Eén van de beste dingen van groene blogger zijn, is toch wel dat je zulke leuke inspirerende mensen leert kennen die anders niet op je pad waren gekomen. En natuurlijk dat je dan af en toe word uitgenodigd voor exclusieve evenementen. Zo toog ik afgelopen woensdag naar Gouda. Daar organiseerde Marleen van Your Foodprint namelijk een exclusief bloggersevent.

 

Your Foodprint: van online naar fysieke winkel

Het verhaal van Marleen is – vind ik – een inspirerend voorbeeld. Met haar 25 lentes jong is ze eigenaar van een succesvolle webshop voor vegan producten én heeft ze nu haar eigen winkel in Gouda. In de winkel van Your Foodprint kun je allerlei lekkere producten en leuke, duurzame cadeaus vinden. Maar ze serveert er ook nog eens heerlijke biologische taartjes en lunchgerechten die ze allemaal zelf maakt. Ondernemend type dus, die Marleen, dat mag duidelijk zijn.

Tijdens de aftrap van de ochtend vertelt ze kort hoe ze tot dit concept is gekomen. Ruim drie jaar geleden besloot ze dat ze voortaan veganistisch wilde eten. Enige lastige puntje: ze woonde in een klein dorp en het was nogal moeilijk om daar aan een beetje lekkere alternatieve producten te komen. Om dat op te lossen, is ze zelf een webshop gestart. Daarmee voorzag ze in haar eigen behoefte, maar ook in die van anderen. De webshop werd een flink succes. Dus was het ruim een jaar na de start van yourfoodprint.nl tijd voor de volgende stap: het openen van een fysieke winkel. Alles met als doel om anderen op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met een plantaardig levensstijl.

Flink wat vooronderzoek, een grote crowdfundingactie en heel wat uren zwoegen later was het zover. Aan de Lange Tiendeweg 44 in Gouda kon ze haar winkel slash biologische lunchroom openen!

 

Your Foodprint carrot cake
Mmm… deze carrotcake was echt heerlijk!
Your Foodprint thee
Ik koos natuurlijk de Carpe Diem

Nanneke & Janneke

Tijdens het event kregen we een voorproefje van al het heerlijks dat bij Your Foodprint op de menukaart staat. Carrotcake met cashewfrosting, chocoladetaart van dadels met limoencrème, wrapjes met vegan zalm (van gerookte wortel, te gek!), toastjes met eiersalade van tofu. We kwamen aan lekkere hapjes niets tekort. Extra lekker: ik hoefde me even niet de zeurende veganist te voelen (“Wat zit daar dan allemaal in? O, ei? Dan laat maar…), want alles was natuurlijk plantaardig. Hoe dan ook, de voorproefjes die we kregen, beloven veel goeds voor de rest van de menukaart.

Naast de lekkernijen kregen we ook nog wat food for thought voorgeschoteld. Marleen had twee sprekers uitgenodigd. Nanneke Schreurs en Janneke van der Meulen. Nanneke en Janneke, het zou zo een olijk duo kunnen zijn. Maar behalve dat hun namen leuk klinken samen, hadden ze beiden vooral een heel interessante boodschap.

 

Your Foodprint nanneke en janneke
Nanneke (L) en Janneke (R) in actie

Over suppleren…

Nanneke is orthomoleculair therapeut en voedingsdeskundige. Ze adviseert haar cliënten, onder wie fanatieke sporters, over hoe ze een volwaardig plantaardig dieet kunnen volgen. Nanneke bracht mooi onder woorden hoe je vanaf jongs af aan meekrijgt dat dierlijke proteïnen onmisbaar zijn in een dieet. Sterker nog: ook in de voedingsopleidingen die zij gevolgd heeft, ligt die veronderstelling ten grondslag aan zo’n beetje alles. Jarenlang hing zij die theorieën dus ook aan. Pas vrij recent is de omslag bij haar gekomen. Door zich steeds verder te verdiepen in de samenstelling van een plantaardig dieet kwam ze er achter dat je daarmee meer dan prima aan alle essentiële voedingstoffen kunt komen. En nog op een gezondere manier ook.

Het was super interessant om het verhaal van een professional op dit gebied te horen. Juist omdat zij zo goed wist te verwoorden tegen welke vooroordelen ze steeds moet strijden – en dat zijn er nogal wat. Ze eindigde haar verhaal met een paar essentiële vitaminen waar je wel goed op moet letten:

 • Vitamine B12
 • Vitamine D
 • Omega 3
 • Omega 6

B12 en D kun je makkelijk suppleren. En een manier om aan je omega’s te komen is door algenolie te gebruiken (of algen te eten). Ook benadrukte ze dat dat je moet zorgen dat je voldoende peulvruchten en groene bladgroentes binnenkrijgt. Maar – en dit was een belangrijke kanttekening – ze benadrukte dat dit eigenlijk voor iedereen geldt. Carnivoor of veganist, in Nederland krijgen we allemaal al snel bepaalde tekorten.

 

… en nieuwe dingen (blijven) leren

Ook Janneke is heel nuchter in haar benadering van de vegan lifestyle. Wel fanatiek overigens, maar dat hoort er misschien bij als je fanatiek bent in alles wat je doet. Als internationaal roeister op topniveau is zij het levende bewijs dat topsport prima samengaat met een plantaardig dieet. Naast topsporter is Janneke ook de schrijfster van twee boeken (o.a. Eet Win-Win). Maar omdat ze vermoedde dat de meeste aanwezigen haar boeken al kenden (shame on me, ik kende ze dus niet), had ze een aantal boeken meegenomen die haar de ogen enorm hebben doen openen. Haar belangrijkste advies was dan ook: blijf je verdiepen! De drie leestips die van haar boekenselectie op mijn lijstje komen, zijn:

 • How not to die (Michael Greger)
 • Als de laatste boom geveld is, eten we ons geld wel op (Ludo de Witte)
 • De vrolijke veganist (Floris van den Berg)

Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee, misschien zit er ook nog wat leesinspiratie voor jou bij 😉.

 

Your Foodprint producten
Kasten vol (h)eerlijke dingen

 

Al met al was het dus een inspirerende ochtend. En ik kan je oprecht aanraden: mocht je binnenkort in Gouda zijn, neem dan zeker even een kijkje bij Your Foodprint. De winkel ziet er niet alleen mooi uit, maar het eten wat je er voorgeschoteld krijgt is ook nog eens heerlijk! Met recht een vegan hotspot in Gouda dus!

 

Your Foodprint plantjes

9 thoughts on “Your Foodprint: vegan (web)shop en lunchroom in Gouda”

 1. Klinkt goed zeg! Ik had al eens van de webshop gehoord, maar zo’n winkel beginnen vind ik best wel dapper van Marleen. Hopelijk is Gouda er klaar voor en wordt het een groot succes. Ik ga in ieder geval een keer langs 🙂

  Het leek me vooral een leuke en gezellige proeverij (zalm!), maar voor jou is het inderdaad een soort hemel. Nergens meer over nadenken, alles mogen eten. Fijn! Ook leuk dat er lezingen waren met best heel relevante informatie.

  De vrolijke veganist moet ik ook eens op m’n lijstje zetten. Die schrijver is een bijzonder typje, maar heeft wel goede punten. Ben benieuwd hoe hij schrijft.

  1. Ik vind het ook heel dapper! Zo ’n tof voorbeeld van gewoon doen! En het was een heerlijke combi tussen lekkere dingen proeven en ook nog inhoudelijk geprikkeld worden. Succesvolle ochtend dus :)!

  1. Dan is het ambitieniveau alvast vastgesteld ;). Maar ik heb het aangepast!
   Superleuk om je ontmoet te hebben en dank voor je inspirerende praatje. Hopelijk tot snel!

 2. Leuk je ontmoet te hebben!
  En het is een ontspannen blog geworden eigelijk prima passend bij de sfeer van woensdag.
  Fijne dagen x

 3. Wat een goede beschrijving van de dag! 😊Gezellige mensen, lekkere hapjes en food for thought.
  De boeken die je noemt staan nu ook op mijn nog lezen lijstje. Maar ik ga eerst het boek ‘Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?’ uitlezen, is ook erg interessant 😄

   1. Erg interessant, ik kan het boek je zeker aanraden 🙂 Er worden veel voorbeelden gegeven hoe de cognitie van dieren onderzocht is en hoe stapje voor stapje de intelligentie van dieren wordt erkent (al lijken sommige onderzoekers daar nog wel moeite mee te hebben). Soms is het taalgebruik in het boek wel wat pittig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *