Wandelend door zijn woonplaats Purmerend begon Dirk Groot zich steeds en steeds meer te ergeren aan alle troep die mensen op straat achterlaten. Maar in plaats van zich te blijven ergeren, besloot hij er iets aan te doen. Dus hij keerde terug die straat op, dit keer gewapend met grijper en mand. Inmiddels gaat hij door het leven als de Zwerfinator: Terminator van al het zwerfvuil.

 

161131-de-zwerfinator_1

Opruimen voor een ander

“Dat ene blikkie van mij, dat maakt dan ook niet meer uit.” Tja, als iedereen zo denkt, wordt het natuurlijk nooit schoner op straat. Je kunt beter andersom denken en eens wat voor een ander opruimen. De Zwerfinator’s theorie is dat als één op de vier mensen elke dag een stuk zwerfafval voor een ander opruimt, we dan binnen no-time een schoon land hebben. Zelf heeft hij sinds zijn start in 2014 de wereld al gered van vele honderden kilo’s zwerfvuil.

Het geweldige aan deze man is dat hij zo heerlijk nuchter is. Ja, zwerfafval is een groot probleem. Ja, de plastic soep vormt een gevaar voor ons hele ecosysteem. Maar nee, dat gaat niet veranderen als we er niet iets aan proberen te doen. Dus begin waar je kan: raap eens een stuk zwerfafval op en gooi het in de prullenbak.  “Dan gaan we zien dat we grote problemen eigenlijk heel makkelijk kunnen oplossen, als we met z’n allen kleine dingetjes doen of veranderen.”

 

Bingo!

De Zwerfinator gelooft in de power of fun. Als je dan toch bezig bent met een serieuze zaak, kun je het maar beter zo leuk mogelijk maken. En dat lukt ‘m bijzonder goed. Zo maakte hij #zwerfie groot: raap een stuk zwerfafval op, maak er een foto van terwijl je het weggooit en plaats deze met de begeleidende hashtag op het social medium naar je keuze. Ook speelt hij de hoofdrol in zijn “Zwerfinator, the movies” (met onder andere de openingsceremonie van het zwerfie-opvanghuis en het recept voor oudhollandsche plastic-soep)

Momenteel is Dirk bezig met de 1-100-200-#zwerfie-challenge waarbij hij 100 dagen lang minimaal 200 stuks zwerfafval per dag opraapt en administreert. Zijn challenge loopt tot eind dit jaar, maar halverwege deelt hij al de eerste resultaten. Zo heeft hij nu 45 kilometer afgelegd en 116 kilo zwerfvuil geraapt; dat is 2,57 kilo per kilometer!

Wil je zelf ook aan de slag? Dan kun je natuurlijk een #zwerfie maken. Of je gaat zwerfie-bingo spelen! Enne… ik kan nu natuurlijk niet achterblijven. Dus hierbij mijn eerste #zwerfie!

 

161131-de-zwerfinator_2

 

 

 

 

 

4 thoughts on “I’ll be back…”

  1. Het bijzondere aan de manier hoe Dirk alias de Zwerfinator aan de slag gaat is ergernissen om te zetten in positieve acties met een enorme impact voor mens en dier.

    Hij stimuleert, administreert, activeert en opent het debat om statiegeld uit te breiden naar alle drankverpakkingen door het nauwkeurig in kaart te brengen met de Litterati app. (Google even). Zo voorkomen we 40% van het zwerfafval. Ook dat is doenzaamheid 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *