Wie mij een beetje kent, weet dat mijn All Stars en ik onafscheidelijk zijn. In de lente, zomer en herfst zijn die gympen niet weg te denken van mijn voeten. En ach, who am I kidding, in de winter eigenlijk ook. Doordat ik ze zo vaak draag, verslijt ik minimaal één paar per jaar. Maar… Converse is niet het meest duurzame of eerlijke merk ter wereld. Ik werd dan ook zó blij toen ik erachter kwam dat er vergelijkbare gympen zijn die duurzaam én fair én vegan zijn. Sinds deze week ben ik dan ook de trotse eigenaar van een paar Ethletic gympen!

 

Duurzaam + vegan + fair = Ethletic

Ethletic is om meerdere redenen goed bezig. De schoenen worden gemaakt van natuurlijke, duurzame materialen. Voor de stof wordt bijvoorbeeld biologisch katoen gebruikt. Voor de zolen wordt bovendien geen plastic gebruikt, maar FSC-gecertificeerd rubber. De plantages waar het katoen en rubber vandaan komt werken niet met pesticides of giftige chemicaliën. En Ethletic stimuleert hun boeren om ook voedsel te verbouwen voor eigen consumptie. Zo zorgen ze ervoor dat hun landbouwgrond niet uitgeput raakt door intensief en eenzijdig grondgebruik (plus: het levert de boeren natuurlijk eten op).

Deze duurzame schoenen zijn bovendien ook nog eens helemaal vegan. Natuurlijk omdat ze niet van leer zijn. Maar dat wil niet altijd zeggen dat schoenen dan automatisch helemaal vegan zijn: vaak worden er namelijk toch nog dierlijke producten bij de productie van materialen gebruikt. Dat is bij Ethletic niet het geval. Ethletic gebruikt geen dierlijke oliën, vetten of kleurstoffen voor de verwerking of behandeling van hun materialen. Daarmee kunnen ze ook het PETA approved– stempel dragen.

Maar wat vooral hoog in het vaandel staat bij Ethletic, zijn eerlijke werkomstandigheden voor iedereen die bij het productieproces betrokken is. Van katoenplukker tot fabrieksmedewerker: iedereen krijgt naar behoren betaald en mag op goede werkomstandigheden rekenen. En dat is iets wat toch lang niet altijd het geval is in de kledingindustrie.

 

Duurzame schoenen _ ethletic
Ethletic’s duurzame schoenen ontleed (© Ethletic)

 

Blije kleurtjes én blije voeten

Op de website van Ethletic kun je je verlekkeren aan de toffe modellen en leuke kleurtjes sneakers. Ik heb mijn paar overigens gekocht via de webshop van de Nederlandse distributeur (dat is Lotika).

Hoewel ik nu voor een veilig vertrouwd zwart basismodel ben gegaan, zat ik ook al te loeren naar meer kleurrijke varianten. Want ze hebben niet alleen look-a-like All Stars, maar nog veel meer. Wat trouwens extra fijn is, is dat er daadwerkelijk vorm in het voetbed zit. Dus mijn voetjes worden hier ook nog eens heel blij van. En ze zijn niet eens belachelijk hoog geprijsd voor duurzame schoenen. Je hebt ze voor bijna hetzelfde geld als de klassieke merken.

Wat dat betreft maakt Ethletic hun doel waar: ze willen schoenen maken die niet alleen goed voor mens en milieu zijn, maar ook aantrekkelijk, hip en comfortabel zijn.

Of zoals ze zelf zeggen: “Ethletic isn’t a compromise. It’s a real alternative.”

 

duurzame schoenen _ ethletic 2
Instant happiness toen ik deze schoenen uit hun doos haalde,

3 thoughts on “Ethletic: duurzame schoenen waar je blij van wordt!”

  1. Oeh, ik zit ook al een tijdje te azen op Ethletics, maar wil natuurlijk precies een combinatie van model en kleur die helemaal niet bestaat. Story of my life, haha. Nu twijfel ik tussen een ander kleurtje of praktisch zwart, maar een dezer dagen ga ik ze echt kopen, want mijn winterschoenen worden veel te warm en dan kan ik wel wat netter voor de dag willen komen, maar uiteindelijk draag ook ik gewoon het liefst het hele jaar door zulke gympies 😉 Heel blij om te horen dat ze een fatsoenlijk voetbed hebben, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *