Natuurlijk word ik blij van producten met een net-iets-beter-verhaal-dan-de-rest. Maar ik word er helemaal blij van als die producten dan ook nog eens een te gekke naam hebben.

Potverdorie! Dat vind ik me toch een potje leuk!

 

Geredde groente

Supermarkten gooien elke dag een flinke hoeveelheid groente en fruit weg. Niet omdat dat eten bedorven is, maar omdat het er net wat minder mooi uitziet en dus niet meer verkoopbaar is. Superzonde. Zo dachten ook Charlotte en Joep uit Amsterdam. Zij spraken daarom met supermarkten uit hun buurt af dat zij al dit ‘niet verkoopbare eten’ voortaan mee mochten nemen. De geredde groente en fruit namen zij mee naar hun keuken en daar brouwden ze er de lekkerste jams en chutneys van. Potverdorie! was geboren!

Omdat het natuurlijk elke keer weer een verrassing is wat ze meekrijgen, is het assortiment van Potverdorie! nooit hetzelfde. Ook komen zo de meest exotische combinaties tot stand. Wat dacht je bijvoorbeeld van een blauwe pruimen jam met rozemarijn of een cantaloupe meloen chutney met bleekselderij? Het klinkt mij in elk geval bijzonder smakelijk in de oren.

 

Jammie!

Door Potverdorie! kwam ik meteen op het idee om zelf jam te maken. Er stond namelijk nog een ananas op ons keukenkastje en die had er zwaar de schijn van dat hij niet op tijd zou worden opgegeten. En dat zou jammer zijn. Dus dacht ik: ananasjam! Als ik had geweten dat het zo makkelijk is om zelf jam te maken, dan had ik dit echt al veel vaker gedaan. Jammer alleen dat het nu duidelijk niet meer het seizoen is van aardbeien en bessen in overvloed. Een nieuwe hobby voor volgend jaar zomer dan maar.

Hoe dan ook, terug naar die ananasjam. Je chopt de ananas in kleine stukjes, perst een citroen uit en gooit de blokjes ananas samen met het citroensap en een kopje water in een pan met een dikke bodem. Zet de deksel op de pan en laat het geheel een minuutje of 15 lekker pruttelen totdat het moes wordt (bij mij duurde dat wat langer, dus ik heb de boel geholpen door alles met een stamper wat fijner te prakken). Doe er daarna geleisuiker bij, zoveel als op de verpakking staat – dat is afhankelijk van hoeveel gewicht aan ananas je precies hebt. En om de boel een extra dimensie te geven, hak je nog een bosje basilicum fijn en gooi je die ook door je jam heen. Basilicum? Jazeker, superlekker! Laat nog een paar minuten doorpruttelen. Zorg dat je schone, gesteriliseerde potjes hebt klaar staan en giet je jam daarin over. Laat de potjes jam op de kop afkoelen zodat de boel goed vacuüm trekt. En klaar ben je!

Je hoorde het thuisfront niet klagen hoor. Zeker niet toen ik de jam voorzette met zelfgemaakte scones en clotted cream.

 

161105-potverdorie_jam

161105-potverdorie_brunch

3 thoughts on “Potverdorie!”

  1. wow, dochter – ik zal Bon Mamman potjes voor je achterhouden – enne – dat op zijn kop laten afkoelen is echt een blikopener!

    1. Ja, heel! Zo jammer dat het nu geen vers-fruit-seizoen is (als je het tenminste een beetje lokaal – en betaalbaar – wilt houden). Maar misschien moet ik me dan ook maar eens aan het maken van chutneys wagen :). Heb je dat wel eens gedaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *