Soms kom je iets nieuws tegen waarvan je direct denkt: “Hebben!”. Ik had dat bij MIITO. Het combineert mijn voorliefde voor theeleuten met prachtig design en een duurzame oplossing voor een dagelijkse activiteit.

Straatverlichting op waterkokers

Ik heb er nooit echt bij stilgestaan, maar blijkbaar is je waterkoker van alle keukenapparatuur relatief één van de grootste stroomslurpers. Nu scheelt het natuurlijk dat hij elke keer maar een paar minuutjes aan staat, dus dat het totale stroomverbruik meevalt. Maar zeker nu ik veel thuis ben, slinger ik dat apparaat makkelijk een keer of 7 per dag aan. En natuurlijk kook ik altijd meer water dan in mijn theekopje past, want het eerste zichtbare streepje op mijn waterkoker staat op 0,5 liter.

Nu leut ik behoorlijk wat thee op een dag. Maar de Engelsen kunnen daar helemaal wat van. En ook die doen structureel teveel water in hun waterkoker: 65% van de Engelsen geeft toe dat ze meer water in hun koker doen dan ze gebruiken. Het verwarmen van dat extra water kost een hoop energie. Sterker nog: er is berekend dat één dag van het overbodige energieverbruik van waterkokers genoeg is om alle straatlantaarns in Engeland een nacht te laten branden! Dat zijn verhoudingen waar je steil van achteroverslaat.

Een kopje per keer

En toen kwam MIITO om de hoek. Met de MIITO kun je je theemok vullen met koud water en precies de hoeveelheid die je dus ook gaat drinken verwarmen tot de temperatuur die je wilt (voor het lekkerste kopje thee hoef je je water namelijk niet eens te koken, maar te verwarmen tot hooguit een graad of 80). En het ziet er ook nog eens superfancy uit, dat apparaatje:

161109-different-vessels-miito-hires

161109-miito-user4

Het fijne aan de MIITO is dat je er ook andere dingen mee kan opwarmen. Warme choco, soep, babyvoeding (ok, dat laatste is niet echt voor mij van toepassing, maar kan voor anderen vast heel relevant zijn :)). En je kunt ook een hele theepot met water op het inductieplaatje zetten, mocht je een groter gezelschap willen bedienen.

De conclusie moge duidelijk zijn: I want it! Ik moet helaas nog even wachten tot ik zelf een MIITO kan kopen. Ze hebben vorig jaar hun campagne op Kickstarter heel succesvol afgerond. In 30 dagen haalden ze € 818.000 op, dat zegt wel iets over de populariteit. Momenteel zijn ze hun commerciële lancering aan het voorbereiden. Maar zodra hij verkrijgbaar is, ben ik erbij!

Oldskool oplossingen

Nu ik dit weet, is het tot die tijd wel verstandig als ik mij tot andere manieren wend om mijn thee-geslurp wat duurzamer aan te pakken. Misschien toch maar eens een thermoskan aanschaffen om niet per kopje steeds de waterkoker aan te slingeren. Of een ouderwetse theepot met een theelichtje. En dus het water niet helemaal tot het kookpunt laten verwarmen, maar gewoon iets eerder uitzetten. Daar bespaar je ook weer energie mee. Ach ja, weer wat geleerd!

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *