Ooo, ik heb weer iets gevonden dat ik wil hebben! Het is wel iets dat op het wensenlijstje gaat voor ‘later als ik groot ben’ (net als een groen dak). Niet alleen omdat het een beetje aan de prijs is, maar ook omdat ik dan wel echt een grotere keuken moet hebben. Ik wil namelijk een Zera!

 

 

Een wat?

Zera is één van de nieuwste innovaties op het gebied van foodrecycling. Het is een afvalbak voor al je GFT-afval die ervoor zorgt dat jouw etensresten binnen 24 uur omgezet worden in compost. Simpelweg is het dus een composteerapparaat.

 

Zera _3

 

Je kunt zo’n 3,5 kilo aan etensresten in de bak kwijt. Volgens de makers van Zera is dat ongeveer het gewicht dat een gemiddeld Amerikaans gezin per week aan voedselafval produceert. Maar als je een beetje een no-waste beleid qua eten voert (en dus echt alleen niet-bruikbare delen weggooit, in plaats van klakkeloos al de resten van je avondmaaltje en kilo’s over-de-datum producten weg te mieteren) doe je er volgens mij een heel stuk langer over om het ding te vullen. Is je Zera vol, dan druk je op de startknop en verwerkt hij al het afval tot compost. Je houdt dan een bescheiden bakje ‘bodemverbeteraar’ over. Ideaal om je eigen plantjes weer mee te voeren.

 

Zera _2

 

Een compostbak in de tuin

Natuurlijk is het nog beter om zelf een composteerbak in je tuin te hebben staan en de natuur gewoon z’n werk te laten doen. Dan hoef je immers niet een nieuw elektrisch apparaat te kopen. Maar daar moet je wel ruimte voor hebben in je tuin. En überhaupt een tuin hebben natuurlijk. Je kunt ook je GFT-afval verzamelen en aanbieden aan de gemeente. Maar dan moet je gemeente wel GFT-afval ophalen. Aangezien ik geen tuin heb en er hier geen GFT-afval wordt opgehaald, zie ik dus echt wel voordelen in dit mooie apparaatje. Een ander voordeel is dat de Zera onafhankelijk werkt van buitentemperatuur, waardoor je etensresten altijd snel worden omgezet.

Maar ja, ook al zie ik voordelen, voorlopig blijft dit zoals gezegd nog echt op m’n verlanglijstje staan. Komende zomer wordt de Zera verkrijgbaar in Amerika voor $1199,-. Dat vind ik dan toch wel weer veel voor een prullenbak 😉 . Neemt niet weg dat ik het tof vind dat dit soort innovaties op de markt komen.

 

 

4 thoughts on “Zera, de compostrobot”

  1. He dit ken ik helemaal niet! Wat handig zeg. De prijs is alleen niet te doen haha. Maar ik bedenk me net dat ik wel een composteerbak in de tuin kan zetten. Ik ga eens googlen.

    1. Erg hè? Hoeveel die kost! Maar ik vind het wel echt een tof idee. Heb je een tuin? Dan is een composteerbak wel echt ook een goed plan! Heb zelf niet de mogelijkheid om zo’n ding ergens kwijt te kunnen helaas. Ben benieuwd wat er uit jouw google-rondje komt!

  2. Wauw, zeg! Daar had ik nog nooit van gehoord. Had ik dat vroeger maar op mijn appartement gehad. Nu hebben we een leuke tuin waar ik een composthoop wil maken.

    1. Ja, voor een klein huisje is het echt ideaal! Maar een echte composthoop is nog leuker denk ik zo (of nou ja, leuk, in elk geval handig :)).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *