat zelf soep maken een eitje zou worden.

Ze had voor Rechtstreex al wat geëxperimenteerd met het drogen van groente en fruit. Maar de juiste methode om ook een goed alternatief voor bouillon te maken bleek nog flink lastig. Uiteindelijk kwamen Diana en Sarina tot wat nu de SoepStarter heet. Drie varianten zijn er intussen ontwikkeld: een Arabische, een Franse en een Indiase. Omdat de ingrediënten gedroogd zijn, is de SoepStarter eindeloos houdbaar (dus hoef je die mooi ook niet te verspillen).

Het idee is simpel: stoof 500 gram fijngesneden (weggooi)groente met een eetlepel soepstarter en een flinke snuf zout 10 minuten in de pan. Gooi er 750 milliliter water bij en laat samen nog 5 minuten samen koken. Klaar! Of, zoals Diana zelf op haar website vertelt: Rimpelige wortels, uitgeschoten aardappels of sneue spinazie? SoepStarter helpt je in een handomdraai soep te maken van de groenten die je anders weg zou gooien.

Diana: “Als we met z’n allen één keer in de twee weken soep maakt van groente die je anders weg zou gooien, redden we 12,3 miljoen kilo groente per jaar.”

 

Diana van Ewijk - Soepstarter
SoepStarter voor #weggooigroenten

Nieuwe plannen

De verkoop van de SoepStarter begint al aardig te lopen; sinds de lancering in januari zijn er meer dan 1000 SoepStarters over de toonbank gegaan. Via haar website, via Rechtstreex en via een aantal winkels zijn de doosjes gedroogde smaakmaker te koop. Maar een serieel ondernemer zou geen serieel ondernemer zijn als de radartjes niet blijven draaien. Nu de SoepStarter een succes dreigt te worden en #weggooigroenten een begrip zijn, is het tijd om nog meer voedsel te gaan redden.

Laat de nieuwste hype uit Scandinavië daar nu net uitkomst voor bieden. Daar staat steeds vaker fruitsoep op het dessertmenu. Samen met de makers van Pineut ontwikkelden Diana en Sarina dus een SoepStarter voor fruitsoep. Het idee is hetzelfde: mix overrijp fruit bij elkaar en maak deze extra exotisch met een lepeltje FruitSoepStarter. Het resultaat is een soort hele luxe smoothie. Bijzonder smakelijk!

 

Diana van Ewijk - FruitSoepStarter
FruitSoepStarter

Impact eerst

Onze middag op het terras is inmiddels voorbijgevlogen. Het is zó inspirerend om met zo’n bevlogen ondernemer te praten. En ook om juist de verhalen te horen over alle struggles die ondernemen met zich mee brengt. Het mag in elk geval duidelijk zijn: Diana is niet voor één gat te vangen. En het is mooi om te zien dat haar drijfveer is om echt impact te maken. Wat ooit begonnen is als een queeste naar een gezonder eetpatroon, is uitgegroeid tot een missie om voedselverspilling tegen te gaan.

En haar eigen lievelingssoep? Dat is courgettesoep!

 

11 thoughts on “Diana van Ewijk: Van cola-junk naar groente-lover”

    1. Ik geloof trouwens direct dat de meerderheid van de volwassenen te weinig groente eet! Maar ik was nog wel benieuwd naar de bron van die uitspraak? 5% is wel heel weinig! Maar het kan natuurlijk…

      1. Volgens mij zijn daar meerdere studies naar gedaan, maar het is o.a. gebaseerd op een studie van adviesbureau Schuttelaar & Partners. En dan ligt het er zelfs nog aan welke maat je aanhoudt: bij 200 gram groente per dag haalt maar 5% het (http://duurzaamheidskompas.nl/wp-content/uploads/groente_gezond_en_duurzaam_def2-1.pdf). Bij 250 gram (wat volgens mij de nieuwe aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het voedingscentrum is) haalt zelfs maar 2% het (https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/we-eten-veel-te-weinig-groente-maar-hebben-dat-niet-door). Bizar weinig hè?

        En lekker… broccolisoep :)!

  1. Ik krijg er echt meteen zin van om in potten te staan roeren. Inderdaad ook heel inspirerend om het verhaal van zo’n bevlogen geëngageerde onderneemster te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *